Райнер Мария Рилке за лицата и маските на хората

29.01.2020 г.
7360
Добавена от: Таня Борисова
Странно например как никога досега не ми е идвало наум колко много и различни лица съществуват. Съществува огромно количество хора, но лицата са още повече, защото всеки има по няколко.

Някои носят едно и също лице в продължение на години – разбира се, то се изхабява, замърсява се, напуква се по бръчките, разширява се като ръкавиците, които човек носи по време на пътуване.

Това са пестеливи, обикновени хора; те не сменят лицето си, дори не го дават за почистване. Добро си е, твърдят, и кой ли може да им докаже противното? Тук, естествено, възниква въпросът, след като те имат повече лица, какво правят с останалите? Пазят си ги. Ще ги носят децата им. Но понякога се случва тъй, че кучетата им излизат на разходка с тези лица. И защо не? Лицето си е лице.

Други с невероятна бързина използват лицата си едно след друго и ги износват. Отначало им се струва, че ги имат завинаги, но едва навършили четирийсет – и ето че  и последното е отишло. Това, разбира се, е посвоему трагично. Те не са свикнали да пазят лицето си, последното се изхабява за осем дни, покрива се с дупки, на много места изтънява като хартия, а сетне постепенно започва да прозира подложката, не лицето, и те тръгват с нея нагоре-надолу.
 
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...