Търси

Рудолф Щайнер: Да не познаеш Христос не е просто болест, а едно нещастие, едно пропиляване на живота

Още по темата ...
Манихейство

Великата черта на Манихейството е, че то изучава ролята на Злото и на страданието в света

Виж повече
Рудолф Щайнер

Рудолф Щайнер: Аве е обратното на Ева. В такива прости думи някои хора чувстваха великите мистерии

Виж повече
Рудолф Щайнер

Рудолф Щайнер: България е една велика страна. На нея и на цялото славянство предстои да изиграят голяма роля в бъдеще

Виж повече
05.12.2023 г.
6167
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Да не познаеш Христос не е просто болест, а едно нещастие, едно пропиляване на живота. Когато осъзнаваме, че сме родени от природата и нейните сили, ние можем, проследявайки със здрава душа това раждане да достигнем до понятието за Бога. Когато в хода на живота преживеем нещо като новораждане, ние можем да стигнем до понятието за Христос. Преди Мистерията на Голгота човекът не можеше да достигне до това новораждане, чрез което Христос може да бъде разпознат като мъдростта в човека. И в това именно се състои разликата, към която ви моля да насочите погледа си: че преди Мистерията на Голгота, когато Христос заедно с мъдростта си още не се беше слял в човечеството, човекът все още не можеше да достигне до това новораждане, не можеше да познае, че в него живее Христос. След Мистерията на Голгота той вече е способен на това. Той може да открие в себе си искрицата, когато се стреми към това чрез живота си.

А в това новораждане, в това откриване на Христовата искрица, в това правилно и честно признание пред себе си:
"Не аз, а Христос в мен", се съдържа възможносттта, интелекта да бъде спасен от изпадането в заблудите на злото. А в езотерически смисъл това е по-висшето понятие на спасението. Ние трябва да развием осъзнатостта си, тъй като не можем да останем лишени от осъзнатост, но в стремежа си да развием осъзнатостта си ние сме поставени пред изкушението да се подведем по заблудата и по злото. Това изкушение може да се избегне единствено, когато си добием усещане за това, което Мистерията на Голгота е внесла в развитието на човечеството. Нещата са така, че човек с Христово съзнание, намиращ се в съединение с Христос, открива възможността да избегне злото, заблудата.

Египетско-халдейският човек не се нуждаеше от това новораждане в Христа, защото със своята природна осъзнатост той все още усещаше интуитивно родството си с Космоса. Общо казано гъркът виждаше пред себе си изправена сериозността на смъртта, когато се отдаваше на интелигентността си. Днес човекът живее в една епоха, в която интелигентността вече е зло, ако човешкото душевно същество не се проникне от Христовата сила. Помислете, това е много сериозно. То показва, как трябва да се мисли за това, че в нашето време хората са получили едно предразположение към злото, именно защото се стремят към едно по-високо разгръщане на интелигентността си. Напълно погрешна спекулация естествено би било да се вярва, че интелигентността може да бъде потисната. Тя не бива да се потиска, но за виждащия е ясно, че в бъдеще ще е нужна известна смелост, човек да и се отдаде изцяло, тъй като интелигентността води до изкушението на злото и на заблудата, и тъй като чрез проникването и с Христовия принцип трябва да намерим възможността да я преобразуваме в осъзнатост. Човешката интелигентност ще стане напълно ариманическа, ако Христовият принцип не проникне душите на хората.

И сега ние трябва да сме наясно с това, че този Христов импулс не бива да се превърне в догматика на някаква религиозна общност. Религиозните общности допринесоха в развитието си след средата на 15 век по-скоро за това да отстранят Христовия импулс от човечеството, отколкото да го приближат до него. Религиозните общности залъгват човека с всевъзможни неща; но когато го залъгват с едно или друго, те не доближават до него Христовия импулс. Нужно е човекът да усети, че всичко това, което може да му се открие или да се превърне за него в откровение в неговия вътрешен живот след Мистерията на Голгота е свързано с това, което се е случило със Земята след Мистерията на Голгота. Смисълът на Земята след Мистерията на Голгота може да се почувства, човек може да се съвземе и да си каже: развитието на Земята би било безсмислено, ако хората водени от интелигентността попаднат под въздействието на злото, на заблуждението. Ако смисълът на Мистерията на Голгота бъде почувстван по този начин, то тогава развитието на Земята без Мистерията на Голгота ще бъде почувствано като лишено от смисъл.

Рудолф Щайнер

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12