Търси

Представяне на книгата Българските върхове по картата на света

Начало
08.11.2016 г. от: 17:30 ч.
Край
08.11.2016 г. от: 18:30 ч.
Организатор:Издателство Вакон и Народна библиотека Петко Р. Славейков
Издателство „Вакон“ и Народна библиотека „Петко Р. Славейков“ ви канят на представянето на книгата „Българските върхове по картата на света“ от доц. Сандю Бешев и Дойчин Боянов, което ще се проведе на 8 ноември 2016 г. (вторник) от 17,30 ч.

Книгата е първата хроника на българските премиерни изкачвания в планините по света и включва експедиции, в които авторите са били преки участници, премиери, осъществени от техни български колеги, както и върхове, изкачени от чуждестранни алпинисти, но получили български имена. 

Доц. Сандю Бешев е заслужил майстор на спорта от 1964 г. и участник в първата българска експедиция, изкачила седемхилядник. Дългогодишен преподавател в катедра „Физическо възпитание и спорт“ към Аграрния университет в Пловдив. Автор е на 18 книги, десетки научни трудове и стотици статии. Изкачил е над 500 върха в Европа, Азия и Южна Америка; сред тях са и 15 премиерни изкачвания. 

Дойчин Боянов е преподавател в катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“ в НСА, където защитава докторска дисертация. Успехите му като алпинист включват изкачването на осемхилядниците Еверест, Нанга Парбат и Хидън Пик без употребата на кислород, както и прокарването на множество премиерни маршрути за катерене в българските планини. Участник в две антарктически експедиции, а от 2015 г. е член на Българския антарктически институт.

Място: Народна библиотека "Петко Р. Славейков" - ул. „Иванка Ботева“ 2, 5000 Велико Търново

 

Спонсори на Портал 12