В израстването се крие напълно непознатото човешко състояние - покой

09.07.2017 г.
2582
Добавена от: Портал12
"В израстването се крие напълно непознатото човешко състояние - покой." Тази мисъл на немския художник, дизайнер и архитект Хейнрих Фогелер (1872 – 1942) отваря широки врати към рамишление за приоритетите и ценностите в живота на човек. Тази мисъл провокира именития писател Райнер Мария Рилке да каже през 1919-а година, че това е напълно обяснимо, защото хората са станали нетърпеливи.

Ако преди век нетърпението е било голямо, какво да кажем днес в желанието на милиони да получават всичко на секундата? На това ни научиха социалните мрежи и медиите "излъчващи на живо". Но къде остана търпението в израстването? Къде остана търпението за качеството и есенцията на нещата, се питаме днес?..

"Мисля, че и в най-нищожното съзидание, което всеки поотделно осъществява на своя пост, в дърводелеца, просто отново захванал да дялка, в ковача, отново заудрял с чука, в търговеца, който отново пресмята и мисли - в тях се осъществява напредъкът, те са истинските революционери, толкова повече, колкото по-безшумно, по-дейно и с по-голяма любов към своя занаят се трудят, всеки на своето място"
Райнер Мария Рилке, 12 Септември, 1919

Преминете тихо и сериозно през собственото си развитие; най-силно бихте му пречили, ако се озъртате навън и очаквате от там отговора на въпросите, който би могъл да дойде само от най-дълбокото Ви чувство в най-тихия Ви час.

Райнер Мария Рилке: Религията е изкуството на нетворците
 
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12