Търси

Елада Пиньо и времето по едноименния роман на Керана Ангелова

Начало
25.01.2024 г. от: 19:30 ч.
Край
25.01.2024 г. от: 21:00 ч.
Местоположение
бул. "Цар Освободител" №20
Организатор:YALTA Art Room
Телефон:0898591432
Facebook:fb.me/e/5UJ8fYcLh
Самобитният текст на Керана Ангелова, един магически роман, е хроника на една необикновена съдба. Книга, която разтърсва човека. Магически текст, който издига човека над ежедневието. Животът е чудо... Спектакълът се гради на изненади: необикновени асоциации от картини и мисли, дръзко използване на символите препращат зрителя в една мономитология, която се развива по своя собствена логика и поелият риска на пътешествието получава естетическа наслада чрез неизчерпаемите, ярки и вдъхновяващи внушения на текста. Двама различни по душевност артисти са обединили по необичаен начин духовния си потенциал. Музика, слово, творческо съзвучие, нови образи се раждат от безграничната свобода в изпълнението на Габриела Хаджикостова и Николай Иванов.
Спектакълът е игран многократно в Будапеща, Берлин, Хамбург, Виена, Варшава, Торун, гостува редовно на много тетари в София, както и на редица международни театрални фестивали в България.

В ролите:
Елада Пиньо – Габриела Хаджикостова
Музикант – Николай Иванов ОМ
Режисьор: Габриела Хаджикостова
Композитор: Николай Иванов ОМ

Габриела Хаджикостова е родена в София в семейство на театрали. Майка ѝ е една от звездите на българската оперета - народната артистка Лиляна Кисьова, а баща ѝ, Константин Хаджикостов, е ръководител на легендарния за времето си Квартет Буфосинхронисти.
Завършва актьорско майсторство в Академията за театрално и филмово изкуство в Будапеща. След завършването й в продължение на 2 години преподава в НАТФИЗ. От 1989 г. живее постоянно в Будапеща. Една година работи в Роктеатъра в Будапеща, а през 1990 г. постъпва в немскоезичен театър в Унгария, където е водеща актриса в продължение на 16 години, изигравайки над 30 главни роли.
Успоредно с това през 1996 г. Габриела Хаджикостова създава собствена театрална формация под името "Малко театро", чиято задача е да прокара път на българската култура в Унгария. Ръководеният от нея театър изгражда собствен художествен почерк. Постановките са наситени с музика, движение и танц, със съвременни аудиовизуални ефекти. Използва разнообразни театрални средства - от богатите извори на традицията до съвременната изразност.
Габриела Хаджикостова играе на унгарски, немски и български и изгражда над 60 главни роли, сама обработва литературен и фолклорен материал за повече от 20 постановки, на които е и режисьор.
На 23 октомври 2010 г. Габриела Хаджикостова е наградена от президента на Унгария със Златен почетен кръст на Република Унгария.

В началото на 90-те Николай Иванов ОМ свири музика, събрала в себе си елементи на джаз, етно, амбиент, нюейдж, минимализъм и фолклор - иначе казано Cross Culture.
Николай Иванов е писал музика за над 50 филма, посветени на светии, манастири и светилища, древни легенди и селища, вдъхновена от емоцията на Балканите. Филми, за които работи, са печелили многобройни награди на фестивали по целият свят. „Търпението на камъка” печели наградата „Вили Бранд” на фестивала в Берлин и награди от филмови конкурси в Краков и Пловдив.
Николай Иванов има 19 албума. Той свири на акустични и електрически китари, тамбура, ситар, пиано, синтезатори и перкусии в тези албуми. Вокалите също са негови.
През пролетта на 1996 г. Николай Иванов е един от инициаторите на двумесечна експедиция-концерт „Еверест”, където заедно с Теодосий Спасов и други музиканти, правят пърформанс на връх Калапатар на височина 5345 м. Този пърформанс е записан в рекордите на Гинес като концертът, изнесен на най-високо място в света.
Като художник, Николай е реализирал 48 изложби, и множество пърформанси и инсталации.
През 2022 г. е удостоен с наградите „Аскер“ и „Икар“ за написване на авторска музика за театрален спектакъл.

Билети онлайн в epaygo.bg или на касата на Yalta Art Room.
Местата са ограничени и предварително можете да резервирате своите билети на посочения телефон или чрез съобщение до страницата.
ВХОД СВОБОДЕН за студенти от висшите учебни заведения по изкуствата.

Спонсори на Портал 12