Търси

В света на старопланинската архитектура - образователна програма

Начало
13.08.2016 г. от: 10:30 ч.
Край
13.08.2016 г. от: 16:30 ч.
Организатор:Етър - Етнографски музей на открито и сдружение Мещра – традиционни знания и занаяти
Имейл:etar_gabrovo@abv.bg
В света на старопланинската архитектура - образователна програма, на Етнографски музей на открито Етър съвместно със сдружение МЕЩРА

Пилотна еднодневна образователна програма

Програма:

13. август (събота)
В Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово

10:30 – 12:00 ч.
Възрожденската архитектура по българските земи – лекция и дискусия

В лекционната част на програмата ще бъде представено развитието на българската възрожденска архитектура и градоустройство в социалните измерения на Османската империя и Европа. Ще бъдат изяснени основните типологични характеристики на сградите и съоръженията в различните краища на България, тяхното предназначение, строителни материали и техники. След провеждане на лекцията ще бъде отделено време за дискусия между лектора и гостите.

-------
12:30 – 16:30 ч.
Възрожденска жилищна сграда – интерактивна дигитална експозиция 
12:30 – 13:00 ч. – откриване

Експозицията ще представи по съвременен начин обект на жилищната възрожденска архитектура чрез детайлен виртуален 3D модел. Посетителите ще се запознаят както с общия облик, така и със специфичните детайли, характерни за периода на Възраждането. Архитект, специалист в областта на традиционната архитектура и недвижимото културно наследството, ще представя обекта.

-------
13:15 – 16:30 ч.
Традиционни дървени възрожденски елементи – работилница

Посетителите ще имат възможност да работят с традиционни строителни дърводелски техники за изграждане на архитектурни елементи от възрожденската архитектура. Обучението ще се проведе под ръководството на специалисти и ще е подходящо както за възрастни, така и за младежи. В рамките на работилницата ще се проведе запознаване с дърводелски инструменти, дървени сглобки и тяхното приложение.

град Габрово, квартал Етъра, Етър - Етнографски музей на открито
 

Спонсори на Портал 12