Търси

Театрално-танцов спектакъл Корекция

Начало
10.06.2016 г. от: 19:00 ч.
Край
10.06.2016 г. от: 20:00 ч.
Организатор:Театър Азарян и Световен театър в София
„Корекция“ е изненадващ и необикновен спектакъл, замислен от един от най-добрите съвременни чешки театрални режисьори – Иржи Хавелка, заедно с танцьорите и хореографите от единствената чешка компания, която печели три пъти най-престижното отличие за съвременен танц в Чехия - „ВерТеДанс“ и пражкия квартет от кларнетисти „Clarinet Factory“. 

Представете си свят, в който колкото и да се опитваш да се придвижиш напред, оставаш винаги на същото място. „Корекция” създава неговия образ като поставя танцьорите пред необичайни препятствия и ограничения. Те са използвани креативно и в резултат се получава въздействащ, човешки спектакъл за липсата на свобода, за изолацията, за силата да взимаме решения. Телата следват своите рефлекси, извиват се, огъват се, тласкат се напосоки, падат и се изправят. Всяко изгубено равновесие се възстановява, но еквилибристичната игра продължава. Изкусно, оригинално и с фино чувство за хумор, представлението се занимава с противоречивите разбирания за свободата. 

„Корекция” получава наградата на чешката критика за „Най-добро танцово представление“ за 2014, след което следват покани на множество престижни чешки и международни театрални и танцови форуми, където продължава да печели награди. Най-значимите сред тях са наградата Herald Angels в Единбург, Награда на публиката – Европейски фестивал „ВЕ“ Бирмингам 2015, награда на фестивала МЕSS – Сараево, номинация за британската награда Total Theatre и др.

КОМПАНИЯ „ВерТеДанс” / ИРЖИ ХАВЕЛКА / CLARINET FACTORY – ПРАГА, ЧЕХИЯ
Режисьор Иржи Хавелка
Хореография и изпълнение Вероника Книтлова, Марта Търпишовска, Тереза Ондрова, Мартина Хайдил Лацова, Хелена Аренбергова, Каролина Хейнова, Робо Нижник, Яро Ондруш, Радо Пиоварчи, Петър Опавски, Михаел Воденка
Музика на живо Clarinet Factory 
Светлинен дизайн Катарина Дурицова
Сценография и костюми Дада Немечек
Продукция на VerTeDance o.s., danceWATCH – Каролина Хейнова
С подкрепата на Град Прага, Министерството на културата на Чехия, Foundation Život umělce, METROSTAV a.s., Tanec Praha NGO / Ponec – The Dance Venue, Čtyři dny o.s., ALT@RT

Цени на билетите: 15 лв/12 лв за учащи и пенсионери
Билети: Касите на Билетен център, НДК и Тикетпортал
--
Гостуването на спектакъла се осъществява с подкрепата на Чешки център – София.
--
Десети Световен театър в София 2016 и Салон на изкуствата - ​http://viafest.org/sofia

Световен театър в София представя в рамките на Салона на изкуствата на Националния дворец на културата за първи път в България една от най-значимите танцови компании от последните десетилетия – на канадската хореографка Мари Шуинар, с емблематичните „Пролетно тайнство“ от Игор Стравински и „Прелюдия към „Следобедът на един фавн“ от Клод Дебюси. В рамките на Салона на изкуствата ще бъде представен и друг спектакъл в програмата на Световен театър в София – откритието от танцовата и театрална сцена в Чехия – Иржи Хавелка и Компания „ВерТеДанс” с „Корекция“. Очаквайте през юни.


град София, площад България 1, НДК
 

Спонсори на Портал 12