Търси

Работилница за алтернативни растителни екстракти

Начало
19.05.2023 г. от: 00:00 ч.
Край
21.05.2023 г. от: 00:00 ч.
Местоположение
с. Гостиня, обл. Ловеч
Организатор:Лора Николова
Имейл: info@nebesnosinio.com
Телефон:0876179197
Лице за контакт:Лора Николова
Днес под „тинктура“ се разбира фармакологично активни растителни екстракти в алкохол. Тинктурите са сред най-важните лекарствени форми в съвременната фитотерапия. С нарастващия интерес към щадящите природни методи на лечение се увеличава и търсенето на растителни екстракти без алкохол. Особено за деца, бременни жени или хора, които се въздържат от алкохол, съществуват малко алтернативи на алкохолните тинктури.

Тинктурите с пепел, сол, лечебна пръст или оксимел са универсално лечебно наследство и са част от древните тинктури.
Актуално алкохолните тинктури се използват предимно за лечение на болести и се разбират като „възстановителна мярка“, която така използвана е винаги една стъпка след болестта. В по-ранната медицина лекарствата и храната са били свързани. Като по този начин здравето е можело да се укрепва много по-рано, а именно чрез успешна профилактика в ежедневието. Така болестите изобщо не намират благоприятна почва за разгръщане. В днешно време едностранното хранене, липсата на пълноценна храна, използването на хербециди и пестициди прави този подход трудно постижим. Затова е необходима друга превенция, която да помага на тялото да запази естественото си състояние на равновесие.
Лечението е по-ефективно, когато човек поеме контрола и отговорността за собственото си здраве и активно се ангажира в процеса!

Откакто е открит огънят, пепелта вероятно е залегнала в културната история на човечеството като лекарство. Пепелта се използва за приготвяне на алкални тинктури с високо съдържание на минерали. Те са подходящи за минерализиране на организма и за лечение на дегенеративни заболявания.

Геофагията (прием на пръст/ глина) е инстинктивната медицина на нашите предци. Тя се е практикувала за усвояване на минерали или за свързване и премахване на вредни вещества. Лечебната пръст може да бъде киселинна или алкална и е ценен носител на минерали за човешкия организъм. Тинктурите с лечебна пръст детоксикират, свързват токсините и насърчават алкалното състояние на организма.

ПРОГРАМА
В това издание на работилница ще се посветим именно на тези два вида на екстрахиране на растения – в пепел и глина. Тази работилница е подходяща за:
  • хора с начални или напреднали познания в билколечението
  • хора, търсещи алтернативни методи на алкохолните извлеци
  • хора, които искат превантивно да се грижат за здравето си
  • хора, които търсят връзката с Природата, искат да търсят и берат сами билките си и да се научат да приготвят различни билкови препарати
И тъй като лечението започва в момента, когато тръгнем да търсим и събираме билките по поляните и горите , т.е самият престой в Природата има лечебен ефект, в тази работилница ще има още:
  • горска баня – едно сетивно преживяване на горската атмосфера с фокус върху сетивата и засилване на усещането за релаксация и свързване с Природата
  • водни процедури по Sebastian Kneipp в реката и на други водоизточници
  • landart – създаване на изкуство с природни материали, свързани с ландшафта

ОРГАНИЗАЦИОННО:
Пристигането е на 19 май между 18 и 20 часа. След настаняването ще има кратка програма и вкусна вегетарианска вечеря с продукти от селото и региона. Предлаганата храна ще е изцяло безмесна. Който желае може да си носи храна по негов избор, има възможност за барбекю.
Възможностите за престой са няколко:
  • Преспиване в Ловеч и пътуване всеки ден до селото, което на 12 км от града
  • Престой на палатка. В селото има много подходящи места за къмпингуване, близо до водни източници
  • За хора от Ловеч или околните градове е възможно посещение на семинарите без нощувка в селото

СТОЙНОСТ НА ОБМЕНА:
Посещението на семинара и храната е 135 лв
За участие е необходимо предварително записване, тъй като местата са ограничени. Моля свържете се с мен през някои от следните опции:
имейл: info@nebesnosinio.com, телефон: 0876179197, facebook: Небесно Синьо

Спонсори на Портал 12