Истинските революционери днес работят безшумно, дейно и с голяма Любов

18.08.2020 г.
5754
Добавена от: Борислав Борисов
"В израстването се крие напълно непознатото човешко състояние - покой." Тази мисъл на немския художник, дизайнер и архитект Хейнрих Фогелер (1872 – 1942) отваря широки врати към рамишление за приоритетите и ценностите в живота на човек. Тази мисъл провокира именития писател Райнер Мария Рилке да каже през 1919-а година, че това е напълно обяснимо, защото хората са станали нетърпеливи.

Ако преди век нетърпението е било голямо, какво да кажем днес в желанието на милиони да получават всичко на секундата? На това ни научиха социалните мрежи и медиите "излъчващи на живо". Но къде остана търпението в израстването? Къде остана търпението за качеството и есенцията на нещата, питаме днес?.. Затова споделяме с вас, нещо, което е напълно валидно и за времето, в което живеем сега, макар да е казано преди 101 години:

"Мисля, че и в най-нищожното съзидание, което всеки поотделно осъществява на своя пост, в дърводелеца, просто отново захванал да дялка, в ковача, отново заудрял с чука, в търговеца, който отново пресмята и мисли - в тях се осъществява напредъкът, те са истинските революционери, толкова повече, колкото по-безшумно, по-дейно и с по-голяма любов към своя занаят се трудят, всеки на своето място."

Райнер Мария Рилке, 12 Септември, 1919

Преминете тихо и сериозно през собственото си развитие; най-силно бихте му пречили, ако се озъртате навън и очаквате от там отговора на въпросите, който би могъл да дойде само от най-дълбокото Ви чувство в най-тихия Ви час.


Райнер Мария Рилке: Религията е изкуството на нетворците


* снимка с уредени авторски права: © SSokolov / Shutterstock
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...

Спонсори на Портал12