Метерлинк: Нека ценим и най-дребните външни доказателства за Духа

05.07.2018 г. 3 876 Добавена от Борислав Борисов Коментари: 4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

Съществува един общ разум, нещо като универсален флуид, който по различен начин прониква в организмите в зависимост от това дали са добри или лоши проводници на Духа. Досега на Земята човекът, като че ли винаги е бил живото същество, оказващо най-малка съпротива на въпросния флуид, наречен от религиите божествен. Нервите ни са жиците, по които протича това по-фино електричество. Гънките на мозъка ни образуват в известен смисъл индукционните бобини, в които се увеличава силата на тока. При това този ток не идва от специален източник и не е различен от електричеството, преминаващо през камъка, звездата, цветето или животното.

Всичко, което наблюдаваме в себе си, е с право подозрително - ние сме и съдници и участници; а и сме прекалено заинтересовани да населим света си с илюзии и прекрасни надежди.

Затова нека скъпим и ценим и най-дребните външни доказателства за Духа.

Цветята ни предлагат такива - вероятно съвсем незначителни в сравнение с онова, което биха ни съобщили планините, морето,  и звездите, ако можехме да проникнем в тайните ба живота им. Но и тези малки доказателства все пак ни позволяват да предположеим с по-голяма сигурност, че Духът, който се съдържа в нещата или се излъчва от тях, е от същото естество като нашия. Ако прилича на нас, ако и ние му приличаме, ако всичко, което е в него, е и в нас, ако използва нашите методи, ако има нашите навици, грижи, наклонности, желанието ни за нещо по-добро, какво нелогично има в инстинктивните ни, непобедими надежди, след като е почти сигурно, че и Той се надява на същото?

Възможно ли е, когато опткриваме разпръснато в живата материя такова количество разум, тази материя да не е превърнала разума в свое дело, ще рече да не се стреми към щастие, съвършенство, победа над онова, което наричаме зло, смърт, мрак, небитие и което най-вероятно е само сянката или сънят му?

Из Разумът на цветята

Морис Метерлинк, 1907г.

Thumbnail Борислав Борисов Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12.  Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса и сигурността, основател на Асоциация на българските села...

Коментари

05.07.2018 г. 18:49 ч. от: Марияна Борисова
Благодаря!
Искам все пак да разбера дали книгите от Книжарницата на Портал12 се предлагат някъде безплатно за четене за да могат и хората с нисък доход и пенсии да четат и да се просвещават.
Ако не, то е жалко за една духовна страна като България да е превърнала това с което най много се гордее в един много изгоден и модерен бизнес.
05.07.2018 г. 20:54 ч. от: Борислав Борисов
Да, в книжарницата, от самото начало имаме рафт с книги, които даваме за четене - без пари.
А книжарница Портал12 е много далече от думата "бизнес", защото покрива едва около 10% от разходите за издръжка на сайта - организирането на десетки безплатни семинари и събития през всички месеци на годината, пътувания за интервюта, лекции, обучения и снимания, разходи за технически лица по заснемане, монтаж, програмиране, дизайн, хостинг, наеми и т.н.и т.н. Тоест моля да не слагате неприсъщи намеци.
07.07.2018 г. 13:46 ч. от: Марияна Борисова
Радвам се да разбера че сте намерили начин да продавате знанието за без пари. А осъществявате ли комуникация? Питам защото съзнанието трудно се променя, понеже идваме на различно духовно равнище на тази земя, а искаме около нас да е добре и да живеем добре. Защото ето всички във България плуват в едно езеро на безпогрешност, без да виждат себе си и погрешната си праведност.
07.07.2018 г. 14:20 ч. от: Марияна Борисова
Но ето вместо българите да станат и непримиримо да покажат 666 на парламента и правителството, дяволът сам ги намери(роботът София).Как да се изправи България та всички да я видят? Изправянето става с Духа. Но не с китайски инвестиции(това е външно, за пред хората) изправяне, а вътрешно гниенето ще продължава.
Харесвам сайта ви и знам че сам човек стига до самоосъзнаване, но заради всеобщото въздигане България трябва да излезем срещу старото, удобното и привидно доброто.
Колосяни1гл. ...сиреч, тайната която е била скрита за векове и поколения, а сега се откри на Неговите светии, на които Божията воля беше да се яви, какво е между езичниците богатството на славата на тая тайна, сиреч, Христос между вас, надеждата на славата....Затова се и трудя, като се подвизавам според Неговата сила, която действа в мене мощно. ап. Павел Ето така трябва всеки да прави.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3