Търси

Вълшебството на глаголицата: Глаголически сбор в Димитровград

Начало
12.02.2024 г. от: 14:00 ч.
Край
12.02.2024 г. от: 16:00 ч.
Местоположение
ул. "Св. Климент Охридски" №7
Организатор:Исторически музей Димитровград
Facebook:fb.me/e/67ZmL2TD5

На 12 февруари 2024 г., понеделник, от 14:00 часа, в просторната зала на Исторически музей в Димитровград, ще се състои събитие, обединяващо любители на историята и културата от всякакви възрасти. Събитието, озаглавено „Глаголицата“, обещава да бъде повече от обикновен урок по история. То цели да отвори портите към миналото и да разкрие тайните на едни от най-старите писмена в света.

Татяна Атанасова е педагог във Валдорфското училище „Проф. Николай Райнов“ в София и ще бъде водеща на този глаголически сбор. От години тя се е посветила на обучението и възпитанието на деца в уважение и любов към природата, както и към богатото българско културно наследство. Специално внимание в нейната работа заема глаголицата - красивата и мистериозна азбука, която носи в себе си духа на далечни епохи.

Участниците в събитието ще имат уникалната възможност не само да се запознаят с историята на глаголицата, но и да се научат да пишат и четат с помощта на тези „вълшебни букви“. Татяна Атанасова вярва, че Глаголицата не е просто писмен знак, а ключ към разбирането на величието на българските ханове и царе, както и към самосъзнанието на българския народ.

С авторството на книгите „Вълшебната глаголическа книга“ и „Вълшебна азбука за оцветяване“, Татяна Атанасова и нейните съавтори са поели мисията да събудят интерес към глаголицата сред по-широка аудитория, включително сред най-малките. Чрез творчески подходи, включващи изписване на буквите, те успяват да привлекат вниманието на децата и да ги научат на това древно писмо.

Събитието на 12 февруари ще бъде не само възможност за обогатяване на знанията за Глаголицата, но и платформа за обмен на идеи и опит между участниците от различни възрасти. Очаква се то да допринесе за възраждането на интереса към Глаголицата и нейното прилагане в съвременния свят като мост между миналото и бъдещето.

Спонсори на Портал 12