В очакване на масови наводнения, ЕС и НАСА изстреляха сателит за мониторинг на океаните

18.01.2016 г.
4137
Добавена от: Портал12
1 коментара
ЕС и НАСА изстреляха вчера 17-и Януари 2016, сателит за глобален мониторинг на океаните и моретата. Във връзка с очакваните масови наводнения през следващите години, някои от които могат да потопят под вода цели региони от Европа, САЩ и др. страни, новият хай-тек сателит е резултат от спешната нужда за получаване на аналитична информация за нивото на водите.

Jason-3 е съвместна американо-европейска сателитна мисия за океанография с участието на НАСА, която ще продължи почти рекордно време: четвърт век. Сателитът излетя от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния в неделя, 10:42 ч PST (01:42 ч EST) на борда на ракетата SpaceX Falcon 9.

Jason-3 е международна мисия, водена от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на САЩ в партньорство с НАСА, Френската космическа агенция CNES, и Европейската организация за разработване на метеорологични спътници.

"Джейсън-3 ще следи "пулса" на нашата планета и как се променя водното ниво в глобален мащаб чрез събиране на данни световните океани", заяви Стивън Волц от NOAA.

Мисията цели да подобри времето за точно прогнозиране на климата и океанските промени, включително и да следи силата на тропически циклони.

Минути след като Jason-3 се отдели от втория сектор на ракетата носител, космическият кораб се разтвори своите слънчевите панели. Сухопътните контролери на Земята успешно прихванаха сигналите на космическия кораб, а първоначалните доклади на телеметрията показаха, че спътника е в добро техническо състояние, заявиха от НАСА.

Jason-3 навлезе в орбита на около 15 мили (25 км) по-долу от изпратеният да обследва Земята Jason-2 (в орбита от 2008г.). Новият космически кораб постепенно ще се повиши в една и съща позиция на 830 мили (1336 км) в орбитата, само на около две минути зад Jason-2. Двата космически кораба ще летят във формация, което ще доведе до почти едновременни измервания за около шест месеца, с цел да се даде възможност на учените да направят прецизно калибриране на инструментите на Jason-3.

Очаква се мисията да подобри познанията за приливите и отливите в крайбрежните и плитки морета и вътрешни приливи в открития океан, като същевременно се подобри разбирането на океанските течения и водовъртежи.

Учените ще събират и данни за това колко от слънчевата енергия се съхранява от океана. Комбинирането на океанските течения и съхранение на топлината са данни от ключово значение за разбирането на глобалните климатични промени.
 
Свързани публикации

16.12.2015 г.
17056

Германски учени откриха нова енергия, предричат края на ядрените централи съвсем скоро!

Учени и финансити от световни институции призоваха за инвестиции в чиста енергия и възобновяеми енергийни източници,като предричат края на употребата на ядрени централи да се случи до 10-20 години
09.01.2016 г.
3151

Учени заговориха за антигравитационни свръх-бързи пътувания в звездните купове

Според данни от най-новите изследвания, близостта на много звезди до планетите в звездните купове ги правят относително нестабилни, но за сметка на това отварят реални възможности за антигравитационни свръх-бързи пътувания през пространството
11.01.2016 г.
8788

Норвежки учени заснеха НЛО в Антарктида (ВИДЕО)

През 2013 г., доказателства за извънземни активности бяха открити в Антарктика, благодарение на Google Earth. На придобилите в начуните среди широка известност снимки можеха ясно да се видят два големи входа към някаква база или друг обект, погребан в леда
23.12.2015 г.
1262

Коалиция за климата – България, публикува позицията си за споразумението от Париж

Според коалицията, основният сигнал към правителствата по света от новото споразумение е ясен: необходимо е правителствата, бизнесът и инвеститорите навсякъде по света да започнат веднага конкретна работа в посока зелена нисковъглеродна икономика, подхранвана от устойчив икономически растеж, базирана на 100% възобновяема енергия
14.12.2015 г.
3645

Учени откриха странна светлина на астероида Церера, където най-вероятно има вода

Светлоотразителните петна по Церера са едни от най-трайните мистерии на мисията Даун. По време на посещението си, космическият кораб е каталогизирани над 130 светли петна по повърхността
Коментари: 1
  • Асен Йорданов
    26.01.2016 г., 10:44 ч.
    2     0

    Всичко това, което прочетох е прекрасно и вярвам че ще стане, в противен случай планетата земя отива към своя край. Искам да попитам какво става с плазменните генератори, които Иран подари на всички дипломати и кога ще може да се закупуват.  

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай