Търси

Осмарските манастири - обиталище на богомили и исихасти

26
Регион: Шумен
Добавена от: Таня Борисова
Осмар е едно от най-древните български селища със забележително местоположение, природни дадености и пребогата история. Археологическите находки свидетелстват за живот на стари цивилизации из тези земи. Името на селото идва от „осмица“ – знака на безкрайността и вечността, оттам и Осмар. Който погледне към редицата от хълмове, ще забележи каква прекрасна осморка описват.

Скалните манастири при село Осмар са невероятен феномен, за който дори Ванга е казала, че са четвъртите поред, заредени с енергийна сила след Рупите, Царичина и Мадара. Намират се на около 3 км на север от село Осмар, в Шуменското плато.

Осмарските манастири са били обиталище на богомили и исихасти. В Преслав Боян Мага, син на цар Симеон, създава богомилското учение и посвещава своите 12 ученици. Целият този регион е пропит със силно богомилско присъствие, оставило такъв траен отпечатък по тези свети места, че не е трудно да се усети и днес.

Според исихастите единение с Бог може да се постигне само със самосъзерцание. Великото познание на исихазма не е в усвояването на Бога, а в сливането с Него. Усвояването е въпрос на етап, а сливането е цялостен живот. Ето защо те ставали отшелници сред скалите на Осмар. Манастирите са три и се разположени по стръмните скалисти склонове на платото в местността Осмарски боаз.

На върха на скалата на Костадиновския манастир се намира интересно природно образувание – скалният феномен „Окото“. В близост е и обителта Диреклията, наречена така заради издигащата се в средата ѝ колона. Мястото е достъпно само за опитни и екипирани алпинисти. Има предположение, че е служела за затвор - там са били изпращани монасите, които нарушавали обета си и строгите канони.

Тръгвайки на югоизток от Костадиновия манастир, се стига до друго скално образувание, наречено Подковата. Достъпът до него е изпитание. Трябва да преминете наведени през много тясна пътечка, дълга 4 метра - „тест за праведници“. Възнаграждението за преминалите е невероятната гледка на долината на р. Осмарска. Мястото е особено красиво през есента – истинскa баргена черга от пъстрите гори и склонове. Оттам може да се изкачите на скална площадка, която открай време се използва като място за медитация, и да се заредите с енергията на това невероятно място.
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Спонсори на Портал 12