Светла Балтова: Паневритмията е противоотрова на фалшивото в живота и медиите (ВИДЕО)

08.10.2016 г.
7265
Добавена от: Таня Борисова
2 коментара
Здравейте д-р Балтова, на фестивалът Здравей Здраве, който започна днес в Търговище, вие говорихте за Паневритмията и казахте, че това е сакрален танц и представлява мандалата на битието…?
Да, въпреки, че може да се практикува от всички възрасти и не всички да са осъзнати, защото не е нужно да е осъзнато като сакрален танц, то Паневритмията съдържа в себе си т.нар. свещена геометрия на Природата. Свещената геометрия, която е била обект на изучаване някога в храмовете, била е достъпна само до посветени, сега тя е открита за човечеството, защото то е в нов еволюционен скок. Когато изпълняваме паневритмичните движения, ние изпълняваме части от т.нар. Мандала на Сътворението.

Да кажем и за енергийното тяло. В кой период то най-добре приема космическата енергия, което е свързано и с изпълнението на Паневритмията?
Нашето енергийно тяло е част от енергийното тяло на планетата Земя. От 22-и Март всичко живо в нашите географски ширини се отваря да приеме новата космична вълна, която идва от Слънцето - новата пранична енергия. И виждате какво става в растителния свят - всичко расте и се развива. Това става и с нашето етерно енергийно тяло. То е отворено да приеме новата енергия. Това всъщност е реално Новата година в Природата. След това, според Учителя Петър Дънов, по време на лятното слънцестоене 3 дни Слънцето стои на най-високата точка и си разговаря със Земята. Т.е. тече този интензивен обмен на енергия Слънце <> Земя, и след това слънчевата енергия започва да намалява и повреме на есенното равноденствие тя се изравнява със земната енергия.

По време на вашата лекция при откриването на фестивала Здравей Здраве, вие казахте, че е изключително важно да култивираме споспобността си да се радваме, така както го правят децата. Как можем да постигаме това?
Култивирането на щастието и радостта от живота е нещо изключително важно, и има общо целебно и профилактично въздействие. Това се постига чрез медитация и други методи, но когато говорим за паневритмията, това се постига по един съвсем естествен начин когато играем паневритмия и я съпреживяваме. Понеже текстът ни разкрива природни картини - преклонение и възхищение пред Природата, това е едно доста позабравено детско чувство. Да се учудваш, да се възхищаваш на Света.

Вие казахте, че по този начин събуждаме и вътрешното дете у нас, което с годините сякаш заспива...Защо е важно да събудим вътрешното дете в нас?
Защото просто имаме нужда от него. Душата ни си остава млада. Според Учителя ангелите и съответно човеците, когато отидат в другия свят са постоянно на 33 години. Няма по-възрастни. Така, че събуждането на вътрешното дете у нас е важно, защото то ни създава една свежест по отношение на живота - свежи възприятия на новото. Преставаме да бъдем този уморен, възрастен човек, който е отегчен и обременен от живота. И отново се събужда това любопитство в най-добрия смисъл на думата, любознателност и интерес към живота. Това всъщност ни дава възможност да творим. Това отблокира творческа енергия у нас.

Споменахте за едно много важно изследване, което е добре да знаят всички родители. А именно за това как човешкият мозък възприема това, което вижда - обективната и виртуалната реалност….
Да. Това е изследване на американски физиолози, които доказват, че подкоровите центрове и лимбичната система, реагират на измислена картина или на нещо, което е виртуална реалност и на реалната реалност - по един и същ начин. Т.е. когато децата гледат телевизия с кървави или брутални сцени, то в мозъкът им се отделят същите тези хормони на стреса, които биха се отделили в една реална такава ситуация. И в този смисъл, паневритмията е като противоотрова на това, защото тя създава прекрасни картини. И човек реално пребивава в този свят, райски свят, който тя описва.

Вие сте и лекар. Имате и наблюдения как паневритмията влияе на психиката на нашите деца, предвид и на реалността, в която нашите деца са принудени да живеят, която е много по-агресивна....
Да, децата за съжаление можем да кажем, че са травмирани още от първите им години, в които навлизат в нашия свят. При паневритмията им се създават условия да живеят и да се върнат в един свят, където има мир и хармония. В един свят, където нищо не ги заплашва. И понеже тялото им възприема много по-лесно от това на възрастните, тъй като те са по-отворена система, тялото на децата възприема по-лесно и движенията и пластиката, но и енергиите на Природата. Пак казвам - защото децата са много по-отворена енергийна система. Те много по-бързо и лесно се повлияват от паневритмичните упражнения, особено когато те се играят сред Природата на открито.

Вече има доста научни изследвания, които потвърждават въздействието на паневритмията като изключително положително спрямо стреса…
Да, има няколко научни изследвания в България и едно от тях, което препоръчвам и може да бъде намерено в интернет, това е на доц. Людмила Червенкова. Правено е в продължение на 3 години с международни тестове за адаптация към стреса и показва недвусмислено, при хора, които дори не практикуват редовно паневритмия и са практикували само кратък срок - 1 година, че има рязко подобряване на показателите свързани със стреса - подобряване качеството на живот, положителна самооценка и др.

Паневритмията не случайно се играе в кръг. Това е и послание да създадем общност. Но в тези времена, в които виждаме все повече виртуално живеене, как паневритмията ни връща обратно към реалността?
Хората точно в момента имат нужда от създаване на общност. Общност от единно-мислещи. Не случайно виждате се събужда интересът към българските народни танци. Това също и израз на душата на човека, която има нужда отново да направи нещо красиво. Да направи един кръг с други хора и в този кръг да се създаде нещо красиво, ритмично и хармонично. Това дава паневритмията.

Какво казва Учителя Петър Дънов за кръга?
За кръга, Той казва, че е символ на завършеността. Той го нарича, както и в окултната геометрия, символ на Божественното.

© 2016 Портал12
Интервю на Таня Борисова

ВИЖТЕ И СПОДЕЛЕТЕ ВИДЕО ИНТЕРВЮТО С Д-Р БАЛТОВА:

 
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...

Свързани публикации

Коментари: 2
 • Пламен
  11.10.2016 г., 10:11 ч.
  1     0

  За първи път като играх Паневритмия на Рила чувствах, че едва докосвам земята, такава светлина и благодат на душата, капе ти мед на сърцето, сълзи от щастие и благодат изпълваха очите ми от време на време...

 • Ваня Благоева
  09.10.2016 г., 15:37 ч.
  3     0

  Благодаря за прекрасния разговор с тази светла Жена. Все пак не всеки има физическата възможност да присъства на подобни събития и лекции

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай