Елеазар: Сред духовните хора ще намерите най-голямо лицемерие (ВИДЕО)

04.05.2018 г. 9 424 Добавена от Борислав Борисов Коментари: 3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

Нашите врагове са онези, които ни заблуждават и които ни залъгват с бъдещето (става въпрос за вярата в бъдещето, пак напомням – вярата не трябва да се изпраща в бъдещето, вярата трябва да е насочена в Бога).

Доброто няма минало, то няма и бъдеще. Злото има минало. При сегашните условия злото е там, където хората не го осъзнават. Злото е привидно зло, докато човек разбере вътрешните закони, които действат. Ако не разбираме доброто, то се превръща в зло. Ако разбираме злото, то се превръща в добро. Доброто и злото, това са слуги, които те упътват към Бога. И едното те упътва, и другото те упътва – те са живи същества. Те са служители, за да те отправят към Вечното Начало. Когато доброто е вътре във вас, а злото е отвън, вие ще победите всички мъчнотии и противоречия. Ако злото е вътре, а доброто е отвън, вие ще бъдете победени.

Ако злото се спре в света, ще стане нещо по-лошо. Само Бог може да ни пази от злото. Злото е в егоизма, в материалното разбиране на живота. Това не значи, че духовният човек е образец.

Сред духовните хора ще намерите най-голямо лицемерие и насилие. Там личният елемент е много по-опасен, защото заразата е проникнала по-дълбоко.

Важно е личното да се впрегне на работа. Злото е неорганизирана мисъл, чувства и постъпки.

Злото е същество, което има възгледи като на паразитите – това са философи, адепти, най-различни видове хора, дошли до положение на паразити. Злото е един свят на закони. В злото за всяко нещо е определено какво и колко да правиш, за нищо не си свободен. Злото е строго определено. Доброто е без закон. Злото е строго определено докъде да бъде направено; доброто е без закон. Злото има две страни: едната е относителна, а другата е мистична и универсална. Единственият, Който всякога е положителен, е Бог. Той гледа еднакво и на доброто, и на злото. Учителят казва: Бог от доброто не се възхищава, а от злото не се възмущава. Това са служители, които си вършат задачите.

Божественото добро е зло за човека, понеже човек не е подготвен. За Божественото добро е казано: Бог е огън всепояждащ.

Злото съществува във физическия свят, във формите на нещата. В същината на живота злото не съществува. 

Лошите хора, като отходна канализация се жертват, за да освободят добрите  от нечистотата. Значи добрите хора, условно добрите, имат натрупана много нечистота – фина гордост, много такива тънки натрупани неща. И казва Учителят: За да освободят добрите от нечистотата, затова идват злите хора. Ако те не дойдат да коригират добрите, те не биха видели и изправили своите недостатъци и в крайна сметка добрите, (така наречените „добри”), биха се задушили в лошите изпарения на това вътрешно гниене.

Всеки от вас, който се бори със злото, ще стане канал на злото. Злото действа в личността, а доброто действа в душата. Говорим за висшата душа. Мнозина смятат, че злото е по-силно от доброто. По този начин те завъртват ключа на злото и светлината в тях угасва.

Когато човек изпадне в неразположение, в обезсърчение, това се дължи на души, изостанали в своето развитие, които като не искат да вървят в правия път, влияят на хората и ги спъват. Нисшите същества живеят в астралния свят на чувствата и желанията. Т.е. те живеят в тясна връзка с физическото тяло. Това са двата най-ниски свята, в които разумните същества рядко слизат. Защо? – За да не се обвързват с материята. Значи разумните същества рядко слизат, по определени закони, за да не се обвързват с материята.

Тъмните паднали ангели живеят в астралния свят и както животните страдат от човеците, така и хората страдат от астралния свят. Злото като сила извън нас не цапа човека, но когато злото се възприеме вътрешно, вътре в човека, тогава то вече е опасно.

Част от лекция, държана от Елеазар Хараш през 2011 г., Варна

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ В ИНТЕРВЮТО :  "ТАЙНАТА НА ЗЛОТО":

Thumbnail Борислав Борисов Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12.  Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса и сигурността, основател на Асоциация на българските села...

Коментари

04.05.2018 г. 10:09 ч. от: Мария Николаева
Точно така! Въпросът е да си чист и истиенен, а не вярващ или духовен
04.05.2018 г. 10:12 ч. от: Цветелина Христова
Първо и преди всичко Бог е въпрос на любов и целомъдрие. Чак тогава, той става в човека истинска вяра (не някаква вяра), която произхожда от любовта и от душата, а не от ума (камо ли от религиозния ум). И чак тогава той става истинно знание – дълбинно знание, но след като човека е извървял пътя на Любовта.
„Ако познаваш Бога, ти не можеш да бъдеш обикновен човек“, казва Учителя. Бог е Любов не само при някои условия, а при всички условия.
04.05.2018 г. 18:16 ч. от: Димана Радоева
Много съм щастлива, когато публикувате знанията на Елеазар Хараш!

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3