Търси

Обиколка в сърцето на Странджа

Начало
20.05.2016 г. от: 20:00 ч.
Край
24.05.2016 г. от: 15:00 ч.
Организатор:Biking Tours
Четиридневен велотрип Синеморец, Кости, Малко Търново, Бръшлян и Бродилово 
20.05.16-24.05.16 


Програма:

Ден 0, 20.05.16г. Пътуване до - Синеморец
Пристигаме вечерта на 20-ти между 18-23ч. в къща за гости „Яна“ с. Синеморец на адрес ул.Каланджа №10. Настаняваме се в уютната къща и правим разбор за следващите дни.
-------------------------------------------------------------------------------------

Ден 1, 21.05.16г. Синеморец- Кости
Ще тръгнем около 10ч., разбира се ще изчакаме, ако има пристигащи сутринта. Тръгваме на югозапад от Синеморец по добре утъпкан (черено-чакълест) път. Дълго време ще караме по него, наслаждавайки се на уханията на различни диви цветя в съчетание с гъсти и красиви средновековни гори и песните на стотици горски птици. Пътят се характеризира с много леки изкачвания и спускания, движейки се много близо до граничния кльон. Ще имаме уникалният шанс да наблюдаваме цъфтежа на символа на Странджа - Странджанската зеленика. Движейки се напред по този път, след 25км достигаме голям широк разклон с беседка, вода и местността Узунбуджак. От това място ни предстои 5км спускане по асфалт, който ще ни отведе в с. Кости, където ще останем за нощувка. 

Карането за днешният ден е 30км., вода по този маршрут има на 25-ти км. 
Очаквано време за изминаване 3-5 часа.
------------------------------------------------------------------------------------

Ден 2, 22.05.16г. Кости- Сърмашик ( Бръшлян )
След като закусим и се съберем, потегляме от Кости по южният бряг на р. Велека в западна посока. Ще се движим по широк черен път срещу течението на едноименната красива река и след 15км. ще достигнем разклона за най-древното тракийско оброчище Индипасха. Тръгваме по много стръмен, но каращ се горски път, които не след дълго (2км) ще ни изведе на голяма поляна от която по стълби се стига до светилище. Продължаваме още няколко трудни за каране 2-3км. и достигаме до едно от южните била на планината, по което продължаваме по сравнително равен черен път. Движим се по него около 1ч. или 7км. и достигаме до асфалтов път (Царево- Малко Търново), по който продължаваме до граничният град. На площада В Малко Търново ще може да изпием по бира, след което продължаваме 12 км. по асфалт до с. Бръшлян, в което ще се установим за нощувка.
За този ден карането е 46 км, от които (16км) асфалт вода има на 10-ти и 24км. Очаквано време за изминаване 4-6 часа.
-------------------------------------------------------------------------------------

Ден 3, 23.05.16г. Бръшлян- Кости
Когато всички са готови ще тръгнем отново на преход. Преходът за днешният ден започва с 8 км. сравнително равен асфалтов път, от който малко преди Звездец се отбиваме на дясно за местността “Петрова Нива“. На това място отново се намираме на билото над северната страна на р. Велека. Пътят е с невероятни и интересни гледки и разнообразна растителност. Ще наблюдаваме интересен вид дъб Благун, както и няколко уникални гледки към с. Стоилово и дълбоките дерета на р. Велека и р. Младежка. Достигайки м. Петрова нива ще направим кратка почивка, след което по много стръмна, технична, но и кратка пътека ще се спуснем към долината на реките Велека и Младежка, където ще прегазим по-малката от тях, за да покараме по северния бряг на интересната и на места трудно достъпна река Велека. Ще караме по почвен път с буйна растителност и сравнително равен наклон. В този район има изключително много диви животни и не е изключено да се натъкнем на подскачащи сърни или широко размахващи крилата си орли. Движейки се по течението на реката ще достигнем м. Качул, където асфалтов път пресича реката. Използваме го за кратко, за да преминем на по-проходимият южен (десен) бряг и продължаваме точно 20км. до с. Кости, където отново ще се установим за нощувка и заслужена почивка в любимата ни вече къща за гости.
За днешният ден карането е около 50км., от които половината са асфалт. Вода има на две места на 15-ти и 43-ти км. Очаквано време за изминаване от 5-7 часа.
------------------------------------------------------------------------------------

Ден 4, 24.05.16г. Кости – Синеморец 
За днешният ден сме предвидили най-лежерното и приятно каране, за да остане време и за морето. Тръгваме около 10ч. от селото, движим се по течението на р. Велека до село Бродилово - точно 12км. по почвен път, изпълнен отново с приятните песни на горските птички и буйната растителност около едноименната река. Наблюдават се вече и по дълбоки и интересни заливи на реката. Стигайки до Бродилово ще направим почивка на площада, където ще предложим два варианта за достигане до Синеморец: севереният бряг на р. Велека, който нарекохме “Джунглата“ (труден и тежък за преминаване), и далеч по-проходимият, красив и приятен за каране южен бряг на реката изпълнен с интересни гледки, лиани и царско кладенче. И в двата случая достигаме до устието на река Велека в Синеморец, където пием, бира правим плаж и отпътуваме. 
Днешното каране е около 30км или 3-4 часа. Вода ще може да допълним в с. Бродилово на 12-ти км.
-------------------------------------------------------------------------------------

Организационна такса за събитието е 140лв. и включва: водач/и, застраховка ''Злополука'', съпътстващ транспорт по маршрута за багаж, екипировка и извънредни ситуации.
Таксата не включва храна и нощувки!

Нощувки: 
Синеморец: къща за гости Яна цена 15лв. Стаи 2 и 3 легла със собствен санитарен възел.
Кости: къща за гости Силкосия цена 15лв. Стаи 2 и 3 легла със собствен санитарен възел.
Бръшлян къща за гости Искрица цена 20лв. Стаи 2 и 3, 5 легла със санитарен възел. В Бръшлян ще имаме възможност да си направим и палатков лагер на 1км. от селото, където има голям навес и река, без плащане на наем за мястото.

Храна: В района няма разнообразие от магазини и ресторанти, но въпреки това ще може да си набавим най-необходимото по съпътстващия транспорт.
В Синеморец има магазин и ресторант.
В Кости магазин и ресторантче (дискотека) до 22ч.
В Бръшлян има хоремак и голям ресторант в комплекс Сърмашик в центъра на селото.
На всички места ще имаме възможност за ползване на барбекю и лагерен огън. 
Във всички къщи домакините могат да предложат закуска!

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF
Банка ДСК


Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши метеоролгични условия и дъжд).
В този трип е препоръчително да ползвате слънчеви очила и препарати против ухапвания от насекоми.

Транспорт до Синеморец и обратно може да организираме, при предварителна заявка и допълнително заплащане, както и да помогнем за споделено пътуване между участници.

Записването става задължително с изпратен мейл с три имена, ЕГН и тел. на e-mail: n.deliradev@abv.bg или на тел. 0888881245 - Нено Делирадев.

Краен срок за записване 16.05.16г.

 

Спонсори на Портал 12