Създателят на Баудолино и Името на розата, Умберто Еко, почина на 84

20.02.2016 г.
1219
Добавена от: Портал12
2 коментара
Един от именитите литературни автори на съвремието ни - Умберто Еко - почина на 84-годишна възраст, съобщиха през нощта италиански медии, цитирани от АФП. 

Умберто Еко е починал снощи около 21.00 ч. (22.30 ч. бълг. време) в дома си в Милано, съобщи в. "Република", като се позова на семейството. Писателят отдавна страдаше от рак.

Макар Умберто Еко да не представя в книгите си реални исторически факти, той пресъздава по изключително жив и въздействащ върху читателя начин своите персонажи и истории. Книгите му "Името на розата" и "Баудолино" са едни от най-продаваните в България.

"Умберто Еко, един от най-прочутите интелектуалци на Италия, почина", съобщи на сайта си "Кориере дела сера". Еко имаше важно присъствие в италианския културен живот през последните 50 години, но името му неизбежно остава свързано с изключителния успех на неговия роман "Името на розата", продължава всекидневникът.

"Светът загуби една от най-значимите личности в съвременната си култура. Неговият поглед върху света ще ни липсва", написа "Република".

Той беше изключителен пример за европейски интелектуалец, обединяващ уникални познания за миналото с неизтощима способност да предвижда бъдещето", каза италианският премиер Матео Ренци, цитиран от агенция АНСА.

 
Коментари: 2
 • Ники
  22.02.2016 г., 15:56 ч.
  1     0

  Благодарим ти, че докосна толкова много хора, промени толкова много животи и остави вечна, светла диря. Светла памет

 • Светлана Величкова
  22.02.2016 г., 14:07 ч.
  2     0

  Мир на душата му. Един от великите литературни майстори в нашето съвремие

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай