Търси

Вселената през погледа на астрономите

Начало
08.06.2019 г. от: 14:00 ч.
Край
08.06.2019 г. от: 17:00 ч.
Организатор:Институт по астрономия при БАН и Съюз на астрономите в България
Имейл:info@portal12.bg
8 юни, от 14.00 до 17.00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (София, ул. „15-ти ноември“ 1) ще се проведат публични презентации на популярни астрономически теми:

Доц. д-р Светла Цветкова ще говори за магнитните полета на звездите. Тя ще разгледа различните им прояви, стадиите на еволюция на звездите и ще представи интересни примери на звезди, които впечатляват учените с мащабите на техните процеси.

Проф. дфн Илиан Илиев ще разкаже за затъмнението от 29 май 1919 г. и с какво то е допринесло за потвърждаването на Общата теория на относителността и за експедицията на Артър Едингтън.
Д-р Ева Божурова от НАОП Варна ще представи жените астрономи от древността до наши дни, както и техните най-важни научни постижения и открития. Ще се дискутират трудностите, свързани със социалното положение на жените и обществените нагласи, които те са преодолявали.

Конференцията се организира от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН и Съюза на астрономите в България. Посвещава се на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките и 100-годишнината от основаването Международния астрономически съюз – две бележити събития, свързани с развитието на българската и световната наука.

Спонсори на Портал 12