Образование сред природата по модела Училище без стени, набира все повече популярност

15.01.2016 г.
10609
Добавена от: Портал12
16 коментара
Една тенденция в образованието се разгръща все по-обширно на запад. Толкова обширно, че на места търсенето е по-голямо от предлагането. Тази тенденция минава отвъд модела на Валдорф, който набляга на игрите в открити пространства, дори при не особено добро метеорологично време.
 
Става дума за горските училища. Децата в тях се обучават по 4 и повече часа на ден в „класни стаи“ между високите дървета в гората, независимо дали вали или е слънчево. Основатели на такъв тип училища са сертифицирани педагози, преподаватели в сферата на науката, натуралисти. В горските училища, предучилищни занимални и детски градини учениците учат, докато играят навън – строят пясъчни замъци на плажа; посещават ферми, в които хранят животните, отглеждат зеленчуци, опознават дивия живот на територията на фермата. Сърцето на програмата в тези учебни заведения е природата.
 
В едно горско училище денят може да изглежда ето така: В 9 ч. учениците са вече екипирани с водонепромокаеми дрехи, за да може да се катерят и пързалят по мокрите нападали дървета; избират си място в гората и си строят тайни укрепления под падащи зелени клонки; изучават червейчета, огъващи се във вече изцапаните им ръчички. Децата, заедно с учителите, излизат на „разходка за слушане“. По време на тази разходка се подреждат в кръг със затворени очи и назовават нещата, които чуват, когато не вървят, като например вятър и дъжд. След това обядват, пеят песни и понякога спорят под откритото небе, заобиколени от внушителни дървета.
 
И децата, и учителите никога не знаят какво точно ще се случи навън. Ако занятията са в закрито пространство, всичко е планирано. А навън не се знае на какво ще попаднат, какво ще видят и какво ще решат да изследват. Децата могат сами да решават какво да правят, под внимателния контрол на опитни учители. Има си правила и всеки се старае да ги спазва, като например – ако видиш буболечка, внимаваш да не я настъпеш; ако намериш красиво паднало листо – взимаш го и го прибираш във вълшебната си кутия.
 
Има и забрани, като вървенето сам по главните алеи на парка (дори тези алеи да не са разрешени за автомобили); забранени са и игрите, в които се преструваш, че пръчките са мечове и саби. Тези забрани се възприемат добре, защото дават възможност за много други приключения. Има картинг с колички около скалите; има игри с пирати без мечове, които изследват дървета, разполовени от светкавици; има изкопаване на „гнезда“ с детски размери в купчина от дървени стърготини; търсене и откриване на непознато семе или костилка, което се кръщава „нищоплодче“; тичане нагоре-надолу по хълмове. Една от най-използваните думи в горското училище е „забелязвам“. „Какво забелязвате в този паднал дънер?“ – „Забелязвам гъби“.
 
Разпространението на училищата на открито може би е подпомогнато от нарастващото негативно отношение на родители и учители към стандартните тестове, и към това, че децата прекарват твърде много време с модерните смарт-устройства. Родителите, които записват децата си в горски училища и градини, далеч не са от „онзи тип хора, желаещи да живеят извън системата“. Някои от тях са адвокати, финансисти, телевизионни продуценти. На все повече хора им става ясно, че децата трябва да играят и опознават външната среда по същия неструктуриран начин, както техните родители, баби и дядовци са го правели. Игрите навън не само че спомагат за намаляване затлъстяването при децата, а и възстановяват връзката им с природата, която в наши дни децата са изгубили фундаментално. Следствие от тази загуба са състояния като дефицит на внимание и хиперактивност, намалено използване на сетивата, високи нива на физически и емоционални заболявания.
 
Повечето горски занимални имат пространство за обучение на закрито, а някои имат просто убежище за спешно подслоняване при неочаквано лошо време. Някои преподаватели в предучилищна смятат, че времето, прекарано на закрито, може да е ценно допълнение към един ден, в който фокусът е поставен върху активноси навън (дори някои деца предпочитат този подход). Всяко училище може да си постави разумни граници за това какво метеорологично време е подходящо за занятия навън и какво – за вътре. Като цяло безопасността е на първо място – децата не могат да учат, ако не се чувстват в безопасност.
 
Въпреки пълната безопасност, има хора от сферата на образованието, които не одобряват модела на горските занимални. Техните доводи са, че в закрито пространство може да се предложат на децата много и различни естествени материали, които да изучават, а активностите на закрито също могат да им осигурят „приключения“. При ученето на закрито обаче, всеки материал си има определена учебна цел. Докато навън цялата класна стая е учебен материал и предлага много повече. Вече има достатъчно доказателства за това, че игрите на открито намаляват риска от наднормено тегло, подобряват баланса и пъргавостта, успокояват свръх-енергичните деца, намаляват нивата на стрес, подобряват самоконтрола, подпомагат оздравяването и успокояват душата. Крайно време е да се възползваме от ниските разходи по съоръжения за програми на открито и да направим тези програми достъпни за повече семейства.

© текст: Портал12
Коментари: 16
 • Месечина
  28.02.2017 г., 11:23 ч.
  0     0

  Разнообразието на формите на училищата сред природата е огромно, както и цените са най-разнообразни, но повече в горния спектър. Съгласна съм да си платя и повече, но да знам, че детето ми отива в група, където има индивидуален подход и се обръща внимание на всяко дете. Да, много често детето е просто бройка. Много малко са фирмите и организациите, които правят детски лагер заради самите деца, нали. Ние имаме такива лагери - дъщеря ми никога няма да забрави изживяванията си в Центъра за костенурки на морето, в Гудевица и в ранчо Конникът. Всяка година опитваме нещо ново, но все по-често се усеща че желанието за печеленето от децата е по-голямо от онова, което прочиташ в брошурата.

 • KidsMall
  27.09.2016 г., 10:47 ч.
  1     0

  Прекарване на часове сред природата е най-доброто нещо за всяко дете. Чист въздух и далече от прашните улици.

 • Анета Визева
  23.01.2016 г., 12:46 ч.
  0     0

  Да,има такива предложения и за малките ученици.ИМАШЕ чудесна база близо до Севлиево,нооооо вече не съществува.Не беше точно училище сред природата,но имаше много приятни занимания за децата,свързани със занаятите-грънчарство,сладкарство,моделиране,рисуване,готварство,фермерство,езда на кон,стрелба с лък,атрактивна разходка покрай река Росица,исторически кътове...Всички тези занимания се водиха от наши колеги-педагози...Но...Всичко е МИНАЛО...Беше ПРЕКРАСНО-интересно,занимателно,обучаващо,възпитателно,за децата и за нас-техните учители...Вече НЕ съществува!Друга такава оферта е на Беклемето!Там вече е училище сред природата!!!Такива дестинации са свързани и с добри финанси!Но си ЗАСЛУЖАВА да се види! Молбата ми е :Ако знаете други такива ,,Зелени училища",предлагащи забавления и обучение,моля СПОДЕЛЕТЕ...Нека се съобразим и с възрастта 8-10 год.деца

 • мама
  20.01.2016 г., 22:09 ч.
  0     0

  Би било прекрасно да се съчетаят традиционното с такъв вид училище..Не ми допада идеята обаче за изпадане в крайности..Доказано от времето е ,че наистина реални знания се придобиват в училище/всички известни учени са учили в такива все пак!!!/;но пък е прекрасно децата да опознават природата....

 • Таня
  18.01.2016 г., 13:19 ч.
  0     0

  Такива училища вече има и у нас и се надявам скоро да прочетем тук за тях! Успех на портала, който беше много нужен!

 • Коцева
  17.01.2016 г., 22:08 ч.
  0     0

  hrisi62, Благодаря за линка към чудесния филм. С децата ми го гледахме и те бяха възхитени. Пише, че е по действителен случай и у-щето съществувало от 1921г. Значи може!

 • Анонимен
  17.01.2016 г., 13:19 ч.
  2     0

  Подобно обучение в България се прави със зелените училища. Всяка година през м.май аз си водя учениците на такова уч-ще.Задължително в планината, в малки селца, където е тихо, без автомобили. Излизаме всеки ден в гората, реката и правим това, което в кл..стая сме учили,а тук го пипаме, обработваме, берем, миришем,рисуваме и пр. Наистина емоциите са големи, децата се разтоварват, на воля има игра и лудории.И таксите за базите, превоза са големички. Не могат всички родители да си го позволят - за 5дни да дадат около 250-300лв.

 • Анонимен
  17.01.2016 г., 08:39 ч.
  1     0

  С удоволствие бих работила в такова училище.България има прекрасни условия за това.  

 • Един от всички
  17.01.2016 г., 08:36 ч.
  0     0

  Нестандартна идея за България, но малцина ще я оценят. А що се касае за цената, явно всички започват да харесват комунизма, когато стане въпрос за плащане.

 • ИВА
  17.01.2016 г., 03:26 ч.
  0     0

  Приемам и подкрепям този вид обучение!

 • hrisi62
  16.01.2016 г., 09:32 ч.
  1     3

  https://www.youtube.com/watch?v=k-oIg6Gm7UE&feature=em-upload_owner

 • Коцева
  15.01.2016 г., 13:30 ч.
  7     0

  Инициативата е страхотна и показва пътя на един модел за училището, от което всички се нуждаем. Но непосилните такси, които отбрани могат да си позволят, не ми се връзват с прородосъобразните идеи, на които се възпитават децата в тези училища. И някак си бюджета за база, заплати, модерни технологии, био храна..... отново не ми оправдава идеята, а честно казано малко ми я опорочава. За сега ми звучи като "частно училище с елементи на горски разходки", а не смятате ли че по тези стъпки би трябвало да вървят всички деца, а не само тези, на които родителите са с по-голям бюджет. Може би трябва да извървим пътя, за да направим тази алтернатива достъпна за повечето, а един ден и като единствена, а не избор за малцина в момента.

 • Мария
  15.01.2016 г., 09:12 ч.
  5     0

  Винаги, когато има желание, начини се намират. Въпросът е все повече родители да осъзнават истинските потребности на децата и от какво имат нужда в действителност в ранната им детска възраст, а то е опознаване и изследване на света, който ги заобикаля без строги правила и режими. Ако родителите го пожелаят силно, форми за създаване на такива градини винаги има - родителски кооперативи примерно! Много хубава статия, браво! А у нас дали има такива примери?

 • Анна Поляна
  14.01.2016 г., 20:34 ч.
  1     0

  Може би високите такси идват от това, че се инвестира стабилно в материална база, която я няма в обикновените държавни училища. И твърде малко деца се записват да учат, а все пак има учители и възпитатели, на които се плащат заплати. А че има печалбари - сигурно има, като във всяка сфера.

 • Таня
  14.01.2016 г., 14:35 ч.
  4     0

  Има места където могат да се практикуват безплатно или с малки такси.Вижте ателие Мъниста Брада и в център Серендипити.Тук мисля ги има в Местата.Нека бъдем позитивни и се опитваме да променяме нещата..

 • Мама Мая
  14.01.2016 г., 14:03 ч.
  8     1

  Имах огромно желание да въведа моят син в естетествената среда, да проучва природата, да се развива с нейния синхрон и енергия (дори за няколко часа дневно), уви тук в София трябва да си доста добре финансово, за да запишеш детето си в подобно звено. Не разбирам на базата на какво, като не се играе с Лего, а с клонки и шишарки, и прочее......а таксата е космическа, било то Валфдорфски методи, Дъновисткото училище, Монтесорските практики и подобни школи? Хората, които се занимават с подобна дейност, направиха добър бизнес, какво е удоволствието да търгуваш с децата, каква е тази съвест, питам аз! Колко струва да научиш едно дете на елементарни познания, или е по-евтино да ги пратим в коловоза, където ги учат да оцеляват, а не да живеят!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12