За "Христовото съзнание"

02.01.2019 г. 08:14 ч. от: Yordan Petkov
1 0
„Христово съзнание“ и „Христов импулс“, са два израза, които често се срещат. Ще се опитам да направя кратко разграничение за тези, които още не познават това съзнание.
За мен съзнанието на възкръсналия Христос няма практическа стойност за нас докато сме в тела. За нас е важно да знаем какво е било осъзнаването на Исус, на разпънатия на кръста Исус, а не на възнеслия се Христос. За да можем докато сме в тела да постигнем същото осъзнаване.
Пътят от обичайното съзнание до съзнанието на Исус може да се опише накратко така:
Има няколко стъпки. Първата е от обичайното съзнание с мисли да отидем към състояние на съзнание без мисли. Съзнанието е тук, но мислите отсъстват. Втората стъпка е към състояние на съзнание без съмнения - липса на всякакви съмнения относно Божественото. Третата ни изправя лице в лице с Божественото. Без посредник, без дистанция в пространството или времето. Тук и сега.

Стъпките до Бог са няколко, но трябва да ги направим сами, по собствено желание. Бог няма да слезе и да ни помоли, от нас зависи тази среща да се случи или да я отложим. Три са стъпките към Бог, но всяка една от тях има четири нива:

Първата стъпка е към състояние на отсъствие на мисли. Трайно отсъствие на мисли. Медитацията е пътят към това ниво. Издигането на Кундалини е инструментът за постигането му.

1. Първото ниво е когато осъзнаеш това състояние. В медитациите мисленето спира. При правилно насочено внимание мисленето спира. Това състояние може да се запази от няколко секунди, до няколко минути. Може да се постига отново и отново, макар и за кратко по много пъти в денонощието. Това е постижение. Изкачваш се до върха, но след това слизаш.

2. Второто ниво е трайно да се установиш в това състояние без мисли. Насочваш вниманието си към Бог и си в това състояние. Няма забавяне, няма интервал. Но липсата на устойчиво внимание води до загубата на това състояние. Вниманието не е стабилно, скача насам- натам и състоянието на отсъствие на мисли се губи. Те се появяват.

3. На третото ниво мислите вече не са проблем. Могат да дойдат, възможно е и да не дойдат. Имаш известен контрол над вниманието си и по време на медитация или в обичайното си състояние можеш да насочваш вниманието си, появил се е известен контрол над вниманието. Мислите съвсем естествено намаляват, трафикът им не е както преди и можеш да го спреш по всяко време чрез насочване на вниманието си към него.

4. Четвъртото ниво е когато имаш пълен контрол над мисловната дейност, знаеш, че имаш контрол. Отишли са си всякакви съмнения и притеснения относно мисленето.

Втората стъпка е към състояние на липса на съмнения относно Божественото. Ти знаеш, не мислиш има ли, няма ли, кое какво е - започваш постепенно да разбираш.

1. Първото ниво е когато за първи път Божествената Любов се спусне върху теб. Никой не се е срещнал с Бог, колкото и да се е опитвал - Бог идва при нас, когато сме готови, когато искрено пожелаем това да се случи. Обикновено това става в присъствието на упълномощен, в присъствието на някой, който вече познава Божествената Любов. След първия път вече знаеш, нямаш съмнения, защото това е твое преживяване, но то е еднократно. Може и да не се повтори. Може да остане само спомен, който постепенно да избледнее и да се върнат съмненията.

2. Второто ниво се постига когато продължиш с медитациите и запазиш доверието, че това е пътят. Пътят е труден, защото съмненията идват от различни страни: от обкръжението - роднини, приятели, общественото мнение; отвътре - спомени, надежди, опит, знание. Медитациите са много важни на този етап, защото те дават увереност, че си на правия път. По време на медитация се връща онова познато и незабравимо чувство от срещата с Бог. Тук се явява и нуждата от гуру, от неговата подкрепа. Малко са тези, които ще се справят сами.

3. Третото ниво се постига, когато можеш самостоятелно и без чужда помощ да се справяш със състоянията си. В което и състояние да се намираш, го осъзнаваш напълно. Знаеш, че нивото ти е ниско или знаеш, че се държиш стабилно и вероятността да паднеш е възможна, но малка.

4. Четвъртото ниво се постига, когато Божествената Любов тече трайно в теб и където и да отидеш, тя се излъчва от теб и я раздаваш. Не правиш нищо - енергията сама тече. Вниманието ти може да се отклони, но възвърнеш ли си го, я усещаш - тя е тук, не е необходимо да я търсиш или предизвикваш по някакъв начин. Остава само да я осъзнаваш постоянно.

Тогава идва Нирвана. Нирвана е подарък, не е постижение. Нирвана е подарък за отдаденост. Без отдаденост, без желание за единение с Бог, не се стига до Нирвана. Желанието трябва да е чисто, пречистено, да е останало само едно желание – да бъдем Духа./Атма/ Нирвана също има четири нива.
Неудобствата на това ниво е, че остава желанието за споделяне , желание да се помага на търсачите. Това е нивото на което, всеки който го е постигнал може да заяви пред цял свят, че е син божи, дори с риск да го сметнат за луд или да го разпънат на кръст. Знаеш,че с Бог сте едно, не си нещо отделно, Божествената Енергия тече през теб- няма дистанция.

Между втора стъпка и първото ниво на трета стъпка дистанцията е голяма, но все още се намираш на Земята, занимаваш се със земни работи. Но постигането на втората степен те изпраща в друга вселена. Нищо общо с това, което е било преди. Никаква база за сравнение, в един момент превключваш от Микро света, от човешкия свят на Макро света. От материя отиваш в нематерия. Затова се казва, че тук капката става Океан. Едновременно с това външните промени са трудно забележими. Притихваш, говориш малко, повече слушаш, живееш незабележимо. Ставаш съвсем обикновен човек- най- обикновения, който може да се срещне.

От втора до трета степен разликата отново е като от земята до небето. Още веднъж се сменя мярката, още веднъж се увеличава дистанцията. Тук за първи път можем да говорим за Дух. Тук Духът става реалност.
След като осъзнаем Духа, остава още малко и излизаме от съзнанията за телесност. Остава едно чисто, необвързано, наблюдаващо съзнание.

Направете дарение

Портал12 е алтернативна медия, която се издържа от съпричасността на читателите. Подкрепете ни за повече материали и видео.

Можете да направите дарение по един
от следните начини:
paylogo1 paylogo2 paylogo3