Търси

Пермакултура - повдигнати лехи и компост

Начало
13.05.2023 г. от: 10:00 ч.
Край
14.05.2023 г. от: 16:00 ч.
Местоположение
с. Кокаляне
Организатор:Кът за срещи - Сподели вдъхновение
Телефон:0876 55 44 70
Facebook:fb.me/e/653X2D25e
Лице за контакт:Юлиана Драгова
„Можете да разрешите всички проблеми на света в градината.“ - Джеф Уолтън
Вдъхновяващо, нали!

Добре сте дошли на 13 и 14 май. Данаил Петров отново ще ни дари с ентусиазма и обичта си към живота и пермакултурата. На срещата ще разгледаме един от най-основните ресурси за нашето физическо съществуване – почвите.
Ако продължим да деградираме хумуса със скоростта, с която го правим сега, светът може да остане без горния слой на почвата след около 60 години според Организацията по прехрана и земеделие към ООН.
Отговорното човечество няма как да допусне това да се случи. За това имаме нужда от повече стюарди на утрешния ден, които от сега да разпространяват и съхраняват знанието на екоЛогичното земеделие и начин на живот.

Теоретични и практически уроци:
13 май – Повдигната леха – В кои случаи е препоръчително да се изработват, в каква посока да бъдат ориентирани, какви са необходимите материали за изработката им и какви са предимствата на този тип лехи.
14 май – Компост – как да направим компост, който е пълен с аеробни организми, полезни за нашата ферма и почва. Ще научим какви са пропорциите на отделните елементи в купчината, колко често и как да я обръщаме.
На място ще изградим компоста и повдигнатата леха. Бъдете с дрехи, които ви не е страх да изцапате.
---------------------------------------------------
Тук можете да видите видеа с Дани:
https://m.youtube.com/watch?v=iHfQHckmHpc&feature=youtu.be
https://zaetropole.com/vsicko-e-tuk-za-da-bade-obichano…/
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5962460603776405&id=100000375739196&sfnsn=mo
---------------------------------------------------
„Можете да разрешите всички проблеми на света в градината.“ - Джеф Уолтън
И тук говорим за всички проблеми - от тези свързани с климатичните промени, замърсяването на околната среда, намаляването на биоразнообразието, разрушаването на водния цикъл, изчерпването на основни ресурси, та до класовото разделение, смисления живот и депресията от самотата. На всички тези настоящи или предстоящи бедствия можем да отговорим в нашата градина.
Разбирайки природните цикли и познавайки живота, който ни заобикаля, е не само важно за нашето благополучие, но и за това на цялата планета.
----------------------------------------------
КОГА: 13-14 май от 10 ч..
КЪДЕ: Мястото се намира на 5 км над с. Кокаляне. Последните 300 метра са по черен път (началото на който е указан с табела за мястото), по който се минава с кола, но който се притеснява, може да паркира и на асфалтовия път и да дойде пеша.

https://maps.app.goo.gl/jKrUabkVnULEmvpX7

!!!ВАЖНО!!! – пуснете навигацията, едва когато сте вече на центъра на с. Кокаляне. Ако го направите предварително ще се поразходите по черните пътища между с. Бистрица и Панчарево. Ако навигацията тръгне да ви връща посока с.Пасарел, не сте на прав път. Ако малко след излизане от селото ви даде да завиете по черен път, не го правете, а си продължете по асфалта и чак след 5-6 км ще видите табела за мястото и тогава завийте по ливадата. Като цяло по-добре ми се обадете като стигнете центъра на с. Кокаляне.

Моля, споделете, ако имате нужда от транспорт. Обикновено комбинираме хората по колите.

НЕОБХОДИМО Е ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ!

Вход: Отворена душа.
За контакти, информация и регистрация - Юлиана Драгова: 0876 55 44 70

Спонсори на Портал 12