800 000 самоубийства годишно показват изгубеният Път. Как да помогнете?

07.02.2019 г. 3 202 Добавена от Борислав Борисов Коментари: 1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

Общият брой на смъртните случаи от самоубийства се е увеличил с 6,7% в световен мащаб между 1990 и 2016 г. до 817 000 смъртни случая през 2016 г., установяват обобщаващи статистически данни от проучване, публикувано от международната медицинска организация BMJ. 

Като цяло резултатите показват, че мъжете са имали по-високи нива на смъртност от самоубийство, отколкото жените, и че по-високите проценти са свързани с по-високи нива на социални и икономически лишения. Но те също така показват, че тенденциите в самоубийствата се различават значително в различните страни и групи, което отразява сложната взаимовръзка между фактори, които изискват по-нататъшно разследване, твърдят авторите.

Самоубийството е глобален проблем за общественото здраве, като годишно се съобщава за около 800 000 самоубийства. Световната здравна организация има за цел да намали смъртността от самоубийство с една трета до 2030 г., се посочва още в доклада

Броят на самоубийствата е водещ в Източна Европа, Централна Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион с високи доходи и Австралия.

В световен мащаб процентът на самоубийствата е по-висок при мъжете (15,6 смъртни случая на 100 000), отколкото при жените (7 смъртни случая на 100 000). Изследванията трябва да продължат да изграждат базата от доказателства за ефективни интервенции, които са чувствителни към регионалния и националния контекст, за да се отговори на този продължаващ проблем на общественото здраве, се заключава в доклада. В свързана редакционна статия, Еликот Матей от Университета на Калифорния, Сан Франциско, е съгласна, че тези резултати трябва да се тълкуват с известна предпазливост, но казва, че тези констатации "ще стимулират научните изследвания, които биха могли да доведат до бъдеща политика".

Резултатите могат да се окажат полезни за правителствата, международните агенции, донорите, гражданските организации, лекарите и обществеността, за да идентифицират местата и групите с най-висок риск от самонараняване и да определят приоритети за интервенции, особено за страни без завършени системи за регистрация, посочва тя. С появата на нови данни и методи, "редовното актуализиране на оценките на самоубийствената смъртност ще бъде необходимо, за да се информират научните изследвания, политиките и препоръките с най-добрите налични доказателства", заключава тя.

Какво можете да направите срещу самоубийство?

Огнени молитви:

  • Господи, пресечи духа на самоубийството в моето дете
  • Господи, пресечи връзката на сина ми с духа на самоубийството
  • Господи, пресечи връзката на дъщеря ми с духа на самоубийството
  • Господи, пресечи връзката на мъжа ми с духа на алкохола и самоубийството
  • Господи, нека моето страдание да се превърне в победа над злото

►►► Господи, давам отчаянието си в Твоите ръце, ти се справи с него

 

* формулите са дадени от Елеазар Хараш

Thumbnail Борислав Борисов Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12.  Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса и сигурността, основател на Асоциация на българските села...

Коментари

07.02.2019 г. 16:29 ч. от: Димитър Атанасов
Рано или късно почти всеки достига до мисълта за самоубийство. И колкото по-бързо я преодолее, по добре за близките му и за него.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3