Търси

Тренинг: Автентично Движение – Изследване на естествените движения като практика за изцеление

Начало
09.11.2016 г. от: 09:00 ч.
Край
12.11.2016 г. от: 17:00 ч.
Организатор:Фондация Стара Река
Имейл:dhs@dir.bg
Автентично Движение – Изследване на естествените движения като практика за изцеление.
От 9 до 12 ноември 2016 г.
Гр. Велико Търново
Зала - ул.”Поп Харитон” 2
Работни часове от 9.30 до 17.30
 
/ През ноември могат да се включат нови хора в тренинга, след което групата ще се затвори /
 
Какво е автентично движение?
За да бъде изживяно движението, то трябва да бъде открито в тялото, а не облечено като рокля или палто. То е онова в нас, което се е движело от самото начало. Онова, което може да ни освободи.”
Мери Уайтхаус, основател на  автентичното движение


Автентично движение е нежна, но мощна терапевтична практика, която позволява на хората да изследват взаимовръзката между творческите, психологическите и свещените измерения на техните изживявания посредством телесен израз. Развиването на кинестетично познание, междуличностни умения, емпатия и усещане за въплътено присъствие, са често естествените резултати от тази практика.

Светът на сетивата се пробужда, усещанията се изчистват, а чувствата се затвърждават, всичко това възстановява авторитета към собственото телесно познание. Методът подкрепя хората да се свържат с по-дълбоки жизнени сили, които да доведат до повишено усещане за смисъл на ежедневните преживявания. Физическото неосъзнаване често става по-достъпно за познанието и размисъла и може да развие по-сигурен стил за укрепване на междуличностните отношения.

Груповата работа изследва динамиката на принадлежността и подобрява личното знание за собственото уникално място и приносите му към по-широката човешка общност.

Основател на автентичното движение е танцовият терапевт Мери Старкс Уайтхаус в Калифорния. Методът се развива, когато Мери въвежда учебните си занимания в Института К.Г. Юнг в Цюрих, свързани с танцовия ѝ опит, придобит от тренировките ѝ с немската преподавателка по модерен танц Мери Уигман и вдъхновената от митове танцьорка и хореограф Марта Греъм.

С основополагането на тези дисциплини, практикуването на автентично движение продължава да се развива, като дава възможност за пробуждане на духа в тялото, както и пространство да се даде живот на душата в психотерапията, медитацията и творческата дейност.

Автентично движение, още наричано “движение в дълбочина” и “активно въображение в движение”, приканва към потапяне във вътрешния свят на психиката чрез естествено движение и може да се практикува както индивидуално, така и групово. В терапевтичната стая, студиото за танци или друго безопасно лично пространство, движещият се/клиентът затваря очи, изчаква, а след това се движи в отговор на телесните усещания, емоции, спомени, импулси на движение и/или образи. Когато те носят осъзнаване, израз и придават форма на телесната мъдрост, тогава те минават под наблюдението на техния терапевт/свидетел. Чрез неговото внимателно присъствие и чувствително проследяване, свидетелят хваща и задържа преживяването на движещия се, като му позволява да  навлезе в дълбините на психиката.

Отхвърлени, забравени, или нови, потенциални образи, чувства и енергии може да изплуват и да достигнат до съзнателността чрез изразително движение. Могат да се появят въпроси, свързани с тялото, неразгадани елементи от развитието, първи спомени и междуличностни изживявания, които да доведат до обединяване и цялост.
 
  
Кой има полза от това учение?

Тялото е физическата страна на личността, а движението е когато личността стане видима.
Мери Старкс Уайтхаус
 
Автентичното движение може да се прилага в психотерапията като източник на художествено творчество или като медитация/свещен танц, носещ прозрение и подобряване на ежеднението и взаимоотношенията. Преобразяващите сили на това учение се коренят в Юнгианската дълбинна психология, психологията на развитието, телесната психотерапия, танцовата етнология и мистичните учения. Лечението и растежа са улеснени чрез това да виждаш и да бъдеш виждан, както в случая с присъствието на свидетел. Осъзнаването се проявява чрез собствените интерпретации, преценки и покровителство, позволяващи на движещия се да се въвлече директо в своето преживяване. В този процес, движещият се и свидетелят заедно могат да постигнат ниво на усещане за Аз-а и Другия, което предизвиква дълбоко уважение и емпатия. Не е нужен танцувален опит, а единствено любопитство, уважение и малко кураж да се отвориш за непознатото.

Терапевтите имат полза от изследвания, които подхранват и запълват знанията им. Те също така придобиват въплътено разбиране за това как движението предизвиква емоция и води до промяна в модела на отношение, мислене, представа и поведение. Прозрението идва от директното изживяване на преносни/контрапреносни отношения на физическа основа.
Творците могат да се върнат към извора на техните собствени творчески импулси като откриват начини да се движат през пространства със задънени изходи, като по този начин се свързват наново с дълбокия вътрешен източник.
Възпитателите може да преоткрият първоизточника на знание, обръщайки се към мъдростта на тялото като наша автентична книга.

Тези, които търсят, имат възможността да въвлекат духа в материя, която има достъп до клетъчно познание, резониращо при ограничения на личността. Спонтанността, творчеството и пълното усещане за автентичност стават по-достъпни, когато ние се превръщаме в самите себе си. Приемайки този парадокс, се научаваме, че колкото повече ставаме себе си, толкова по-лесно се свързваме с нещо дълбоко универсално.

Участниците в група имат възможността да разберат някои от основните въпроси, най-често произлизащи от семейството и ранни културни преживявания, като се отбелязва, че тези преживявания биха могли да окажат въздействие върху текущите телесни възприятия, модели на движение, чувства и поведение във взаимоотношението. Някой може да развие способността да обвързва думи, опит и действия, и да открие как боравенето с потиснати неразгадани елементи може да предизвика съчувствие към Аз-а или Другия.

Корените на това учение тръгват от най-ранната човешка история, когато болестта е била възприемана като загуба на душата, а танцът като неделима част от процеса на лечение.
Джоан Ходоров, Юнгиански аналитик и танц-терапевт

Водещ: Анке Тейгелер

Анке е професионален танцьор в сферата на джаз и съвременен танц, в периода 1981 -1997 се отдава на занимания с деца по творчески танц и джаз техника. От 1988 започва обучението си по танцова терапия в психиатрична клиника, от 1998 година води групови семинари за автентично движение, а вече 15 години е водеща фигура във Фондация Пантарей - институт за терапия, взаимодействие и танц.

Анке е квалифициран танцов терапевт (BTD), психотерапевт (HPG), сертифициран движенчески аналитик (LIMS) и учител по дисциплината автентично движение - Кръг от Четири (Circle of Four).


Линк към събитието:
https://web.facebook.com/Автентично-движение-България-274362826054238/?ref=hl
 
Цени и срокове:
Таксата за семинара е 460лв. 

При ранно записване в срок до  30.04.2016г. - отстъпка 20%.
При внасяна на такса от 01.05.2016г. до 30.06.2016 - отстъпка-15%
При внасяне на таксата от 01. 07 2016 г. до 30.08. - отстъпка 10%
При внасяна на таксата от 01 09.2016 г.до 09.10.2016г. - 5% отстъпка.

Максимален брой участници - 14.

Независимо кога ще се внесе цялата сума, запазването на място става с внасяне на капаро от 150 лв. регистрационна такса.

Ако сте платили само регистрационна такса, отстъпката се начислява върху остатъка от сумата, съответстваща на периода от времето на плащане.

Банкова сметка за превод на сумата: BG49STSA93000014216013, Банка ДСК.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Фондация „Стара река” е неправителствена организация една от целите, на която е предоставяне на образователни и терапевтични услуги в областта на аналитичната психология, психологията на К.Г.Юнг, изкуство и култура.

За повече информация, контакти и записване:
тел; 0886086041 ; ел.поща dhs@dir.bg
 
 

Спонсори на Портал 12