Търси

Предрождественски концерт на хор "Ave Musica" в гр. София

Начало
10.12.2023 г. от: 17:00 ч.
Край
10.12.2023 г. от: 18:30 ч.
Местоположение
Храм Света София
Организатор:Таня Никлева
На 10 декември 2023 г. в храм "Света София" ще се състои Предрождественски концерт на хор "Аве музика".
Елате и се пренесете чрез красотата на старинни и съвременни православни песнопения в атмосферата на молитвеност, благост, смирение и надежда за мир, в очакване на Рождество Христово!
Музикантите в Аве Музика не са обичайните църковни хористи, но обичат тази музика, пуснала здрави корени в душите им вече повече от десет години и я изпълняват с искрено, дълбоко уважение, пълно всеотдаване и безкрайна любов.

"Винаги отдаваме почит на класиците в жанровете, включително и на жанра на православните песнопения, без които нито една програма не може да бъде пълноцветна. Винаги ме е вълнувало издирването на малко познати произведения. Особено интересни образци намираме в по-древните и по-малко обработени песнопения, както и много интересни творби могат да се намерят от автори, които са понастоящем живи и здрави и творят в нашето съвремие", споделя диригентката.

На 10.12 ще имат благословението да я споделят с вас в уникалното пространство на един от двата от най-стари храма в столицата - "Света София - Премъдрост Божия", свързан с историята на града и негов символ, дал му името си.
Ще съпреживеете заедно затрогващото изящество на класически, но и на малко познати ортодоксални творби на наши, български автори, както и на автори от Грузия, Нидерландия, САЩ, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна.

По думите на диригентката Таня Никлева ще бъдат представени пиеси, които рядко или никога не са звучали. Съставът ежегодно участва в Международния православен фестивал в гр. Поморие, а за всяка следваща година предлагат нова програма. Хорът е създаден в част на диригентката Лилия Гюлева, като в момента съставът е непрофесионален, любителски.

Този концерт се посвещава и на 25-я им, сребърен юбилеен концертен сезон през тази година.
 

Спонсори на Портал 12