Д-р Тимен Тимев: Животът на колене пред другия те прави единствено - добродетелен

22.11.2018 г. 2 930 Добавена от Тимен Тимев Коментари: 1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

Споделяме с вас един особен акцент от книгата "Извън матрицата на времето - Разговори с Д-р Тимен Тимев" - квантов психиатър, метафизик и писател:

"Днешното човечество се възпитава в егоизъм, хиперегоизъм, агресивност, арогантност, от които произтича и се засилва любовта към себе си, но колкото повече обичаш себе си, толкова повече вредиш на другия. От нашата обич към нас самите извира една злокобна струя, която ни дава възможност да се гордеем, но ние всъщност губим това, което е възвишено, докато животът на колене пред другия те прави единствено добродетелен. Животът на колене пред собствения си образ или когато съзерцаваш, самосъзерцаваш, когато се самовъзхищаваш, тогава непрекъснато искаш да грабиш – положение, способности, пари, финанси, имоти… всичко! Обграждаш се с всичко това все повече, за да се обичаш. Тази самолюбов е подплатена с действия, които изискват агресивност и незачитане на другия и когато тя се разрасне ни кара да превърнем другият в слуга или във враг, в средство за нашето собствено самоизрастване.

Има 2 вида живот – живот на колене пред другия и живот, в който стоиш на колене пред собствения си образ и искаш да подчиниш цялото общество или една част от хората с всички сили на пороците. Пороците са тези, които ни помагат да изграждаме и да увеличаваме нашата самолюбов. Ние ставаме добродетелни едва, когато паднем на колене пред другия или символично, когато започнем да се грижим за него защото тогава нашето същество започва да излиза към другия, а нашата душа започва да извира към нас.

Всеки, който изковава своето величие по пътя на самолюбовта, всъщност ограбва другите, за да изгради едно богатство, което обаче е смъртно и нетрайно."

 

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ, 23-и Ноември - ВИДЕО интервю - телемост от Ню Йорк, с д-р Тимен Тимев!

Thumbnail Тимен Тимев Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните учени и писатели на нашето съвремие. Практикувал като психиатър в Севливо, Карлуково и София, той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие. Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ...

Коментари

24.11.2018 г. 22:43 ч. от: Dimitri Korilov
,,докато животът на колене пред другия те прави единствено добродетелен."

Живот на колене пред другия не те прави добродетелен, а те превръща в роб! Покорното раболепие не е никаква добродетел, г-н психиятър! Това си е чисто овчедушие! Падай на колене колкото си искаш пред другите, и си въобразявай, че си добър! Нищо няма да постигнеш с такова поведение, освен да се възползват от наивността ти, за да те мачкат!

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3