Търси

Костадин Жиков с нова самостоятелна изложба в галерия „Милениум“

Начало
16.05.2023 г. от: 19:00 ч.
Край
16.06.2023 г. от: 19:00 ч.
Местоположение
бул. „Витоша“ № 89
Организатор:галерия „Милениум“
Имейл:kostadin@jikov.eu
Сайт:http://jikov.eu/
Facebook:www.facebook.com/JikovArt
Художникът Костадин Жиков представя своята самостоятелна изложба живопис „Природни вибрации“ в галерия „Милениум“. Експозицията включва над 60 творби, които са изпълнени върху платно с маслени бои. Изложбата е  официално открита на 16 май 2023 г. (вторник) от 19:00 ч. от семейство Анна и Васил Банови, меценати и мениджъри на галерията. Презентатор и модератор на експозицията е проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия.

Художникът Костадин Жиков завършва бакалавър, специалност „Живопис“ във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”, Велико Търново. През 2010-2011 г. взема учителска правоспособност (учител по изобразително изкуство), а след това завършва магистратура в специалност „Живопис“ във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”, при доц. Цветан Колев. През 2022 г. става член на „Съюз на българските художници“ (СБХ) – отдел „Живопис“. Има осъществени шест самостоятелни изложби и множество участия в общи изложби и конкурси в България. Културологът и естет проф. д.н. Любомир Стойков казва за художника: „Младият живописец Костадин Жиков принадлежи към онази най-нова генерация творци, която по успешен и заедно с това – интересен и донякъде чудноват начин, миксира класиката и традицията в изобразителното изкуство, от една страна, и спонтанната емоционалност и неконформизъм от неопостмодерен тип, от друга страна. Впечатляващо е, че той се стреми чрез непреходните теми и сюжети да сподели вяра и ценности, които го вълнуват и мотивират да работи. В естетиката на Костадин Жиков релефно се открояват контрастите и опозициите, както и смелата игра на светлини и сенки.

Анна Банова, арт мениджър на галерия „Милениум“ и меценат на изложбата, споделя: „Костадин Жиков е невероятен майстор на цвета, посредством удивителния си колорит от ярки, свежи, наситени багри, художникът постига усещане за нежност и деликатност. Контрастират синьото, зеленото и виолетово, дори студената гама грее, стопля ни и ни кара да се връщаме към картините му отново и отново - като цветен магнит в ръцете на един много талантлив и деликатен млад автор. Техниките са характерни за класическата живопис, но тук се забелязва и интересна симбиоза между прозрачни велатурни тонове и наслоявания на интензивен цвят. Костадин Жиков създава една богата на нюанси живопис, посредством съвременно интерпретиране на колорит и форма, и майсторско боравене с въздушната перспектива.“

Картините на Костадин Жиков са изящна покана за размисъл, емоционален заряд и спонтанно мечтание. Всички, които желаят да ги видят и да се докоснат до тях, могат да го сторят до 14 юни 2023 г. – докогато те ще бъдат изложени в столичната галерия „Милениум“ - бул. „Витоша“ № 89.

Спонсори на Портал 12