Търси

Втора национална среща за свободно развитие на образованието

Начало
20.02.2016 г. от: 09:00 ч.
Край
21.02.2016 г. от: 22:00 ч.
Организатор:Национална мрежа на родителите
Втората национална среща за свободно развитие на образованието ще се проведе на 20 и 21 февруари в София, Рейнбоу Плаза и София Лайв Клуб, с участието на гости от Дания, Великобритания и Израел.

Втората национална среща ще премине под мотото Практики на свободата и човечността.

Основна програма (лекционна, английски/български):
  • Представяне на демократичен законодателен модел в образованието – датската образователна система – който от близо 160 години функционира на принципите на родителската отговорност и свободното развитие.
  • Актуална информация за водещи образователни подходи от света, зачитащи свободата и човечността и предотвратяващи насилието.
  • Практически работилници, водени от основните говорители (интерактивни, на английски; местата са ограничени).
  • Представяне на български инициативи в посока на свободното развитие на образованието; разширяване на мрежата от български агенти на свободата, разнообразието и образователната инициатива.

Съвременните тенденции в развитието на образованието, които ще бъдат представени на конференцията, са насочени към по-голямо овластяване на ученика и създаване на възможности за учене чрез автентично сътрудничество. Освен това образованието излиза от изолацията зад училищните стени и започва да възстановява по различни начини връзката с общността, към която учениците принадлежат и се предполага да допринасят. Внася се ударение и върху връзката, познаването и уважението към природата и живота в нея.
 
Какво представлява каузата за свободно развитие на образованието?
Каузата за свободно развитие на образованието в България е кауза за демократизация на страната и освобождаване на богатството и енергията на човешкия потенциал. Разнообразието от човешки таланти и достойнството на човешкия дух не могат да намерят поле за изява и развитие в командна образователна система, която е наследство от миналото. Демокрация, която не зачита принципа на родителската отговорност и свободата на самоопределението, мисълта, словото и сдружаването (съставни за избора на образование); демокрация, която се плаши от разнообразието и свободата на избора, не е реална, а само номинална. Нещо повече – без освобождаване на човешкия дух и таланти не е възможно България да придобие своя уникален облик и заеме своята достойна позиция на картата на проспериращите страни.

Лектори:

Ще присъстват уникални личности от Дания, Великобритания и Израел - ексерти и иноватори в сферата на свободно образование на световно ниво.

Информация за присъстващите личности

Програма и участници:

Лекциите от Основната програма (събота), които са на английски език, са с осигурен превод на български. Работилниците в събота и неделя са на английски език.

Регистрираните за Основната програма получават и достъп до Интернет излъчване в реално време и запис от лекциите, за да може, ако желаят, да се регистрират и за работилниците, които съвпадат по време с част от лекциите. (към формата за регистрация >>>)

Регистрацията за е-Конференция дава достъп до интернет-излъчване в реално време и до запис на Основната програма (за участници, които не могат да присъстват в събота). (към формата за регистрация >>>)

Промо цени при записване до 25-ти януари. Местата за работилниците са ограничени - побързайте да се регистрирате и платите, ако държите да участвате в тях!

град София, кв. Лозенец, ул. "Атанас Дуков" 29, Рейнбоу Плаза

 

Спонсори на Портал 12