Търси

135 години от рождението на Николай Райнов

Начало
14.01.2024 г. от: 16:00 ч.
Край
14.01.2024 г. от: 17:00 ч.
Местоположение
ул. "Александър Фон Хуболт" №7
Организатор:Валдорфско училище и детска градина „Проф. Николай Райнов”
Facebook:fb.me/e/50JEYwPhQ
На 14.01.24 г., неделя, от 16 часа заповядайте на кратко пътешествие в магичния и необятен свят на Николай Райнов!

Годишнината на патрона на Валдорфското училище в гр. София ще бъде отбелязан с откриването на малка изложба на оригинали живопис, графика и ескиз на Николай Райнов. Експозицията включва творби от различни периоди на творчеството на автора и представя част от техниките, които използва - гваш, гравюра върху дърво и др.
Два от оригиналите, които ще имате удоволствието да видите, не са познати на широката общественост в България и са собственост на частни колекции.

Специални гости на събитието са Диана-Мария Райнова, скулптор, внучка на Н. Райнов, Теофана Манева, правнучка, валдорфски педагог и един от основателите на училището. Те ще споделят лични спомени и биографични моменти от интересния живот на автора.

Д-р Станислава Николова, изкуствовед, посветила се на изследоването на творчеството на Н. Райнов, ще ни разкаже интересни факти за необхватното наследство на многопластовия писател, публицист, философ, историк на изкуството и художник.

В събитието ще се включат цигуларите Смиляна Лозанова и Юлиян Стоянов с изпълнения на избрани класически музикални композиции.

Съпътстваща е изложбата на ученици, от гимназиален курс, вдъхновени от творчеството на Николай Райнов.
Вечерта ще завърши с прожекция на документалния филм на БНТ "Николай Райнов - Тютюневия човек", сценарий: Дарин Камбов, режисьор: Христо Вълев, оператор: Христо Вълев.

Спонсори на Портал 12