Класическата музика възпитава у децата имунитет срещу чалгата и грозното в живота

07.03.2016 г. 70 129 Добавена от Борислав Борисов Коментари: 1
музика - деца - възпитание - усещания - психология - душевност
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

повторна публикация, с тема за размисъл...

Не е нужно всички деца да стават музиканти. Ученето и записването на уроци по класическа музика обаче създава имунитет срещу редица зловредни неща в модерното ежедневие.

За децата между 4 и 12 годишна възраст е важно да учат поне един класически музикален инструмент - пиано, цигулка или др., за да може да развият вътрешен усет към сложни музикални композиции. Те изграждат защита срещу монотонните и примитивни звучения и песнопения, които нахлуват все по-мощно от западните страни и унищожават най-финните усещания на мозъка и психиката.

Ученето на класическа музика възпитвата у децата чувството за поетапно творческо постигане и преоткриване, което намира своите психологически отражения и в другите аспекти на живота: т.е. дава се пример как със старание, воля и труд, човек може да постигне устойчиви резултати. Това се явява и естествена форма на противовес на модерните форми на "експресно постигане на желанията" - било то чрез хазарт, телевизионни реалити формати и т.н.

Упражненията в класическа музика помагат също така на децата да развият усещания за по-сложните взаимовръзки в живота, аналог на които са сложните музикални композиции. Това пък от своя страна е ключ към по-ясното разбиране и усещане за формите на любовта.

Детето, което свири на пиано или цигулка, макар и все още несръчно, то модулира в себе си душевния човек. Детето, което е приобщено към музикалното или художественото изкуство, усеща как човешката природа се подчинява на една невидима душевна сила. Детето усеща в себе си един втори човек.

Музикалното изживяване у децата в тази възраст донася в тяхното етерно тяло онези ритми и усещания, които пробуждат художествения усет и схващане за скрития ритъм на всични неща.
 

Thumbnail Борислав Борисов Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12.  Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса и сигурността, основател на Асоциация на българските села...

Коментари

27.01.2019 г. 11:00 ч. от: Pavlin Stanchev
Но прекалиш ли с нея се превръщаш в горделив сноб, който се има за човек над нивото на всички други хора. Всяко нещо, с което човек прекалява е вредно за него.
Да, съвременните 4-акордни стилове също водят редица последици за съзнанието на хората, като например, тяхната липса на развитие може да предизвика пристрастяване към стила и засядане в зоната на комфорт, от която те да не одобряват ничий стил, но понякога зад определени ноти човек също може да се пристрасти и към слушане на определени жанрове в класическата музика и по този начин да се пристрасти отново.
Човека трябва да има богата музикална обща култура, с цел да умее да отбира полезното от не - полезното. Не всички песни на света с изключение на класическата музика влияят отрицателно на характерите на хората, но човек трябва да вижда недостатъците и плюсовете във всеки стил и жанр на музиката. За целта детето не би трябвало по цял ден или в рамките на цялото си детство да засяда в този стил, първо, някои композиции в този стил са прекалено сложни и трудни за разбиране дори и за дете и второ, класическия съвременен стил на додекафонията [ музика без хармония или ясно изразена мелодия ] може да окаже неблагоприятно влияние на душата на детето и на неговите принципи и устои.
Нека също така не забравяме, че детството има нужда от радост. Ако едно дете е принудено в цялото си детство да слуша само сложни и трудни музикални композиции, като например тези на Ференц Лист или Бах може да развие и потенциално пристрастяване към тези особени стилове и да се самоизолира от връстниците си, слушащи други стилове.
Богатството на класическата музика е наистина от значение за всеки човек, но има и други стойностни стилове, като класическата форма на българската народна музика [ не говоря за турбофолка, той е бихармонична чалга, ако трябва да сме точни ] е от значение за това детето да помни наследството си и уникалността на българските неравноделни размери, които са феномен в световната музикална история.
Стилът Джаз съшо може да бъде подходящ за слушане, да речем след навлизането на детето в юношеска възраст, поради сложността на своята хармония, която съдържа редица особени правила и много големи количества хармонични функции.
Също така определени ретро парчета, музика от различни филми и популярни песни от старите български майстори [ говоря за класическите български шлагери, разбира се ] са също полезни за едно дете / младеж. Аз самият съм отгледан от Соня Сотирова слушайки популярни музикални дейци като Ваня Костова, Тони Димитрова, Фамилия Тоника, Диана Експрес и ред други, като Майкъл Джексън, Селин Дион, Уитни Хюстън, Арета Франклин, квартет Бонд и т.н.
За богатата музикална култура на един човек не е необходима само класическата музика. Има много изпълнители, от които едно дете може да научи нравственост, морал и устои.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3