Сбърканата еко-логика на България

13.01.2018 г. 7 762 Добавена от Борислав Борисов Коментари: 2
Stratospheric Productions / Shutterstock.com
Кой е основният замърсител на въздуха? Какъв е туризмът в Банско? Пренаселването на градовете и бягството от селата | снимка: Stratospheric Productions / Shutterstock.com
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

През последните седмици във всички конвенционални медии се говори и разисква темата за вторият лифт в Банско. Обсъждаха се гледни точки за вредите и ползите, за влиянието върху екологията и регионите. Паралелно с това в медийното пространство бяха публикувани данни за тежки замърсявания на въздуха в София и редица градове в страната. Представители на местната и централната власт, членове на екологични организации, експерти от всевъзможни институции и организации се изредиха да обикалят телевизионните студия, излагайки своите мнения. Социалните мрежи последваха подетата вълна, част от хората излязоха и на протести с призиви за спасението на Пирин планина. В тази публикация ще засегнем няколко теми, които обаче сякаш убегнаха на фона на всеобщата тютюмаха*.

1. Кой е основният замърсител на въздуха?

Основният замърсител на въздуха е породен от бедността, в която живеят голяма част от българите. И тук визираме както финансовата, така и мисловната бедност. За постигане на двата типа бедност, бяха вложени в продължение на редица години - комплекс от постоянни методики от страна на всички, които  пряко или непряко бяха ангажирани в провежданите политики. Те пък бяха управлявани от западн(ал)ите си подчинители.  Бедността докара хората до това, в годините на електричеството и зелените технологии, в градовете масово да се отопляват на дърва и въглища. Абсурдната гледка във всеки български град, особенно в по-бедните региони като Сливен, Търговище, Плевен, Ловеч, Монтана, Враца, Свищов и т.н., показва хиляди кубици дърва, подредени пред входовете или под първите етажи на градските блокове. Дървата, които ежегодно се изгарят за отопление в панелните и тухлени блокове в градовете, се равняват на изсичането на гори, които по площ са около 2800 пъти по-големи от плануваната за изсичане дървесина в Пирин, за строителството на ненужният втори лифт. И тук не включваме цифрите, които спадат към контрабандата на дървесина, основно по направление Гърция. Масовото отопление на дърва в градовете стимулира още незаконната сеч, продажбата на частни гори от страна на бедните им собственици. Не е ли възможно отоплението на дърва и въглища в градовете да бъде забранено? Не е ли възможно да бъдат налагани глоби за това? Възможно е, стига да има воля.

И докато малцина излязоха на протести, може би от любов към чистата Природа или най-малкото от някакво вътрешно желание за обществена сплотеност, то множеството от сънародниците ни остана да пали печки в апартаментите. Това второто множество сякаш живее в паралелен свят - свят на розови мечти, доставени от телевизорите. Свят на тревожни новини, които го успокояват за кратко, че има и "по-лошо". Свят на несбъднати желания, безнадеждно неразкриващи се под поредното изтъркано картонче на билетчето от лотарията. И както казваше актрисата Гергана Бърдарова: "Дай им пържен боб и чалга и това им стига. Те друго не искат." Жалка е тази мрачна картина, но тази безотговорност днес - е посяване за утре. Това всеобщо посяване ще донесе една доста неприятна за мнозина жътва. И времето ще го докаже.

2. Какъв е туризмът в Банско?

Да отидеш на планина - с уважение и респект. Да се вдъхновиш от Природата. Да се изкачиш пеш до върха и да се наслаждаваш на пейзажите. Това разбирам аз, когато говорим за туризъм в планината. Какво обаче видях 3 години подред, когато отивах да карам ски на Банско и защо повече кракът ми няма да стъпи в този "курорт"? Първо ски пистите са препълнени по същия начин както и в самото Банско (подобно на курорта 666 - Слънчев бряг) - с хиляди напушени и пияни "сноубордисти" и "скиори", придошли както от българските градове, така и от Западна(ла) Европа.  Да се снабдиш с поредната доза адреналин, към която си така пристрастен, както към опиатите, зомбиращата музика и нощния живот, това не мога да нарека спорт. Това е гавра с Природата. И това са болшинството от "туристите", а изключенията в общата картина на това безумие са много малко. Затова ако има 2-и лифт на Банско, той само ще увеличи целия наплив от пропаднали същества, налазващи останките от природа, така както се случи с останките от плажове по южното ни Черноморие. На територията на сегашния лифт в Банско през целия активен сезон - въздухът остро люти от отделеният серен двуокис и от това, че всички се отопляват на дърва, въглища и мазут. Практика на каква почивка и туризъм е това?

3. Пренаселването на градовете и бягството от селата

Освен тежкото замърсяване от отоплението с дърва и въглища в градовете, основен замърсител и според официалните данни е автомобилният трафик (за София и излитащите и кацащи през цялото денонощие самолети). Как може да се реши този проблем? Чрез адекватното, целенасочено и постоянно налагане на политики в икономиката и ценностната система на хората, които да възвърнат голяма част от неестествено придошлото население в градовете - обратно в селските региони. Връщането на хората в селата би се отразило изключително добре както на екологията, така и на битовото замърсяване в градовете. То би оказало огромен ефект върху облекчаването на пътния трафик, а и би възвърнало икономическия и трудов баланс в страната. Прилагането на такива политики обаче не е в интерес на налаганите у България западно-европейски практики (проекти), които целят сегашният модел на демографска поляризация и централизиран финансово-икономически и социален контрол. Те имат нужда масите да купуват това, което им се "сервира" като храни и продукти в западните търговски вериги. Те нямат изгода населението да произвежда самостоятелно на село, да е здраво, да се храни с истинска храна, защото не би купувало лекарствата на западните корпорации, а и не би стояло чинно в панелките да търка хазартни билетчета в търсене все на лесното и на щастието. Та нима има държава в Света с аптека на всеки ъгъл? 

София или на село?

Остава персоналното решение на самостоятелните единици будни хора, които в правото си на избор могат да решат какъв ще е техния личен пример и принос в опазването на еколгията. Земята така или иначе ще се почисти. Тя сега дълго търпи, но всички тези човешки натрупвания не могат да останат като ненужна шлака на гърба на Природата, в която е вложено толкова много от Силите, които управляват Земята - нашето училище. Наближават крайните времена. Водата и огънят ще влязат в действие. А когато те действат - чистенето е из основи. Незасегнати ще останат само тези, които са на високо. Тълкувайте думата "високо" както искате - пряко или метафорично.

Само по високото ще се запази Чистотата.

Борислав Борисов, 13.01.2018. 

вижте повече по темата в свързаните статии по-долу:

Thumbnail Борислав Борисов Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12.  Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса и сигурността, основател на Асоциация на българските села...

Коментари

15.01.2018 г. 03:46 ч. от: Петя симеонова
Борислав, дълго време не бях чела такава статия. Поздравявам ви! Казали сте го абсолютно точно, без нито една излишна, иди спестена дума. Замърсяване на въздуха от бедност първо финансова и после духовна. .но малцина биха взели някакви мерки за жалост. .Майката природа как още ни търпи!
21.01.2018 г. 09:25 ч. от: Мария Николаева
Много силна статия! Поздравления към автора!

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3