Фосилни отпечатъци от България и Гърция отпреди 5,7 и 7,2 млн.години смутиха учените и сринаха теорията на Дарвин

04.09.2017 г. 20 540 Добавена от Борислав Борисов
еволюция
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

Фосилни отпечатъци отпреди 5,7 млн.години, които бяха открити на гръцкия остров Кирт, смутиха научните среди. Те поставят под въпроси всички досегашни научни теории за произхода на човек и развитието на видовете.

Още от откриването на вкаменелостите Австралопитек в Южна и Източна Африка в средата на ХХ век, се смята, че произходът на човека е тръгнал от земите на Африка. Най-новите находки от последните години, включително от района на Танзания, доказват, че в изправен апоза, човешки същества са се движили по земята още преди 3,7 млн. години. Според учените хумоаноидните ни предци са живеели изолирани в този региони в продължение на няколко милиона години.

Откриването на о-в Крит на човешки остатъци на приблизително 5.7 милиона години, публикувано онлайн тази седмица от международен екип от изследователи, отхвърля досега приеманата сравнително проста картина и предполага много по-сложна реалност.

Човешките крака имат много различна форма, в сравнение с всички други земни животни. Комбинацията от дълга подметка, пет къси, насочени напред пръсти без нокти и халук ("голям пръст"), който е по-голям от другите пръсти, е уникална. 

Новите отпечатъци от Трахилос в Западен Крит имат неподправена човешка форма, макар и датирани преди 5,7 милиона години. Това е особено забележително за пръстите на краката и палеца, който има форма, размер и позиция, свързана с меката част на подметката, която никога не се среща при маймуните. Откритието на практика срива напълно теорията на Дарвин за произхода на човека от маймуната.

С любопитно съвпадение, по-рано тази година, друга група изследователи откри останки от 7.2 милиона годишен примати Грекопитек, намерен на територията на Гърция и България и определен като хоминин. В изследването участва проф. Николай Спасов от БАН, който заедно със своите колеги определя времето за разделянето между маймуни и хора на няколко стотин хиляди години по-рано, от предполагаемото досега.

С помоща на най-съвременни технологии учените изследват долната челюст от Гърция и горната предмолария от България. Използвайки компютърна томография, те визуализират вътрешните структури на вкаменелостите и установяват, че корените на премоларите са широко разтопени.

Долната челюст, наречена от учените "El Greco"  има допълнителни канали на зъбния корен, което предполага, че видът Graecopithecus freybergi може да принадлежи към човешката линия. "Бяхме изненадани от нашите резултати, тъй като преди хората бяха известни само от региона на Африка на юг от Сахара", каза Йохен Фус, докторант от Тюбинген, който ръководи тази част от изследването.

Освен това, Грацепитек е няколкостотин хиляди години по-възрастен от най-възрастния потенциален човек от Африка, 6-7 милиона годишния Сахлантроп от Чад. Изследователският екип определи седиментната последователност на вкаменелостите Graecopithecus в Гърция и България с физически методи и получи почти синхронна възраст за двете вкаменелости - 7.24 и 7.175 милиона години преди това. Това е в началото на месинския период, който завършва с пълното изсъхване на Средиземно море.

Thumbnail Борислав Борисов Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12.  Роден в Търговище през 1978-а година, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса и сигурността, основател на Асоциация...

Коментари

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3