Възможна ли е Свобода за народ, съставен масово от несвободни индивиди? (ВИДЕО)

03.03.2016 г.
7668
Добавена от: Портал12
7 коментара
Възможна ли е Свобода за народ, съставен масово от несвободни индивиди? Този въпрос си задаваме днес, 138 години от Освобождението на България от турско робство.

За българите преди Освобождението Свободата е била най-висшата ценност, на която те са крепели своя вътрешен дух и сила за живот. Днес в забързаният ритъм на все по-глобализиращия се и потъващ в материални ламтежи свят, свободата на придвижване и право на избори е приета като някаква външна даденост. За сметка на това обаче вътрешната Свобода днес се задушава и дави в утопии, дезинформираност, демотивация, манипулации, програмирана психика, колективна загуба на индивидуалностите, разпространение на шаблонно говорене, въобще в негативни емоции и поведенчески модели.

Оказва се така, че днес всички съвременни хора са роби един на друг, а освен това са роби в продължение на целия си живот на материални и емоционални - външно привнесени псевдо-ценности, които съсипват цялото им битие. През последните години обаче това се случва по много фин начин, така че жертвите на това робство да нямат чувствителността и усета, че се намират в окови. Както умствени, така също физически и духовни окови.

Животът е средство за освобождаване и преоткриване на Свободата. На онази истинската свобода, в която човек съзнава, твори, възражда, саможертва. Свободен е само онзи, над когото смъртта няма власт.

Човек е свободен само дотолкова, доколкото всеки миг от живота си е в състояние да следва самия себе си. Единствено свободният човек има вярата и разбирането, че хората до него принадлежат ведно към същия духовен свят, в който лежи хармонията и връзката с всичко в Природата.

ВИЖТЕ И ВИДЕО ПО ТЕМАТА ЗА СВОБОДАТА:

какво е свободата - интервю с Тимен Тимев

 
Коментари: 7
 • Богдан Маринов
  04.03.2016 г., 11:57 ч.
  2     0

  До Биляна: на бедния руски народ даже им дължим извинение, но не и на Русия като държава и власт - следосвобожденската ни поробителка...

 • Баба
  04.03.2016 г., 05:33 ч.
  2     0

  Всеки човек е длъжен да познава родословието си и да бъде отговорен за постъпките си.

 • Биляна
  03.03.2016 г., 14:46 ч.
  5     0

  Страхотен синтез на това което и аз мисля по темата! Поздравления за материала, а също и за видеото! Честит 3-и Март българи! ...и струва ми се нещо което забравяме...благодарностите към Русия и руския народ

 • Георги Георгиев
  03.03.2016 г., 12:04 ч.
  12     0

  В днешния ден преди да сме намерили повод за наздравици, мезета и клубове, нека се усамотим поне за 10-15 мин и да си помислим дали се чувстваме свободни и кой е пътят за нас към свободата!!! Честит Празник!

 • Чавдар
  03.03.2016 г., 11:51 ч.
  10     0

  За съжаление много хора ще използват днешния ден не за размисъл, а за преяждане, напиване и шопинг на ненужни неща. Иначе статията е много подходящо провокативна!

 • Ангелина Златева
  03.03.2016 г., 11:17 ч.
  6     0

  Човечеството до там се докара, че да трябва единични доказани умове да му припомнят кое е същественото в живота, къде е истинската Свобода - в Природата, разбира се! Толкова е просто...

 • Катя
  03.03.2016 г., 10:38 ч.
  8     0

  Прекрасна публикация за 3и март

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай