Търси

Семинар Християнство и образование

Начало
26.03.2016 г. от: 09:00 ч.
Край
26.03.2016 г. от: 17:30 ч.
Организатор:Домашно образование
За нас е удоволствие да Ви поканим на организирания от Асоциация за домашно образование семинар на тема: „Християнство и образование“.

Темата е подбрана умишлено като отговор на предизвикателствата в съвременния свят. Семинарът предвижда, освен интересните лекции на нашите говорители, да направим дискусия по темата на семинара с всички участници. Ще потърсим отговор на множество интересни въпроси, като съвместимо ли е образованието с християнството, трябва ли християнското семейство да се интересува от това, което учат децата, на каква основа съществува семейството, как се решават проблемите в брака, как да въвлечем активно децата в семейния живот, има ли значение какви ресурси използваме в образователния процес, трябва ли да намираме време за четене на книги и как да разпознаваме добрите и полезни книги, какви са предизвикателствата, за които трябва да подготвим децата си и много други 

Очакваме Ви с нетърпение, защото знаем, че времето, което ще отделите за този семинар ще е полезна инвестиция за израстването на всички ни, като качествени образователи. Децата са отговорност и изпит за посвещението ни като родители, затова е важно да споделим опит, който ще е полезен за решението на проблемите, изникващи всеки ден пред нас.

Програма
26 март, събота

10:00 Необходимостта от християнско образование в съвременният свят -  Петър Порумбачанов
Темата разглежда гео-политическите процеси в съвременният свят и нуждата от християнско образование, като отговор на тези процеси. Ще направим преглед на това, кога точно християните предадоха децата си и по какъв начин отстъпиха територия за развитие на релативистични процеси, довели до ентропия на Цивилизацията. Какъв трябва да е нашият отговор за излизане от ситуацията и можем ли чрез образование в християнски ценности да обърнем негативните процеси на разпад в обществото ни и в света?

10:45 Дискусия

11:30 Кафе-пауза

12:00 Ролята на книгите в християнското образование - Румен Папратилов
Трябва ли да четем и какво, за да сме подготвени като родители, които трябва да подготвят децата си за реалния живот? Имаме ли време за книги и ако не, трябва ли да го намерим? Колко струва на родителите пропускът да възпитат у децата си любов към четенето? Има ли примери в Словото за посветени читатели и ако има защо ги пропускаме? Какво означава, че многото учене и четенето на книги е труд на плътта (Екл.12:12)? Има ли опасни книги и как да ги разпознаваме или има само опасни предпоставки, които ни пречат да откриваме добрите книги?

12:45 Дискусия

13:30 Обяд

14:00 Религия на образованието - Елиян Петков
Какво е значението на религията в образованието? Всъщност, образованието има ли нещо общо с религията, защото според образователните експерти и обществото, религията и образованието са несъвместими!? Трябва ли християните да разбират какво преподават на децата си? Може ли грешните презумпции да поставят под риск християнското посвещение на децата? Важно ли е християнството, като предпоставка за качествено образование или е по-скоро вредно? Как можем да направим качествена проверка за това върви ли образованието, което провеждаме, в желаната от нас посока и какво трябва да направим, ако стигнем до извода, че грешим?

14:45 Дискусия

15:30 Кафе-пауза

16:00 Семейство и образование - Стоян Георгиев
Ролята на истинското семейство, неговият пример за децата в процеса на обучение. Важни ли са взаимоотношенията между родителите за качествено образование. Какви могат да са проблемите на съпруга и съпругата и рефлектират ли те над децата, техния мир, спокойствие и желание за учене. Как се решават семейни конфликти на база християнските ценности? Как се изгражда здраво семейство, способно да възпита посветени в ценности деца? Има ли значение времето, отделено на децата от таткото и майката?

16:45 Дискусия

17:30 Закриване на семинара

Местата са ограничени, затова Ви молим да не отлагате своята регистрация за този така важен семинар. http://homeschoolingbg.com/seminar2016/

град София, бул. Цариградско шосе 238, Конферентен център "Тракия"

 

Спонсори на Портал 12