Учени обявиха първи доказателства за изкривяване на време-пространството

18.12.2015 г.
20007
Добавена от: Портал12
5 коментара
Учени обявиха първи доказателства за изкривяване на време-пространството, което е обявено от Алберт Айнщайн в неговата теория на относителността още през 1915-а година. 

По време на приключилият вчера симпозиум по релативистична астрофизика, проведен в Тексас, САЩ, учени обявиха, че са документирали изкривяване на време-пространството около черна дупка, разположена на 28 000 светлинни години от Млечния път. Изследователите са регистрирали усукване на тъкънта на пространството и времето, чрез данни анализирани на база рентгенови лъчи идващи от диск с отломки на звезда, завихрена около черната дупка H1743-322. Очаква се през 2016-а година да се анализират допълнително данните от изследването и да бъде публикувана нова по-детайлна информация. 

Изкривяването на пространство-времето е пряко свързано с количествата материя и енергия. Тази зависимост е изразена чрез уравненията на Айнщайн, известни като частни диференциални уравнения. Много предвиждания на общата теория на относителността се различават значително от тези на класическата физика, особено във връзка с хода на времето, геометрията на пространството, движението на телата при свободно падане и разпространението на светлината. Примери за такива разлики са гравитационното забавяне на времето, гравитационното червено отместване на светлината и ефекта на Шапиро.

Предвижданията на общата теория на относителността се потвърждават от всички наблюдения и експерименти досега. Въпреки това, общата теория на относителността засега има и някои непълноти, най-важната от които е нейното съгласуване с квантовата механика, което би създало пълна и последователна теория на квантовата гравитация.

Пространство-времето е физически и математически модел, който комбинира пространството и времето в единен пространствено-времеви континуум. В съответствие с теорията на относителността, Вселената има 3 пространствени и едно времево измерение.

Понятието пространство-време е допустимо и в класическата механика, но в нея обединението е изкуствено, защото времето се разглежда като постоянно и универсално и независимо от движението на наблюдателя. В теорията на относителността времето е неотделимо и равнозначно на останалите три координати и зависи от движението на наблюдателя.
Броят на измеренията, които са необходими, за да се опише Вселената, все още не е ясен. М-теорията предлага 11 (обединение на струнните теории). Все още те не могат да бъдат доказани експериментално. Първият модел на естественото обединение на пространство и време е в пространството на Минковски през 1908 година и е на основата на специалната теория на относителността.

 
Свързани публикации

14.12.2015 г.
3682

Учени откриха странна светлина на астероида Церера, където най-вероятно има вода

Светлоотразителните петна по Церера са едни от най-трайните мистерии на мисията Даун. По време на посещението си, космическият кораб е каталогизирани над 130 светли петна по повърхността
16.12.2015 г.
17109

Германски учени откриха нова енергия, предричат края на ядрените централи съвсем скоро!

Учени и финансити от световни институции призоваха за инвестиции в чиста енергия и възобновяеми енергийни източници,като предричат края на употребата на ядрени централи да се случи до 10-20 години
Коментари: 5
 • Пенев
  28.05.2016 г., 22:02 ч.
  1     1

  Само чиновниците в науката се занимават с глупавата теория на Айнщайн.

 • 03.01.2016 г., 14:19 ч.
  1     0

 • 02.01.2016 г., 13:31 ч.
  0     0

 • 01.01.2016 г., 18:57 ч.
  0     0

 • 29.12.2015 г., 19:12 ч.
  0     0

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12