Свилена Рачева: Да родиш у дома е нещо много истинско!

21.01.2016 г.
10002
Добавена от: Портал12
19 коментара
Свилена Рачева е от онези жени, които смело следват мечтите си и ги реализират. Заедно със съпруга си Никола Миладинов създават и успешно развиват училището си по езда "Happy Horses" край Павел баня. В стопанството си прилагат пермакултурно земеделие , като Свилена стартира инициатива за запазване на старите сортове семена и създаване на виртуално опитно поле и единни банки семена. Сред конете, поляните и горите, отглеждат и своите 5 деца. Едно от тях е родено едва преди месец в техния дом. Днес на Бабин ден, ще ви разкажем, заедно със Свилена, за осъзнатия избор за раждане в къщи и неговото преживяване.

Свилена: “Първите ми 4-ри деца са раждани в болница - две от тях в чужбина, в болница Лос Анжелис, а другите две в болница в София. Много исках да родя едно от децата си у дома и с последното бяхме убедени, че ще опитаме това да стане. Аз и моето семейство много искахме да родя сама и около мен да бъдат само мъжът ми Никола и децата ми.”

Свилена споделя, че жените раждали в болница, знаят че винаги остава чувството, че всичко се случва, някак като на конвейер. Според нея дори и при избран екип и неговото специално отношение, това не може да се сравни с емоционалното преживяване, което се случва при естественото раждане.

Това да родиш в дома си, в обкръжението на най-близките е нещо много истинско и съкровено”, говори изпълнена с щастие Свилена и допълва: “За мен това е пето раждане и аз бях наясно с всички възможни рискове. Страхът е онзи, който евентуално може да предизвика усложнения. Според мен тялото на жената е напълно готово да извърши това, за което е създадено и не му е необходима външна намеса. Този, който ми помагаше в нашия случай беше мъжът ми и неговата подкрепа беше много важна за мен. Има и обаче прекрасни акушерки, дули и жените, които желаят да родят в домашни условия, могат да им се доверят напълно”.

Питаме я  какво би казала на тези, които категорично заклеймяват раждането в домашни условия. Тя отговаря, че иска да си припомнят или ако имат все още живи стари баби, те да им припомнят, че няма и до преди 100 години, всички жени са раждали в дома си. Според нея  предразсъдъците нямат почва и всяка жена трябва да има право на осъзнат и информиран избор къде и как да роди.

Раждането вкъщи позволява и една много важна дейност да бъде извършена, която дарява новороденото с безценни вещества, а именно неотделянето на плацентата в мига на раждането, насилствено от лекарския екип.  Свилена е оставила своята плацента да се роди естествено, след близо 10 часа. През това време майка и бебе са осъществили своя първи контакт- кожа върху кожа, а бебето е имало възможност да приеме всички важни антитела и вещества, чрез неотрязаната пъпна връв.

В болниците, това не се практикува според лекарите, заради нуждата от “обработка” на бебето и родилката. Запознати обаче, твърдят, че плацентата, която е пълна с безценни вещества и кръв, бива използвана и търгувана с козметичната индустрия. Не зависимо, дали това е вярно или не, факт е, че преждевременното изваждане на плацентата ощетява бебето!

Какво е направила Свилена с плацентата у дома, след нейното раждане? Тъй като тя съдържа важни вещества, нейното семейство я разделя на няколко части. Една част е направена на смути и майката я приема през следващите дни, друга част е изсушена и приготвена на капсули концентрат, която тя продължава да пие, малка част са дали своето куче и сокол и последната е оставена за ритуално заравяне.

Свилена е убедена е, че първият контакт е много важен за майката и бебето, особено за засукването и неговото кърмене, затова и жените, трябва да настояват бебето да не им бъде отнемано веднага след раждането.

В края на нашия разговор Свелена съветва, ако се вземе решение за раждане у дома, родилката и нейното семейство да бъдат запознати с целия процес, като не търсят информация единствено в интернет, защото тя също може да ги обърка допълнително.

В днешно време раждането вкъщи не е мит, а е реалност и практика в много страни, включително и в най-напредналите. За съжаление, у нас раждането у дома е незаконно към този момент, но както Свилена, все повече жени, решата да родят по този начин. Жените, които правят осъзнат избор да родят в къщи, имат няколко варианта, по които то може да протече:

В домашна обстановка, в която раждащата е обградена от професионалните грижи на подготвена акушерка, а понякога в зависимост от ситуацията – и на общопрактикуващ лекар.
Неасистирано раждане, наричано още свободно раждане, при което жената взема най-активно участие, но може да й помагат нейният партньор, приятели, близки или помощничка, наречена дула.

Един от най-важните доводи, когато бъдещата майка, решава да роди вкъщи е
да е сред семейното си обкръжение. Друг силен аргумент е схващането, че раждането е естествен процес, който може да протече с по-малко стрес в домашна обстановка. Както Свилена сподели , така и други жени, които са имали възможност да сравняват, твърдят, че вкъщи родилните болки са били по-слаби в сравнение с болките, изпитани в болницата и емоцията от раждането е била много по-истинска и съкровена.
Коментари: 19
 • chestnia
  27.04.2016 г., 15:47 ч.
  3     0

  po dobre u doma kakvoto i da stane , ot kolkoto niakoia psevdo doktor-ka,psevdo sestra ili kakvoto i da bilo zavurshilo sus svirka ili agne, da napravi narochno

 • Дим
  20.04.2016 г., 16:53 ч.
  4     0

  В Холандия раждането вкъщи е не само позволено, но и соцалната норма.

 • Мария
  25.01.2016 г., 13:00 ч.
  6     1

  Винаги навсякъде може да стане "нещо". Раждането в къщи е законно в много страни и може да присъства акушерка или лекар. Нещата могат да бъдат регулирани, така че максимално да се защити майката и детето.

 • nl
  23.01.2016 г., 20:10 ч.
  6     5

  Добре де, ако уре стане нещо и се случи нещастие кой ще поеме отговорността. Всичко звучи чудесно когато раждането мине леко, ами ако детето загине ко праим? От моя гледна точка майката е виновна от небрежност.

 • Искра
  23.01.2016 г., 18:14 ч.
  10     1

  Никола и Свилена отглеждат децата се с любов и много отговорност!Учат ги как се живее просто в синхрон с природата.Няма нищо лошо да имаме големи семейства,ако го правим осъзнато.В тяхното стопанство място и работа има за всички.И бъдете сигурна ,че тези деца ще са повече човеци от онези деца растящи между стените на апартамента,обградени от технологичните си джаджи! Браво Свилена!

 • Искра
  23.01.2016 г., 14:28 ч.
  4     1

  Никола и Свилена отглеждат децата се с любов и много отговорност!Учат ги как се живее просто в синхрон с природата.Няма нищо лошо да имаме големи семейства,ако го правим осъзнато.В тяхното стопанство място и работа има за всички.И бъдете сигурна ,че тези деца ще са повече човеци от онези деца растящи между стените на апартамента,обградени от технологичните си джаджи! Браво Свилена!

 • Налюни
  23.01.2016 г., 12:48 ч.
  10     2

  Браво на Свилена и адмирации за таткото Преди почти два месеца ние също посрещнахме нашата дългоочаквана рожба вкъщи. Чувството е неописуемо..... Дано има повече раждащи вкъщи жени в бъдеще....  

 • Баща
  23.01.2016 г., 11:10 ч.
  4     3

  Със сигурност ги възпитава мнооого по-качествено от производителите на деца в ромското гето и от всички останали не-ромски производители, които си произвеждат деца, ама не знаят защо го правят и не знаят как да ги възпитават, че не се и интересуват.

 • майка
  23.01.2016 г., 08:08 ч.
  4     6

  Никола Миладинов изпълнява ли задълженията си на баща, или само ги произвежда? Лесно се става родител, но е трудно и отговорно да отгледаш и възпиташ децата си.

 • Самуил
  21.01.2016 г., 16:44 ч.
  17     2

  Борисе, повечко ти е дошло, и не само на тебе, понеже човечеството така се е откъснало от природата, че е забравило за най-естествените неща от живота. Всичко това е нормално, но много хора са на такова първобитно умствено и сетивно ниво, че истинските, нормални, естествени неща им се струват ексцентрични и не ги проумяват. Спомнете си от къде сте дошли!

 • Мария
  21.01.2016 г., 16:23 ч.
  12     2

  Борис, знам че ти звучи отблъскващо, но плацентата е източник на най-важните антитела, минерали и вещества, които в нея са в особена концентрация. Дали ще се използва или не в последствие, това е въпрос на разбиране. Но, е изключително важно плацентата да се роди естествено и през това време пъпната връв да не се реже. Така детето получава такава бомба от защитни тела, която му помага много и го защитава много повече, от всичко модерно с което обгръщаме бебета си днес.

 • Boris
  21.01.2016 г., 16:18 ч.
  7     3

  Всичко супер, ама това ми дойде малко в повече...  

  "Какво е направила Свилена с плацентата у дома, след нейното раждане? Тъй като тя съдържа важни вещества, нейното семейство я разделя на няколко части. Една част е направена на смути и майката я приема през следващите дни, друга част е изсушена и приготвена на капсули концентрат, която тя продължава да пие, малка част са дали своето куче и сокол и последната е оставена за ритуално заравяне."  

 • Ралка
  21.01.2016 г., 16:07 ч.
  5     1

  Чудесна статия! само уточнявам, че дулите не присъстват на неасистирани раждания. Може да ѝ помага приятелка, съседка, роднина и да изпълнява подобна функция, но не и обучена дула

 • Лилиту
  21.01.2016 г., 13:51 ч.
  5     12

  Да, истинска лудост!!!

 • Светла
  21.01.2016 г., 12:52 ч.
  8     1

  Страхотен материал!...поредната интересна тема точно на Бабин ден!

 • Тони
  21.01.2016 г., 12:51 ч.
  12     4

  С жена ми обмисляме такова раждане... Звучи много вълнуващо!

 • Валентина
  21.01.2016 г., 12:44 ч.
  14     1

  Браво, на тази достойна за уважение жена! Родила 5 деца, отглеждаща ги свободно и работеща в пълен синхрон с природата! Ваня, едва ли раждането в къщи ще излезе 2000 лв., колкото струва в момента, ако искаш да си сигурен, че ще ти обърнат внимание в болницата. Това е , без това което болницата прибира по здравна пътека. Така, че определено ще излиза по-евтино, дори и да има асистенция. За останалото ясно, трябва воля за промяна..

 • Ваня Благоева
  21.01.2016 г., 12:22 ч.
  5     0

  Не е само да пари мила Магдалена, имам информация, че в някои страни може да си родиш у дома, като това се прави официално в присъствието на медицински лица от съответното здравно заведение, даже е и по-скъпо да си родиш у дома, понеже не си на конвейра, не искаш упойки примерно, трябват по-специални грижи и внимание, става малко като частна визита. Не е за пари, нашите политиканчета, без значение цвета, много добре знаят как се прави ама толкова са си свили и продали душиците на Тъмнината, че не им се занимава, предпочитат да ни държат на каишка като домашни любимци... направо ми е жал за тях, но им Простено да им е! Мира Вам!

 • Магдалена
  21.01.2016 г., 11:45 ч.
  17     2

  Мисля, че всяка жена, трябва да има право да роди по начина, който го чувства. Щом в повечето страни е разрешено и уредено като въпрос и практика и тук може. Но, това у нас не се прави, защото едни пари няма да отиват в джоба на лекари и болници, а това както знаем си е един голям бизнес и както жената го е описала, си е раждане на конвейера. Дано има повече такива смели жени, които пък да настояват за промяна на законодателството.Честит Бабин ден!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай