Търси

Shadow Work - Работа със Сянката

Начало
01.09.2016 г. от: 10:00 ч.
Край
04.09.2016 г. от: 16:30 ч.
Организатор:Институт за Интегрално Развитие
Имейл:integral.institutebg@gmail.com
Shadow Work - Работа със Сянката

Уъркшоп

01—04 Септември

СОФИЯ

http://goo.gl/forms/qPzH5dg3NX

Повече за събитието можете да видите тук:

http://integral-bg.eu/content/view/141/159/lang,bg/
http://integral-bg.eu/content/view/142/160/lang,bg/
http://integral-bg.eu/content/view/143/161/lang,bg/
http://integral-bg.eu/content/view/145/163/lang,bg/

За информация относно такса, срокове за записване и др. информация, ни пишете на: 

integral.institutebg@gmail.com

КАКВО Е ТОВА – „СЯНКА“

Терминът „сянка“, е използван за първи път от Карл Г. Юнг, за да опише потиснатите или отхвърлени части на Аза. Робърт Блай популяризира идеята за сянката в A Little Book on the Human Shadow („Малка книжка за човешката сянка“). Блай твърди, че всеки от нас е роден с „360-градусова личност“ – т.е. като деца, ние сме били способни да изразяваме човешката си природа, в пълния и спектър, без да я коригираме или цензурираме. С порастването обаче, ние сме се научили, че определени части от тази „360-градусова личност“ са неприемливи за хората около нас. Може би са ни карали да се срамуваме, че плачем, или са ни наказвали, че се гневим, може би са ни се присмивали, че искаме внимание или че се гордеем със себе си и поради всичко това, сме се научили да потискаме онези аспекти от себе си, заради които не са ни приемали и са ни наранявали. Според Блай, това е процес, при който ние сякаш изхвърляме качествата си, които не са били приети от другите и заради които сме били наранявани, и ги натъпкваме в един огромен чувал, който влачим на гърба си, през целият си живот. В контекста на метода „Работа със Сянката®“, ние дефинираме като „сенки“, онези части от себе си, които сме натъпкали в този чувал. Те могат да бъдат „позитивни“ или „негативни“. Нашите сенки са всички онези части, които сме откъснали, потиснали или отрекли – онези аспекти на интегралната ни личност, които се страхуваме да покажем. Това е един естествен процес на развитието на съзнанието и всеки от нас има такъв чувал, в който е натъпкал и носи своите си сенки и дори в определени моменти на развитието ни, този чувал е в някаква степен полезен, но когато в един момент от живота ни, този чувал ни натежи вече толкова много, че започнем да вървим влачейки краката си под тежестта му, и когато това все повече и повече ни пречи да бъдем тези, каквито наистина искаме да бъдем, е време този чувал да бъде отворен. Време е да намерим едно защитено пространство, където да е възможно да надзърнем в този чувал, за да можем да изследваме съдържанието му и да преценим, кое е онова, което е време да извадим отново на светло. 

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ СВОИТЕ СЕНКИ?

Можем да идентифицираме сенките си, като обърнем внимание и станем осъзнати, за онова, което проектираме върху другите. Когато отхвърляме дадена своя черта, ние сме склонни да я разпознаваме и идентифицираме, много ясно, отчетливо и натрапчиво у другите хора. Това означава, че най-отчетливо, ние забелязваме у другите хора, именно онези черти, които отразяват собствените ни сенки. В такива случаи, понякога ние реагираме напълно ирационално, като изпитваме прекомерно раздразнение и „правим от мухата слон“.

Също така, ако обърнем внимание и на чертите, на които най-много се възхищаваме у другите – „На кого се възхищавате?“ „Кои са вашите идоли?“ - също можем да открием определени аспекти на сянката си, тъй като ние често проектираме своите „скъпоценни сенки“ върху другите и тогава очите ни заблестяват, тъй като у тези хора ние подсъзнателно разпознаваме онези качества, които сме отрекли и отхвърлили у себе си, например от криворазбрана скромност. Може да се каже, че за добро или зло, ние „гримираме“ другите със своите сенки.

ВОДЕЩИ:

ВЕРОНИК ШУМАН е психолог и психотерапевт обучена и сертифицирана в Хуманистична психотерапия и НЛП. Първата и среща с „Работа със Сянката“ преди повече от 15 години, променя изцяло живота и и тя решава да се посвети на този метод, с помощта на който се срещаме с „тъмната си страна“ и по един здравословен и безопасен начин извличаме съкровищата, които са заровени в Сянката ни. Вероник е сертифициран коуч и групов фасилитатор по „Работа със Сянката“.

ГОТИЕ ХАНКЕН е преминал обучение и е сертифициран в следните школи и методи – Фамилно консултиране, Ненасилствена комуникация, Позитивно управление на интерперсонални конфликти, IMAGO, хипноза и социократичен диалог. Той е сертифициран коуч и групов фасилитатор по „Работа със Сянката“.

Повече за събитието можете да видите тук:

http://integral-bg.eu/content/view/141/159/lang,bg/
http://integral-bg.eu/content/view/142/160/lang,bg/
http://integral-bg.eu/content/view/143/161/lang,bg/
http://integral-bg.eu/content/view/145/163/lang,bg/

За информация относно такса, срокове за записване и др. информация, ни пишете на: 

integral.institutebg@gmail.com

Адрес: бул. „княгиня Мария Луиза“ 58, 1202 София, България

 

Спонсори на Портал 12