Каква е връзката между атеизма, религиозността и интелекта?

20.11.2018 г. 3 361 Коментари: 3
атеизъм - религия - интелект
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

"Интелектът е единственото успешно творение на Дявола, в тази Божествена Вселена!", пише преди повече от 20 години, психиатъра д-р Тимен Тимев в своята емблематична интелектуална комедия "Анти Фауст". Преди дни, британски учени заявиха след мета анализ на oбщо 63 проучвания, че атеистите са по-интелигентни от религиозните хора. Каква "новина", какво "откритие"!

Изследването показва значима отрицателна зависимост между интелигентността и религиозността. Зависимостта, установили изследователите, е най-силна при студентите, а най-слаба - при тийнейджърите и децата. На учените не им е напълно  ясно защо нерелигиозните хора са по-интелигентни, но установяват, че разликата се увеличава с възрастта, а делението е най-отчетливо в университетите. 

Многократно в Портал12 сме фокусирали вниманието върху опасностите, които крие интелектуалността, както и религиозността. И двете представляват капани на умствеността, от които човек трябва да се избави и да ги надрастне без отлагане.

Когато интелектът не се ръководи от сърцето, тогава той е дяволът (ВИДЕО)

Дявола е силен в религията, но той е слаб в Любовта. Дявола върви след вашата лоша мисъл, а лошата мисъл е самооплитане, потвърждава написаното по-горе, Елеазар Хараш в темата "Тайната на злото".

Религията е умствено отношение към Бога, което означава - лицемерно. Но духовността, това е искренно отношение към Бога. Духовност - значи от душа нагоре да вървиш.  Духовността освобождава човек от религията и умствеността. Ако в тебе има още ум, неовладян ум - ти си още в религията.  Духовност означава отдалечаване от себе си и приближаване към Бога. 
 

Коментари

21.11.2018 г. 22:28 ч. от: Надя Хаман
П.Дънов и неговия ученик Офраам М. Айванов ни изясняват, че енергията за сърцето и ума е една. Човек или "изхранва"и двете места, като мести действието на енергията в двата полюса-сърце и ум, или занемарява единия. Занемаряването създава дисбаранс и последва уравновесяване чрез урок отвън. Най-често-загуба на нещо ценно. Учи, или страдай.
24.11.2018 г. 22:11 ч. от: Dimitri Korilov
"Интелектът е единственото успешно творение на Дявола, в тази Божествена Вселена!"
Много глупаво твърдение! Щом Тимнев смята, че интелектът е нещо лошо - ,,дяволско творение" - то доброто според него би трябвало да е обратното, тоест да си глупав, прост, ограничен, неинтелигентен! Звучи ми като религиозен фундаменталист тоя Тимнев, те изключително много мразят интелекта! Поради простата причина, че интелигентните хора отказват да вярват на малоумните глупости, с които религиозните манипулатори баламосват своите последователи! А да не си религиозен не означава непременно, че си атеист! Човек може да вярва в Бог и без да принадлежи на някоя религия!
24.11.2018 г. 22:16 ч. от: Dimitri Korilov
,,Многократно в Портал12 сме фокусирали вниманието върху опасностите, които крие интелектуалността, както и религиозността."

Много ми е интересно да чуя какви са тези опасности, които крие интелектът?

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3