Търси

Мистична музика и танц на Сатянанда Дас Баул в Студентина

Начало
22.05.2023 г. от: 20:00 ч.
Край
22.05.2023 г. от: 22:00 ч.
Местоположение
Творческа студия "Студентина", 3 етаж на Национален Студентски дом
Организатор:Основно Ветрове
Сайт:https://www.satyanandadasbaul.com/
Facebook:fb.me/e/zGujZzp6
Сатянанда Дас Баул е садака (духовен аспирант, ученик), певец, музикант, танцьор и композитор от Западен Бенгал, Индия. Известен е с богатия си репертоар от стари духовни песни и импровизации, базирани на древната Баули традиция (екстатичните хора, влюбените в Бог). Той завладява световната публика с широкообхватния си глас, разнообразни мелодии и динамично-деликатен танц. Сатя пее поезията на много велики предшественици, както и някои свои стихове, под акомпанимента на уникални мелодии, базирани на богатата музикална традиция на Бенгал.

Той е създал и мелодии към много текстове на Баба Пагла (индийски текстописец и композитор). Тези песни са обичани и изпълнявани от много други певци. Неговото изразяване и преданост събуждат въображението през музиката. Прочувственият му глас и блажени мелодии са известни като „пеещият глас на душата“. Те водят слушателите до състояние на медитация и носят вътрешно щастие.

По време на изпълнението си Сатянанда Дас пее, танцува и свири на еднострунна ектара, дъги (малък барабан) и гундур (звънчета) и други инструменти. Понякога всички по едно и също време. Така той възхвалява Божественото във всяко същество, излъчвайки радост и отдаденост.

Неговият иницииращ (дикша) гуру е Шри Бхагабан Дас, а духовният му учител (шикша-гуру) е Шри Кришнананда Госвами. Още от детството си Сатя е поел по пътя на аскетизма. Учи се и от няколко майстори на музиката, основно от Шри Бхубан Мохан Дас.

Сатянанда и Хори (неговата духовна спътница, която свири на цимбали мондира) получават "Чайтаня мантра" през 2005 г. от Шри Харипада Госвами. Те обикалят свещени места в Индия и по цял свят.
Днес имаме щастието да се докоснем и споделим тяхното вдъхновение и в България.

https://www.satyanandadasbaul.com/
Място: Творческа студия "Студентина", 3 етаж на Национален Студентски дом
Начален час: 20 ч
Обмен: Дарение за музикантите и залата

Спонсори на Портал 12