Търси

Пътуващ семинар до Пирот и Трън По стъпките на предците ни

Начало
26.11.2016 г. от: 06:00 ч.
Край
27.11.2016 г. от: 20:00 ч.
Организатор:Български Център Просветление
Имейл:uchenikdi@gmail.com
Пътуващ семинар до Пирот и Трън
 
От цикъла "По стъпките на предците ни"
 

 
Скъпи приятели,
Този път с нашия пътуващ семинар в един уикенд ще се насочим към западните покрайнини – Пирот и чудесните манастири около него – Суковския и Погановския - и паметните български места около град Трън, град с древно минало – вилно място на Римската аристокрация, средновековно духовно средище, тук е и скалния параклис на Света Петка Българска, и не на последно място – район с изобилие на природни красоти.

Ще посетим и сакралния кладенец край с. Гърло от 4-тото хилядолетие пр.н.е.
 
Стара Загора –Пловдив -  София - Пирот – Суковски манастир – Погановски манастир-  Трън –Ждрелото на река Ерма – Скален параклис на Света Петка -  храм „Св. Архангел Михаил“ -Музей на керамиката, с. Бусинци – Музей на киселото мляко, с. Студен извор – Свещеният кладенец в с. Гърло- София- Пловдив – Стара Загора
  
Престой: 2 дни/1 нощувка                         
Транспорт: Автобус

                                                               
Цена: 105 лв.
 
Цената:
транспорт с лицензиран  автобус
една нощувка със закуска в спа – хотел ,,Ерма“, гр. Трън
лекции по време на пътуването от проф. Дамян Попохристов
екскурзоводско обслужване
медицинска застраховка       
 
Цената не включва:
•        медицинска застраховка за лица над 65 год. - 3 лв.
•        музейни такси ( Музей на киселото мляко – 1 лв. на човек; Музеен комплекс ,,Бусинска керамика” – 2 лв. на човек)
•        разходи от личен характер
Отпътуване от Стара Загора – 06:00ч. от паркинга на баня „Пиперка‘‘
Отпътуване от Пловдив – 7:30 ч. от паркинга на хотел ,,Тримонциум“
Отпътуване от София - 9:30ч. от автогара ,,Сердика“

Програма:

1 ден
06:00 ч. -  Отпътуване от Стара Загора     по маршрут Стара Загора – Пловдив - София -  Пирот.
12.30 ч. – Пристигане в Пирот.
12.30 – 14.30ч. – Свободно време за разглеждане на Пирот и шопинг( Крепостта -Момчиловград (или Калето) според легендата е била крепостта на българския юнак Момчил войвода. Използвала се е от 14-ти век до края на Втората световна война; Пазара -  това е от онези стари пазари, които започват в ранни зори и приключват по обяд. В събота има най-много хора от близките градове и села, дошли да продават стоката си – пресни, домашно отгледани плодове и зеленчуци. Вкусът им е съвсем истински .  Пирот е известен и с традиционните си ръчно изтъкани килими от естествени материи и вълна, които могат да се видят и закупят на почти всички търговски обекти в града)
14.30ч. – Отпътуване за Суковския манастир.
15.00-16,00ч. -  Разглеждане на Суковския манастир ( според легендата манастирът е издигнат от турски бей в знак на благодарност за излекуваното му дете)  В възможност за закупуване на  сирене, кашкавал, дюлева, орехова ракия и др., направени в манастира
16.00ч. – Отпътуване за Погановския манастир
16.30 – 17.30ч. – Разглеждане на Погановския манастир( Манастирър е известен с двустранно изографисаната икона на Света Богородица, копие на Богородица Катафиги. Обителта е част от Световното наследство на Юнеско и е на повече от 600 год.)
17.30ч. – Отпътуване за България. Нощувка в хотел в  гр.Трън.
 
2 ден
08.00ч. – Закуска
09.00ч.  – 12.00ч. -  Посещение на църквата „Св. Архангел Михаил“, разглеждане на  единствения по рода си в света Музей на киселото мляко, с. Студен извор , Музея на световноизвестната бусинска керамика, с. Бусинци (Бусинци е един от най-значимите стари центрове на традиционното грънчарство в България и люлка на известната Бусинска керамична школа, чиито корени се губят далеч във времето.През 18в. в църквата е написано прочутото Бусинско евангелие), Параклисът на Св. Петка, гр. Трън( Скалният параклис е  пещера, в която е живяла Света Петка и до днес личат отпечатъци от ръката и крака и в скалата, и погачата, превърнала се в камък при допира на нейните преследвачи.)
12.30 – 13.30ч. – Възможност за обяд в гр. Трън
14.00ч. – 15.00ч. -  Разходка по ждрелото на р. Ерма.  Красивият  каньон, дълъг около 200 м, изваян при сблъсъка на водите на р. Ерма с меката, карстова скала е  един от 100 национални туристически обекта Защитената територия обхваща изключително живописно релефно образувание с дължина 250 м, формирано от хилядолетната карстово-ерозионна дейност на реката и всичането й между високите до 200 м отвесни скали “Жилав камък” и “Манастирището”, като в най-тясната си част каньонът е широк едва 4-5 м.
15.00ч. – Отпътуване за Ст. Загора.  Кратка спирка в с. Гърло за посещение на Свещения кладенец от 4-то хилядолетие Пр.Н.Е.
20.00ч. – Пристигане в Ст. Загора
 
 
Условия :
*Екскурзията се провежда при минимум  40 човека. При по-малки групи цената се преизчислява.
*Програмата е примерна и може да претърпи промяна по време на пътуването и според желанието на участниците в екскурзията.
*При записване се внася капаро в размер на 35 лв.
*Доплащането се извършва до  15 дни преди датата на пътуване
*За посещението Ждрелото на р. Ерма се препоръчва туристите да бъдат обути с удобни за ходене обувки.
 
Начин на плащане: по банков път или  в офиса на ,,Ирбис 0“ ( гр. Ст. Загора, бул. ,,Руски“ 56 А )
Банкова сметка: ,,Ирбис 0” ООД, гр. Ст. Загора                                      
Първа инвестиционна банка
BIC: FINVBGSF
IBAN: BG26FINV91501014736155
MOЛ: Цветанка Радева Попова
 
Необходими документи:
*Лична карта за лица, навършили 14г.
*Международен паспорт за лица, ненавършили 14г.
*За непълнолетни лица, които пътуват без родители или с един родител се изисква нотариално заверена декларация от липсващия родител за съгласие детето да пътува в чужбина ( оригинал и ксерокопие)
*При починал родител се показва смъртен акт ( оригинал и ксерокопие). 

Спонсори на Портал 12