Търси

Семинар за Родители и Учители

Начало
18.05.2016 г. от: 18:30 ч.
Край
18.05.2016 г. от: 21:30 ч.
Организатор:Community for Democratic Education
Имейл:dem.edu.bg@gmail.com
С огромно удоволствие Ви каним на Базплатен семинар, който ще включва:

1. Беседа на тема „Свободата, границите, личния избор и поемането на отговорност“

Беседата е подходяща за всички, които имат интерес към темата и особено за родители и учители. 

И не, няма да философстваме по темата дали трябва да даваме свобода на децата си! Защото децата са личности и като такива правото им на свобода и личен избор е неотменимо. А е и малко арогантно да се чудим дали да им дадем или не свобода, защото тя просто не ни принадлежи.

Ще си говорим за личната ни свобода. Но тя всъщност не може да се опише с думи. Свободата не е в ума, тя е състояние да духа и може само да се усеща. Дори и да използваме различни интелектуални формулировки, за да дефинираме свободата, усещането за свобода е на ниво преживяване. С думите истински можем само да облечем само нещо, което сме преживели.
Така че ще се срещнем със собствените си преживявания, ще си припомним детството и неговия аромат и от това поле ще си говорим за децата и за това защо е важно да имат свободата си и на какво ги учи тя.

Ще си говорим и за границите и защо те са необходими, за да вирее свободата. За това какво означава да поставиш собствените си граници и да зачиташ чуждите.

За важните уроци, които научаваме, когато правим свободен личен избор, за това как човек се научава да носи отговорност.

Ще се опитваме да свържем собствения ни опит като деца с опита ни като възрастни, да разберем по-добре какви са страховете ни като родители и къде се коренят те.

Изобщо през първия час и половина ще си споделяме по тези необхватни теми с надеждата не да намерим отговори, а всеки да си зададе онези важни лично за него въпроси, които да му помогнат по собствения му път на родител или учител.

2. Семинар „Демократичното образование и какъв е живота в Центъра за демократично учене“
Ще ви разкажем за философията и принципите на демократичното образование, ще споделим нашия опит от последните 2 години в Центъра за демократично учене и ще ви запознаем с нашите бъдещи планове. Ще отговорим на вашите въпроси и ще можете да се запознаете с част от нашия екип.

3. Свободно ще си говорим и ще се опознаем на по чаша вино в чудесната атмосфера на зала Тук и Сега, която нашите домакини ни предоставиха безвъзмездно, за да може семинарът да бъде без вход и в него да се включат повече хора. Благодарим им от сърце за подкрепата!

Семинарът ще бъде с водещи: Маги Благоева (Magi Blagoeva) и Деница Илчева (Denitsa Iltcheva) 

Ако имате въпроси можете да се свържете с нас на 0887544026 (Деница) или да ни пишете на dem.edu.bg@gmail.com

Повече за нас можете да научите на Community for Democratic Education или на www.odo.bg

Вход свободен

град София, Зала Тук и Сега се намира в малкото НДК, над кино Люмиер (бившата зала Мати)

Спонсори на Портал 12