Търси

Работилница Българска шевица и ваяшки накити

Начало
05.08.2016 г. от: 10:00 ч.
Край
05.08.2016 г. от: 14:00 ч.
Организатор:АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева
Работилница „Българска шевица и ваяшки накити“

Цялата палитра от орнаменти, пречупена през въображението на българката везачка, изгражда формата на българската шевица, характеризира нейния стил, прави я самобитна, национална, превръща я в маркер за идентичност и самоопределение. Повече за влиянието на шевицата и как да си направим лични накити ще научим от АНДАРИ и Йордан Иванов от село Аврен, който е музикант, майстор на автентични накити и горд притежател на богата етнографска колекция ваяшки костюми и накити. 

Материалите ще бъдат осигурени на място. Носете си доброто настроение и желание за създаване! Входът е свободен

Светоусещането на българина е кодирано в народната везбена орнаментика, наричана често шевица. Тя присъства като украса върху облеклото (мъжко, женско, детско) и различните дребни тъкани (пешкири, покривки, възглавници и др.); тя е обект на внимание и на народния певец, възпял нейната красота, специфика и техника на изпълнение. В една народна песен от Разградско се казва: „Драгана сред двор седеше, // на гиргьоф угърляк шиеше: // ут слънциту гу зъшива, // ут месицу гу зъважда, // ут звиздити гу зъгражда” (ИССФ, кн. VIII-IX, стр. 99). 

Важна особеност на шевицата е, че в продължение на векове тази везбена орнаментика не губи своя самобитен български облик. Чрез специфичните названия на отделните везбени орнаменти се разкрива светът и представите за него у българката везачка.

Работилницата е част от програмата на многожанровата изложба “ArtExtreme 15”, която е създадена от АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева и може да се види във Военноморския музей до 31 август. Изложбата е посветена на големия скулптор Кирил Шиваров. "ArtExtreme 15" е призив за преоткриване и осъзнаване стойността на културното наследство на Варна и България.

Повече информация тук:
http://andaribg.com/bg/news/1/243


град Варна, булевард Сливница 11, Бистро Европа
 

Спонсори на Портал 12