Търси

Проект за изграждане на общност

Начало
13.05.2016 г. от: 18:00 ч.
Край
22.05.2016 г. от: 11:00 ч.
Организатор:Ura Gora Foundation
Проект за изграждане на общност (изучаване на методи като: „Драгън дрийминг“, „Социокрация“, „Работата, която ни свързва отново“; „Шестте мислещи шапки“, „Спирали на изобилието“, и много повече)

Мислите за създаване на еко селище, осъзната общност, или имате намерение да създадете проект за общност, и искате да разберете и усетите:
- Как да започнете
- Как да намерите правилните хора
- Как да съберете хора заедно в хармония 
- Как да се забавлявате в процеса! 

Провалът на иначе много добри проекти е често стрещан модел и, може би вече знаете от опит, обикновено се случва поради това, че на хората им е трудно да се сближат и нямат ясна обща визия. 

В същото време съществуват много общопризнати модели и инструменти за създаване на общност, които позволяват на проектите да са устойчиви ... и ние се радваме да ги споделим заедно с всички вас!

~~ ДАТИ ~~
- 13-ти -20ти Май 2016: 7-дневен ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ОБЩНОСТ 
( пристигане вечерта на 13-ти)

-> За тези от вас, които могат да присъстват само през уикенда, първите и последните два дена ще има самостоятелни курсове:

- 14-ти и 15-ти Май 2016: два дена ВЪВЕЖДАНЕ В СОЦИОКРАЦИЯТА (съвместно вземане на решения)

- 21-ви и 22-ри: Уикенд курс ПЕРМАКУЛТУРНО УПРАВЛЕНИЕ НА ВОДАТА (Теория, Практика, Събиране, Съхраняване, Доставяне)

Какво да Очаквате
През тези 7 дена ще погледнем отблизо каква е причината, поради която някои проекти не са успешни. За да можем да посочим потенциялните пречки, няма само да се учим, но също така активно ще въвеждаме на практика моделите и инструментите, които позволяват на проектите и общностите да процъфтят. През тези 7 дена ще създадем общност, която разбирa как да се грижи за себе си, как да се поддържа и живее заедно в пълна хармония. Ще постигнем това, като вземаме решения ЗАЕДНО.

В първите два дена ще учим и използваме безценния инструмент за вземане на решения: Социокрация (познат още като Динамично Управление). 

Социокрацията има 95-годишна история за това как нуждите на отделния индивид могат да бъдат чути в една група и да се използват за създаването на проект, действайки така, че всеки участник в проекта да е съгласен с взетите решения (за повече информация вижте по-надолу какво е Социокрация). Ще използваме Социокрацията да вземаме решения, да създаваме заедно програма и график, които отговарят на нуждите на всички, насърчавайки всеки един от участниците да споделя своите таланти в полза на цялото.
За тези от вас, които не могат да участват през всичките 7 дена, можете да вземете участие в първите два дена като самостоятелен курс.

Използвайки социократичния процес за вземане на решения, по време на петте дена след курса по социокрация предлагам да погледнем и използваме следните инструменти:
„Драгон Дрийминг“ ( как да се създават безумно успешни обществени проекти)
„Шестте Мислещи Шапки“ ( добри умения за общуване)
„Forming, Storming, Norming, Performing“ ( модели за благоприятни човешки взаимоотношения)
„Спирали на изобилието“ ( как да създаваме изобилие в отношенията си с другите хора)
„Работата, която ни свързва отново“ ( как вместо да се преуморяваме, да взимаме креативни решения за постигане на целите си) 
“Prama” ( как да създадем физически, психически и духовен баланс)

Докато откриваме какви са нуждите ни, ще се появяват все повече вдъхновяващи и полезни обществени инструменти, така че списъкът по-горе със сигурност не е пълен. Ще има инструменти, в които вие сте експерти, така че ще бъдете насърчавани да споделяте.
Също така бих искал да предложа заедно да създадем дизайн и физическа структура на фермата, където ще се проведе курсът, така че да можем да оставим нещо след себе си. Може да бъде колиба за медитация, печка за пица, ракетна печка, или каквото мечтаем и се съгласим да построим (ако заедно решим, може да построим повече от едно нещо).

Това ще бъде 7-дневен проект, където ние всички ще имаме отговорност за нашето общо благосъстояние както и за физическото, психическото и духовното си издигане. Ще преоткрием границите си и как да се настроим един към друг, за да отговаряме на нуждите на всички, взаимно, по креативен и изобилен начин.

Това ще бъде уникален проект. Ще си тръгнете, знаейки, че е възможно да живеете в хармония с други хора. Ще сте вдъхновени и ще разполагате с богат набор от инструменти, които вече ще сте ползвали на практика и ще сте дискутирали, така че след това да ви помогнат в бъдещите ви проекти.

Ако искате да създадете общност, този курс е нещо, което не бива да пропускате. 

Какво е Социокрация:
Социокрацията е създадена като нов начин за управление на бизнеси, но също така се ползва в много различни публични, частни, нестопански и общественни организации и професионални асоциации.

Твърди се, че съгласието като дефинирано и практикувано в социократичните организации е по-ефективен метод за вземане на решения, отколкото автократичния начин за вземане на решения, тъй като дава възможност на всеки един член от организацията да работи ефективно за постигане на целта. Освен да намали недоразуменията и да подпомогне активните действия, този метод за вземане на решения гради доверие и разбиране. Процесът, по време на който се стига до съгласие, показва на участващите как да разпознават нуждите на другите членове, за да направят работата им ефективна.

Социократичните принципи се практикуват по цял свят в корпорации, малки бизнеси, старчески домове, колежи, еко селища, общежития, религиозни организации, частни училища и международни професионални и учебни членови организации.

Управление на водата:
Като част от пермакултурния дизайн водата е една от ключовите енергии, които трябва да бъдат разбрани, така че да работим съвместно с нея за това водната система да бъде продуктивна и в същото време да няма нужда от голяма подръжка. Водата е живот - как да събираме и съхраняваме вода от дъжд и други източници? Как да я разпространяваме по най-енерго-ефикасния начин? Как да я филтрираме и пречистваме? По време на този уикенд курс ще покрием теория и практика, използвайки като модел истински ситуации от нашето място, за да разберем как може да бъде оценена земята, как да събираме дъждовна вода, как да направим канали по контура и бумеранги, какво е гравитационно напояване и много повече.


Водещия фасилитатор:
Ракеш Рутсман Рак
Ракеш има опит като дизайнер на ландшафти с ниско въздействие върху околната среда. Той е учител от Великобритания, специализиращ в устойчивост на общностите, пермакултура, създаване на гори-градини и системи за отглеждане на храна с ниска поддръжка от страна на човека. Работил е като консултант на няколко проекта за общности в Лондон и в Европа и е провел много курсове по цял свят. Ракеш е превърнал дислексията си в предимство, развивайки талант за наблюдение, учене и преподаване на практика. На млада възраст е създал успешна компютърна консултанска компания и след достигане на финансова независимост е придобил умения като хомеопат и учител по йога, които е използвал в Amanda Marga, проект за хуманитарна помощ в Африка, Азия и Източна Европа. Успоредно с пермакултурата, Ракеш се съсредоточава върху човешките умения за комуникация и нужното планиране за успешни общности.

Уебсайт: www.ecologicaldesigns.co.uk
Facebook:web.facebook.com/RakeshRootsmanRak/

Място на провеждане:
Курсът ще се проведе на 50 километра на юг от град Варна в еко селище ‘Дъбрава’. Малкото алтернативно селище, посветило се на живот в хармония с природата и използващо пермакултурни дизайни, технически похвати и много други, се намира в Източна България. Настаняването ще е на къмпинг в горите и полята, разположени в границите на имота. Учебните занятия и храненето ще се провеждат в къщата или в градините в зависимост от времето.
На регистриран от вас имейл ще ви изпратим повече детайли за местоположението и инструкции как да стигнете до там.

Храна
Закуската, обядът и вечерята ще са приготвени от пресни и здравословни продукти от градините ни или, когато е възможно, от местни производители. Храната ще бъде веганска/вегетарианска с някои млечни продукти или яйца, които ясно ще бъдат обявени. Ако имате специфични диетични нужди, моля споделете ги в списъка за регистрация и ние ще направим всичко по силите си да ги изпълним.

~~ Цени на Курсовете ~~
7-дневен проект: 300 лева Ниска заплата/ 360 лева Пълна Такса

2 дена Социокрация:  100 лева Ниска заплата/ 120 лева Пълна Такса

2 дена Управление на Вода: 100 лева Ниска заплата/ 120 лева Пълна Такса

~~ Цена за храна и настаняване ~~
16 лева на ден

Регистрация
Моля попълнете формуляра, за да заявите интереса си. Ако имате някакви затруднения с попълването на формуляра, моля свържете се с rakeshaji@gmail.com

7-дневен проект:
https://docs.google.com/forms/d/12WHe6ydfcnXluHvOnU5GevONrH7M_qiRi8vki3U1o70/viewform

2 дена Социокрация: 
https://docs.google.com/forms/d/1yeXK7Riwr8Pdy07r-0NAJ_k2TZttlobO4tJEOqu9IDU/viewform

2 дена Управление на Вода:
https://docs.google.com/forms/d/1oM6AI0gVRBVd61SH1OSMWlao_5v6Ylr5bQB_tNX6ezk/viewform

Контакт:
Курс и съдържание Ракеш:
Facebook: https://www.facebook.com/rootsmanrak
Email: rakeshaji@gmail.com

Спонсори на Портал 12