Търси

Пътуващ семинар до Перперек и Харманкая

Начало
25.03.2017 г. от: 09:11 ч.
Край
26.03.2017 г. от: 09:11 ч.
Организатор:Дамян Попхристов - Център Просветление
Имейл:dpopchristov@yahoo.com
ПЪТУВАЩ СЕМИНАР ДО ПЕРПЕРЕК И ХАРМАНКАЯ
25-26 март, 2017 година
2 дни/ 1 нощувка
София – Пловдив – Перперек – Татул – Харман кая – Момчилград – Кърджали – Светилище на нимфите – Александровска гробница – Пловдив - София

С участието на проф. Дамян Попхристов и Васил Банков

По повод пролетното равноденствие ще направим поредния ни пътуващ семинар до някои от най-знаковите светилища и енергийни центрове от пред-тракийския и тракийския период – Перперек (неправилно наричан Перперикон), Татул и Харманкая. Ще навлезем в тайните на тяхното изграждане, ще почувстваме енергийната им сила. Ще чуем уникални данни за тях, които до този момент не са били публикувани, защото наш водач там ще бъде един невероятен изследовател на този регион – Васил Банков. Ще посетим и светилището на нимфите и Афродита в с. Каснаково и Александровската тракийска гробница край Димитровград.

ПРОГРАМА:

1 Ден - 25 март (събота): София – Пловдив – Перперек –Татул – Харман кая - Момчилград
06:00 – Отпътуване  от София ( площад ,,Ал. Невски”)
08.30ч. – Отпътуване от Пловдив ( бензиностанция ,,Лукоил” на Карловско шосе) за Перперек ( 136 км)
10:00ч.– Пристигане на  Перперек
10:00 – 12:30 ч.– Разглеждане на Перперек ( Свещен скален град, столица и крепост с царски дворец.  Счита се, че това е светилището на бог Дионис на тракийското племе сатри. То, заедно с това на Аполон в Делфи, са двата най-значими оракула в древността. Включен в  Списъка на 100-те национални туристически обекта.)
12:30 – Отпътуване за Кърджали
13:00 – 13:30 – Кратка спирка за обяд в Кърджали
13.30ч. – Отпътуване за Татул (25 км.)
14:00 – 15:00 – Разглеждане на скално – култов комплекс Татул (Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи. Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. Според археолога Николай Овчаров в светилището се намира храмът на митичния певец Орфей)
15:00 – Отпътуване за  Харман кая
15:30 - 17:30 – Разглеждане на култовия комплекс Харман кая (Харман кая е едно от най-мащабните скално-изсечени тракийски светилища в Родопите.  Археоастрономическите проучвания проведени от доц. Алексей Стоев и Пенка Мъглова на двете изсечени в скалите площадки, сочат, че те най-вероятно са служели за измерване на годишния цикъл и за установяване на лятното и зимно слънцестоене.)
17:30 – 18:30 – „Черешката на тортата“ – изненадата на водача
18:30 – 19:00ч. –Отпътуване за Момчилград
19:00ч. - Настаняване в хотел „Хижата“ в Момчилград. Свободно време за вечеря. Нощувка.

2 Ден - 26-ти март (неделя): Момчилград – Кърджали – Светилище на нимфите – Александровска гробница – Пловдия - София

07:30 – 08:30ч. – Закуска
08:30ч. – Отпътуване за Кърджали
09:00 – 10:30ч. – Разглеждане на Регионалния исторически  музей в гр. Кърджали ( основният му фонд включва над 40 000 културни ценности, свързани с историята и природата на Източните Родопи. Музеят се помещава в уникална сграда , построена в периода 1922 – 1930г.  Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта.) ;  Средновековния манастирски комплекс  „Св. Йоан Предтеча“ (Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта.  Бил е епископско средище на Източните Родопи през Средновековието.  В центъра на манастирския комплекс са открити уникални стенописи в църквата. Една от гробниците, която се намира в църквата, е била затворена херметически. След внимателното отваряне, са били открити мощи на висш християнски духовник от края на XII и началото на XIII век. Според някои учени тя принадлежи на Патриарх Евтимий. В гроба са намерени още напълно запазен епитрахил, тъкан със злато и с необикновена украса, както и в платнен кръст зашити църковни мощи. Само на 4 места в света има запазени такива находки, а в България това е първата.)
10:30ч. – Отпътуване за с. Каснаково (60 км. през Минерални бани)
11:30 – 12:15ч. – Разглеждане на Светилището на нимфите и Афродита (Издигнато е върху руините на древен култов център, възникнал около карстови минерални извори през ранножелезната епоха. Светилището представлява обширен комплекс, включващ множество сгради и голям амфитеатър.  Трите минерални извора впечатляват с красивото си архитектурно оформление, а водите им са прочути с лечебната си сила)
12:15ч. – Отпътуване за с.Александрово (27 км.)
13.00 – 14.00ч. – Разглеждане на  Александровската гробница  (Датирана е към 4 век пр.н.е. Принадлежала е на тракийски цар или аристократ. Гробницата впечатлява с уникалните си стенописи. Тук може да бъде видяно златно съкровище, датирано около 4500 – 4000г.пр.Хр., а накитите са най-старото обработено злато в света.)
14:00ч. – Отпътуване за Пловдив (107 км.) и София
15:30ч. -  Пристигане в Пловдив – София
17.30ч. – Пристигане в София

Цена: 95 лв.
Цената включва:транспорт с автобус, 1 нощувка със закуска, застраховка, екскурзоводско обслужване, беседи при посещаваните обекти, беседи от проф. Дамян Попхристов и  Васил Банков
Цената не включва: обяд, вечеря, входни такси за посещаваните обекти
Входни такси на посещаваните обекти:
Перперек:  възрастни - 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв.
Татул: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв.
РИМ Кърджали: възрастни – 5 лв., учащи и пенсионери – 2 лв.
Манастирски комплекс ,,Св. Йоан Предтеча” : възрастни, учащи и пенсионери– 1 лв.
Александровска гробница: възрастни – 4 лв., учащи и пенсионери – 2 лв.
Допълнителна информация:
При посещението на Перперек, Татул, Харман Кая  се ходи пеша   и има леки изкачвания. Препоръчват се ниски, удобни, по възможност  туристически обувки.

При записване се заплащат 30% от пакетната цена
Банкова сметка на ТА ,,Ирбис 0”:
Първа инвестиционна банка
BIC: FINVBGSF
IBAN: BG26FINV91501014736155

За информация и записвания: тел:0886 405 484
Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Спонсори на Портал 12