Топ 12 избрани напътствия за децата от Любов Миронова

18.03.2016 г.
3705
Добавена от: Портал12
1 коментара
Портал12 ви предлага една кратка разходка из книгата на Любов Миронова - Устойчив модел за образование и хармония с децата.Топ 12 избрани цитати на Любов Миронова:

Красотата, хармонията и естетиката са изключително важни за съвременните деца.

Нежносиньото помага на децата да се успокоят. Ако имате празна стена в този цвят, можете да се изненадате как децата неосъзнато застават към нея.

Растенията и зеленият им цвят много помагат на децата с чувствително зрение. Подходящи са фитоцидни растения като мушкато, индрише и здравец. Фитоцидните растения пречистват и овлажняват въздуха, филтрират и преобразуват вредните вещества, т.нар. растителни антибиотици.

За съвременните деца хигиената е много важна. Техните сетива са толкова изострени, че прашни, задушни, нечисти енергийно (в който и аспект да го разбирате) помещения ги разболяват, изнервят, уморяват, разстройват.

Колкото повече естествени материали допират децата, толкова по-добре ще се свържат с природата и ще са по-релаксирани.

Много е важно децата да пият течности. Добре е да имат до себе си шишенце с вода. Пиенето по три глътки периодично им помага да балансират енергетичността на тялото си, да се заземяват, и да се успокояват... В нашата традиция бабите казват: „Пийни водичка и ще ти мине“.

Хората се хранят, за да имат енергия. Съвременните деца са толкова енергични, че е възможно с дни да тичат пращящи от здраве, неуморно пиейки само вода. Те си набавят енергия от слънцето и по други начини. При тях сдобиването с енергия чрез храна е рецесивен метод. В този смисъл храната е важна по-скоро като източник на удоволствие, като средство за социализация и т.н.

Част от съвременните деца не ядат месо и плачат, когато видят в храната си убитото животно. Затова би било добре да се готви храна, в която може лесно да се отдели месото, например - пиле с ориз, свинско със зеле... Така децата имат избор кое да изядат.

Не бързайте да интелектуализирате детето си… Важно е детето до 7 години да развие здраво тяло и стабилни емоции. Ранната интелектуализация, която води до невротизирани деца, които имат физически здравословни проблеми, е удобна за всички други освен тях.

Децата имат нужда да крещят, за да се освобождават от вътрешното напрежение. Добре е крещенето да стане  регламентирано…  В българската традиция (4-5 поколения преди нас) „пролетният вик е бил особено важна част от авторегулацията. Натрупаното цяла зима затваряне, потискане, скованост, студ… се е изчиствало с легално викане с часове сред природата. Например с: „Ехооо“.

Новите деца заемат повече пространство. Необходим им е простор, за да могат да тичат, да се движат, да се усамотяват, да са активни… възрастта до седем години е посветена на ходене бос по земята, броене на калинки, джапане в потоци, пеене на вятъра, лежане по гръб и наблюдаване на облаците, разглеждане на охлюв с часове, катерене по дървета, ядене на плодове от дърветата, наблюдаване на огъня….

Оставете децата да фантазират. Това е здравословно за тях. Както всички хора са различни, така и фантазията на всеки човек е уникална – тя е огледало на душата. Спонтанността и фантазията вървят ръка за ръка. Приказните светове са необходими за децата, за да изживеят различните архетипи на поведение наужким.
Свързани събития

Свързани публикации

29.01.2016 г.
4006

Любовта към Природата прави детето по-умно, по-изобретателно и по-малко разсеяно

Децата, които редовно излизат сред природата, са по-устойчиви на високо стресови ситуации. Възстановителните и здравословни ползи от природата се появяват дори само при съзерцание. В изследване се посочва, че при наличието на зелени площи пред прозореца на детската стая могат да бъдат намалени симптомите на Синдром на дефицит на вниманието
15.01.2016 г.
10416

Образование сред природата по модела Училище без стени, набира все повече популярност

Разпространението на училищата на открито може би е подпомогнато от нарастващото негативно отношение на родители и учители към стандартните тестове, и към това, че децата прекарват твърде много време с модерните смарт-устройства
Коментари: 1

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай