Търси

Темаскал - церемония по пречистване

Начало
08.07.2016 г. от: 18:00 ч.
Край
10.07.2016 г. от: 14:00 ч.
Организатор:Temaskalbg
Темаскал - церемония по пречистване. Входна врата в традицията Camino Rojo
 
Това е една от най-древните достигнали до наши дни церемонии. Церемония на завръщане към изначалния източник. Поглед към нас самите и преживяване на задълбочен личен опит, свързан с прераждането от утробата на Майката Земя.

Това е церемония, чиито корени се простират столетия назад в индианските култури и съгласно техните разбирания, символизира завръщането на човек към момента на пораждането на Живота.
Това е съюз на четирите основополагащи стихии – Земя, Огън, Вода и Въздух.

Церемонията се провежда в кръгла, затворена от всички страни и разположена на Изток „палатка” (Темаскал), символизираща утробата на Майката Земя. На Запад от нея се разполага и запалва свещения Огън, символ на Слънцето, въплащаващ присъствието на самото Сътворение и пораждащата го енергия. В Огъня разпалваме вулканични камъни до степен на пълното им нажежаване. Това е и момента на вход в Темаскала, онази първа крачка обратно към мястото от което идваме. Нареждаме се в кръг и приветстваме тъмнотата, с която полагаме началото на един друг наш опит и преживяване. Опит, интимен и дълбоко свързващ ни с нашето собствено същество и битие. 

Церемонията се открива с молитва и споделяне на намеренията, песните и тишината между всички участващи. Чрез тях и в тях, съединяваме в единство четирите основни елемента на живота ни – тяло, сърце, съзнание и дух. Превеждащи ни в пространството на Духа, там където чувстваме връзката с Източника, там където сме цялостни.

Темаскал е завръщане в утробата на Майката Земя, възстановяващо връзката между нас, природата и всичко заобикалящо ни. Това е врата към спомена за истинските ни стремежи и цели в този живот. За тези, които се отличават измежду другите и за които е необходимо да носим отговорност и ответственост.

Програма:
07 юли 2016 - беседа на тема "Camino Rojo". Церемония Темаскал.
08 юли 2016 - вечерен откриващ Темаскал
09 юли 2016 - вечерен Медицински Темаскал
10 юни 2016 - сутрешен закриващ Темаскал

Темаскалер (водещ) и лектор: Ramon Angel Coyot Cuicat, Eduard Lazarev
Контакти и записване: Веселин Георгиев, 0888/506363

Хранителен режим:
За участниците в Медицинския Темаскал на 09.07.2016 е желателно провеждането и спазването на хранителен режим изключващ следните продукти:
- месо;
- риба и рибни продукти;
- млечни продукти;
- цитруси;
- ферментирали и полуферментирали храни, туршии, оцет и т.н.;
- сол и захар;
- възбуждащи подправки (джиндифил, куркума, черен пипер, червен пипер и т.н.);
- люто;
- лук и чесън;
- банани и авокадо; 
- алкохол;
- желателно е намаляване консумацията на кафе и Мате;
- по-малкото социални и емоционални "разходи" също биха допринесли;

Други:
- Подготовката на мястото, организацията на Темаскал пространството, изграждането на олтара и кладата за камъните, както и събирането на дърва се считат за неразделна част от процеса. В случай, че имате време и бихте искали да участвате, то добре сте дошли, за което моля да ни информирате;
- Часовете на провеждане ще бъдат обявени допълнително, както и конкретната Медицина за 09.07.2016;
- мястото и времето за провеждане на беседата, също ще бъдат съобщени в следващите дни.

Цени:
Темаскал - 30лв./вечер;
Медински Темаскал - 120лв.
Цена за посещение на всички дни - 150лв.
Моля имайте предвид, че местата и броя на хората ще бъдат съобразени с местата в Темаскал палатката. В тази връзка е възможно организация и решение на място и молим за разбиране.

Престой:
В самото място на провеждане няма възможност за лагеруване. Над него обаче, има фантастичен хълм и поляна, на която може да се бивакува и палаткува, в случай че решите да останете вечерта/нощта.


Пътеката ще бъде обозначена
 

Спонсори на Портал 12