Житният режим - възможност за пълно обновяване на нашето тяло и дух

25.01.2016 г.
12387
Добавена от: Портал12
10 коментара
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции.

Настъпва времето за подготовка по прилагането на житния режим, на който през последните години все повече хора се подлагат. Неговият създател Всемировият Учител Беинсá Дунó казва за житото следното:

“В хляба се крие Божествен живот, в него се крие Божественият Дух. В житото се крият най-мощните, най-благородните сили в живота. Животът на житното зърно е тъй свещен, както нашия. Житото е най-чистата храна.”

Както житният режим, така и всеки пост е едно своеобразно тайнство, който свързва постещият с висшите полета на духа. Постът прочиства организма, освобождава го от ненужните натрупвания в тялото и съзнанието и дава възможност за пълно обновяване както на физическо, така и на духовно ниво.

В последните години постът стана модерен начин за отслабване, детоксикация на организма, който често се организира и в групи за споделяне на опит. Всеки обаче решил да извърши житния режим, следва да знае, че ако режимът трябваше да бъде масова практика, Учителят щеше да я предостави на учениците си.

Учителят Беинсá Дунó е правил режима тайно и никой от неговите ученици не е бил посветен в него. Единственият човек, който е знаел за негото провеждане е била готвачката на Учителя, която му е подготвяла нужната храна.

Житният режим прави пречистване и обновяване на организма на човека, но за да се извърши цялостно, е необходимо човек да вложи участие в поста на своите ум, сърце и воля, като направи това индивидуално и дълбоко обърнат към себе си. Най-вероятно именно затова, Учителят не е споделял за режима и не го е правил групово със своите ученици.

Житният режим през тази година започва на 27 януари и продължава в 10 дневен пост, когато Слънцето е влязло в знака на Водолея. Целият режим ще бъде на разсипа на Луната, защото тогава тя се освобождава от старите енергии и се приготвя да придобие нови сили и енергии, което най-добре ще способства за пълноценното изчистване и оздравяване на организма.

Житният пост се извършва именно в периода на съзвездието Водолей, защото неговият смисъл е да ни обнови и ни направи нови, като тези, които ще дойдат през новата Епоха на Водолея, и които Учителя нарича Слънчеви Деви. 

Ето какво казва Учителят в една своя беседа: „От няколко години насам ние сме навлезли вече в областта на Водолей, в която всички снегове и ледове са започнали да се топят. Много противоречия ще се явят през това време, но едно ще се постигне – чистота. Главното качество на Водолей е чистотата. Който е попаднал в тази област, той непременно трябва да се пречисти. Чистотата пък е свързана с водата, чрез която новият живот ще дойде.“

Житният режим не е изключен и през другите месеци, когато според провеждането му, може да постигнем определени цели, но само през периода на Водолея, човек може да се пречисти и обнови в синхрон с Природата и Божествените сили.

За провеждането на житния режим е необходимо всеки, решил да го приложи, да подготви своя организъм минимум седмица преди датата с консумирането на леки храни - предимно плодове и зеленчуци.

По записки на готвачката на Учителя, сестра Йорданка Жекова, Учителя е правил житния режим с грухано жито, орехи, мед и ябълки, като 100 грама жито е разпределял на три части за консумиране през деня. Три ябълки е отделял за сърцето, девет ореха за мозъка, а медът е бил предназначен да подпомага кръвта. През деня е консумирал и минимум литър и половина гореща изворна вода за пиене.

На първия ден сутринта  режимът започва с изричането на следната формула:
„Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за 10 дни.“

Учителят е провеждал житния режим с накиснато във вода жито, като за използването на лимец не е споменавано никъде. В последните години, практикуващите поста избират лимеца, тъй като смятат, че е по-чиста зърнена култура. Следва обаче да се отбележи, че Учителят е правил режима с грухано бяло жито. Такова жито може да се намери в малки семейни земеделски стопанства, запазили и поддържащи старите сортове или в манастирите, които имат и произвеждат жито за собствени нужди.

Преди всяко хранене житото се накисва в гореща вода за два часа, след което се консумира. Времето е напълно достатъчно за омекването му, като така то запазва своите свойства. Половин час преди консумация на житото се изпива самата житена вода, която обаче не се пие, а се дъвче. По този начин живителните ѝ елементи преминават директно в мозъчните центрове. Житената вода има лечебна сила, само ако житото е грухано, защото ако е с обвивка, водата не може да премине през нея и да поеме жизнената сила на житните зърна.

Житото следва да се консумира лъжичка по лъжичка, като всяка хапка се дъвче  задължително по 99 пъти с участието на всички зъби. Учителя казва, че храната трябва да се дъвче продължително и внимателно, за да се хранят духовните центрове и за да бъдем здрави.

Отпостването в края на режима трябва да стане все още на разсип на Луната, т.е. преди датата на Новолунието, като то трябва да стане с постепенно и бавно захранване.

Житният режим е рецепта не само за подмладяване и пречистване на организма. Това е моментът, в който можем да осъществим връзка и на трите нива - духовно, ангелско и физическо и това да ни извиси и обнови цялостно. Именно затова режимът следва да се извършва с чисто сърце и съзнание, в пост и молитва за това, което желаем да обновим в себе си и в света около нас.

Не приемайте житния режим просто като начин за разтоварване на тялото, защото той не е диета. Най-добре е да спазим и начина, по който Учителят е извършвал житния режим, а именно в тайнство и уединение. По този начин  ще извършим пост на ума, тялото и сърцето, и така ще имаме възможност да придобием необходимите качества и  Добродетели, към които се стремим.


Коментари: 10
 • Анелия
  27.01.2016 г., 08:15 ч.
  4     0

  Правих режима и докато работех. Не е толкова трудно, ако си извършил предварителната духовна подготовка за него. Там е акцентът. Всичко е в главата. И да - не смъкнах от него нито грам от теглото си, защото той не е диета. Но пък нематериалното желание, на което го посветих, се осъществи. И свалих много от духовните си тежести. Опитайте. Ако не успеете докрай, нищо лошо няма да ви се случи впоследствие.

 • Силвина Бел
  26.01.2016 г., 22:41 ч.
  1     1

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205500348177207&set=a.1721074155791.2085186.1506426342&type=3&theater

 • Силвина Бел
  26.01.2016 г., 22:41 ч.
  1     0

  Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно) за ЛИМЕЦА  

  "Преди няколко деня при мене дойде един ученолюбив българин, който се занимавал ред години със земеделието, не само теоретически, но и практически. В него се явила идеята да намери предците на българското жито. Той искал да издири най-старото жито, което за пръв път се е появило на Балканския полуостров и да проследи пътя на неговото изменение, докато дойде в днешната форма, каквото го срещаме в България. Той започнал да изучава произхода на всеки житен клас, докато най-после, след усилени издирвания и труд, намерил в Хасково два класа, които с увереност приел за предци на сегашното жито в България. Той описва точно стъблото, листата, класа, осилите на това жито, като същевременно изтъква разликата между предците на нашето жито и сегашното, с което ние се храним. Той казва, че прадедът на нашето жито е бил в диво състояние. Според мене е точно обратно: прадедът на нашето жито е бил в питомно състояние, а сегашното е подивяло. Защо? Защото сегашното е доста издребняло. А всяко нещо, което подивява, постепенно издребнява. Когато крушата подивее, издребнява. Продължава - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205500348177207&set=a.1721074155791.2085186.1506426342&type=3&theater

 • Vortex Иванов
  26.01.2016 г., 19:26 ч.
  4     0

  БълГариец, моите уважения, разбирам те напълно относно лимеца, но къде в статията четеш, че "Не се използва лимец". Статията е по-скоро "Как го е правил Учителя", на база източници, до които всеки има достъп днешно време. Аз лично не съм попадал досега в книги с беседи или в интернет, на различна информация от тази относно споделеното от готвачката на Учителя. Такова жито са имали, с такова са правели режима. Ясно е, че след такава статия привържениците на лимеца ще застанат в отбранително-нападателна позиция, аз самият ям лимец и ми харесва, но това не означава, че имам право да съдя... Ако искаш, пиши на редакторите и направете някоя хубава статия за лимеца, вместо да мрънкаш. Поздрави!

 • Георги
  26.01.2016 г., 08:00 ч.
  4     0

  Учителят не е правил режима с лимец,а с грухано жито,както пише тук.Всеки има право на избор как да го направи,но да не го приписваме на Учителя.Днес е много модерна темата с лимеца, но нека си че знае как се е правил режима.Мисля и че е по важно той да не се приема като диета а цялостно прочистване за което е нужно уединение,молитва и пост.

 • БългАриец
  26.01.2016 г., 00:35 ч.
  2     1

  Лимеца е най-подходящ за житния пост на Учителя, особенно лимеца засят на ръка и обработван на ръка, малко авторите на статията не сте запознати по отношение на лимеца, за разлика от вас, Учителя Дънов е знаел какво е Лимеца и за свойствата му

 • Иван
  25.01.2016 г., 17:18 ч.
  4     0

  Този режим може да се приложи (ефективно) ако човек не работи, както сме повечето от нас в интензивното си ежедневие. Така да се каже, този пост си е истински лукс. Въпрос на гледна точка

 • Пламен Петков
  25.01.2016 г., 16:47 ч.
  4     1

  Много е важно ако човек се почувства зле, веднага да спре поста. Много е важна духовната страна на житния режим, понеже това не е диета или обикновен пост. Ако искате да придобиете, да посеете нещо Божествено, което да работи във вас, трябва да ограничите максимално контактите си, никакви технологии, излизания и прочие - за духовна работа най-добре си вземете болничен ако работите от пон до пет с нормален трудов договор. Иначе си е чиста диета. Учителя се е затварял в една стаичка и само с готвачката се е виждал през това време и едва са пили кафенце на раздумка, едва ли е казвал кой знае какво, освен ако не е нещо важно, което е трябвало да се каже на точното място в точното време, нещо Свише! Успех на всички по пътя на чистотата.

 • Деница Георгиева
  25.01.2016 г., 16:26 ч.
  2     0

  Звучи вдъхновяващо и ... трудно. Може би някой ден ще опитам.

 • Силвия
  25.01.2016 г., 16:16 ч.
  3     0

  Този режим съм го правила няколко пъти и само последния път го направих максимално информирано и правилно (надявам се). Подейства ми много добре.

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай