Учени установиха, че зеницата в окото е ключът към възприемане на времето

03.11.2016 г.
4781
Добавена от: Портал12
2 коментара
Учени установиха, че зеницата в окото е ключ към възприемането на времето от страна на мозъка. Невролози от Япония обявиха научни резултати, според които размерът на това колко е отворена или затворена зеницата е пряко свързан с възприятието за времето.

Разчитането на размерът на зеницата може да отрази специфичен вид сигнализиране в мозъка. Зениците стават по-големи, когато химичният медиатор норадреналин поставя мозъка в състояние на повишена будност. Знае се, че вниманието и концентрацията създават впечатление, че времето лети - това е изкривяване, което би накарало човек да мисли, че секундата изтича по-рано, отколкото всъщност е. Обратното също е вярно. Когато мозъкът е малко по-муден или не обръща внимание на нещо, времето тече по-бавно и секундите се разтягат.

Специално за Портал12, българският учен и изследовател на мозъка и времето - д-р Тимен Тимев коментира откритието на японските учени:

"Когато зениците на очите са тесни, Светлината идва на по-гъсти вълни. Това е коренно свързано с това, че скоростта на времето се определя от скоростта на светлината. Колкото повече светлината тече бързо, времето се забавя. Човешкият мозък е като черна дупка. Зеницата от своя страна винаги се стреми повече Светлина да влезе в нея. Така е устроена. Самата зеница обаче не действа като черна дупка, а като бленда на фотоапарат."

"Времето тече по-бавно, когато зеницата се стеснява. Колкото повече зеницата е тясна, това означава че честотата на вълните е много гъста, което е свързано с това, че се ускоряват мисловните процеси в мозъка. А когато мисловните процеси се ускоряват, тогава времето се забавя."Така например при екстермни ситуации или катастрофи, човек винаги има усещането че няколко секунди са всъщност много секунди или даже минути, защото биохимичните процеси в мозъка водят до свръхбързо мислене, с цел намиране на бързо решение, осъзнаване и оцеляване.

Психиатърът д-р Тимен Тимев добави още:

"Когато хората взимат морфинни стимуланти зениците се стесняват. И обратно, едно време жените са си слагали атропин, за да им се разширяват зениците и да изглеждат по-красиви с блясък в очите. В тази ситуация обаче мозъкът работи по-бавно."
Коментари: 2
 • Даниел
  03.11.2016 г., 20:19 ч.
  3     0

  1 час вече е 40-45 минути, както и 60 години са около 40-45 години....факт!

 • Ясен
  03.11.2016 г., 16:46 ч.
  12     0

  Времето в момнета по принцип тече по-бързо, а това, че е свързан със зрението е от факта, че в момента информационният поток, който навлиза през очите чрез светлината, е много по-голям отпреди, което води до нуждата от разширяване на зеницата, което води до това да ни се струва, че времето лети. Колкото повече е потокът от информация/светлина, толкова по-бързо "лети времето". Затова е хората медитират, за да се концентрират, да ограничат влизащия поток информация, и да забавят времето или да излязат извън възприятията за време-пространство!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12