Търси

Доброволческо залесяване над село Желен

Начало
02.12.2023 г. от: 12:00 ч.
Край
02.12.2023 г. от: 16:00 ч.
Местоположение
Линк и координати в публикацията
Организатор:Филип Кирилов
Facebook:fb.me/e/HkHKlhUY
Приятели, елате да засадим широколистни дървета в изворните зони на селата Желен и Церово!
В две поредни съботи: 2 и 9 декември 2023 г.
След бурята на 6 януари 2021 г. в тази местност буковата гора бе изсечена на 100%. За щастие, преди това буковете хвърлиха своите букови жълъди и има множество млади фиданки, които ще пазим. Обаче силните засушавания ги застрашават.

Съвместно с местните горски, местните жители и всички желаещи да направят добро, нека направим опит да подсигурим горската покривка в тази местност, важна за водния баланс на селата Желен и Церово!

Ще засадим жълъди от дъб благун и също семена и фиданки от полезни, широколистни горски видове. Също е необходимо да оформят малки ямки и тераски, които да задържат дъжда и снега - за напояване. На мястото не може да се влезе с багер, защото ще навреди на младите буки.

Накратко: добре дошли, елате мнозина, поканете семейство и приятели!
Има много за копаене, площта на сечището е 25 декара. За над 100-150 участници ще бъде леко, за малцина ще ни бъде тежко.

Ще бъдат осигурени инструменти, посадъчен материал и частично - транспорт от центъра на с. Желен до мястото. Сборен пунк ще бъде в събота 2 и събота 9 декември, в 11 ч сутринта, на центъра на село Желен, пред кметството (да не се бърка с жп. спирка Желен). Носете си храна, вода, топли напитки, ръкавици. Който има възможност, нека донесе своя лопата. И също семена и фиданки от следните видове: орех, лешник, елша (има рекичка в сечището), липа, кестен конски и питомен, гледичия, гинко. За въпроси относно събиране и покълване на дървесните семена и вадене на фиданки, моля пишете лично съобщение. Планирано е през декември заради сушата и с надежда до тогава да намокри достатъчно.

Координатите на мястото са: 42.998089, 23.387529
В Гугъл карти мястото се намира тук

Нека България да стане рай, въпреки премеждията!

Спонсори на Портал 12