Търси

ОБЗОРНО ВИДЕО - Форум за богомилите - Велики Преслав 2016

05.07.2016 г.
10517
4
Добавена от: Таня Борисова
В началото на месец април, когато природата се възражда за нов живот, във Велики Преслав се проведе международният форум „Българският Дух в Европа през вековете“. Целта на форума бе да осветли огромното значение и влияние на Богомилското Учение за пробуждане на Европа и разпространението на принципа Свобода, Равенство, Братство чрез Любовта, който е и девизът на учението. Провеждането на събитието е резонанс на нарастващия интерес към ново възраждане на българския древен дух, който има своята мисия през вековете до днес.

Форумът бе подкрепен и се проведе под патронажа на кмета на Община Велики Преслав д-р Александър Горчев. В рамките на мероприятието се състоя церемония по побратимяването на Велики Преслав с град Челе ди Булгерия в Италия, което отвори нови хоризонти за сътрудничество в много области. Така беше поставена основата на едно истинско приятелство, което ще продължи и с откриването на паметник на кан Алцек в Челе ди Булгерия в началото на месец юни 2016 г.

В два поредни дни от форума се проведе голяма научна дискусия на тема „Богомилското Учение и възходът на Европа“, където презентации направиха 7 видни учени от чужбина – проф. Хари Салман (Холандия), Ги дьо Вилньов (Франция), Кристиян Кониг и Пиер Кортина (Франция), д-р Паскуале Карели (Италия), Койоте Кардо (Италия) и Горчин Диздар (Босна), и 14 от България: големият писател акад. Антон Дончев, докторант Елица Димова, проф. Дамян Попхристов, Йорданка Хаджийска, д-р Светла Балтова, Мария Арабаджиева, Тодор Ялъмов, проф. д-р Илина Абаджиева, доц. Веселина Вачкова, доц. Константин Златев, Христо Нанев, д.ф.н. Мария Кисова, проф. Добринка Райнова, проф. Живко Желев.
 

Препоръчани книги:

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Проф.Живко Желев
Проф.Живко Желев
Проф.Живко Желев е световно известен учен, изобретател, езотерик и откривател, споделящ в подхода си симбиоза между иновативна наука и древни духовни знания. Носител е на 17 златни медала, включително 2 от ООН за работата си в нанотехнологиите.

Посвещава се на изследване свойствата на водата като носител на енергоинформация, на психофизичните и характеристики и на разгадаването на тайните на животворната течностт и тайните и елементи. Той е първият българин, носител на Азиатската Нобелова награда за мир, получена за приноса му в направление „Иновации“.
Работи по темите за метода на разлагане на водата при имплозия, закодираните послания в българските шевици,сакралните скрити кодове в глаголицата, древните пророчества, препрограмирането на нашата ДНК матрица.

Председател е на сдружение Еднинение Ден.

Екипа на НПО Еднинение носи за ценност, че един човек и народ не може да бъде щастлив и богат, ако не е такъв и съседа му т.е че трябва да търсим общото. Път, който дава етимолотията на думата Един, Е(и)Ние.

Целта на фондацията, е да ЕДИНИ ПРОБУДЕНИТЕ Хор,Ра, осмислили Своето и във всеки човек Богоподобие, ЗаЕдно да направим по-плавни предстоящите Преход на Земята и у нас самите, описани във Свещените книги, подавани ни от Пророци, рисувани ни по житните полета
Ние се гордеем от Учителите си, които ни показаха приживе с Дела, как ЕДИНЕНИ в действията си Учени, Политици, Посветени, Пазители в една ДържаАВВА, могат за 25 години (1961÷1986г.) да Я Възродят и Опазят.от. Направиха ни прохождащи техни съучастници и продължители.


 

Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова е холистичен терапевт, астролог и отдаден изследовател на учението на Петър Дънов. Тя е учител по паневритмия и един от забележителните автори на книги свързани с Учението на Бялото братство в България.

След като дълги години е практикувала в сферата на  конвенционалната медицина, тя се отдава на алтернативна медицина.
Светла Балтова владее метода за лечение с цветните есенции на д-р Бах, антропософска и холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология.
Преподава паневритмия като провежда ежегодно курсове от 1997 г. в България, а от 2000г. в чужбина: в Австрия, Холандия, Финландия, Германия, Щвейцария, Италия, Гърция, Бразилия, САЩ, Израел.

 

"Душата е нещо, което не се вижда и много хора се питат дали има душа...но тя се проявява чрез мислите, чувствата и действията ни. Ако душата не се вижда, то пък тялото е нещо много осезаемо, и то показва какво става в душата ни. То е нашият най-добър съветник. Защото когато ние се завкостеняваме и влизаме в някакви модели - мисловни или емоционални, съответно точно определена част от тялото ни започва да дава сигнали (чрез болести), че нещо не е наред. "

 

"Учителят казва, че ако ние с волята си не можем да овладеем тялото, то просто нямаме воля. Тялото според духовната наука е създадено от душата и от Духът ни. По тялото, което сега имаме, можем да съдим каква работа сме извършили преди, в предишните си прераждания.", споделя д-р Балтова."Науката за неделимостта на душата и тялото, или за неделимостта на мислите и чувствата и физическото им проявление - това е много древна наука. Тя е била забравена в епохата на материализма, когато е било отделено физическото от духовното; осезаемото от неосезаемото. Сега тази наука се възвръща, нарича се психобиология. Тя показва как определени органи и системи от тялото как точно реагират при определени мисловни или емоционални модели. Това е развито и в антропософската медицина на Рудолф Щайнер. Към тези неща многократно насочва вниманието ни и Учителя Беинса Дуно, който говори за това кои части на тялото с какви процеси или с какви добродетели са свързани."'Свързани видеа

Проф.Дамян Попхристов: Примерът на богомилите и отговорностите пред българите днес (ИНТЕРВЮ)

27.11.2021 г.
Виж повече

Медицината на богомилите и отношението към билките

28.05.2018 г.
Виж повече

Антон Дончев - Интервю за траките, богомилите и християнството

18.04.2016 г.
Виж повече

Акад.Антон Дончев: България е помогнала на Русия още от времето на богомилите

04.05.2018 г.
Виж повече

Проф.Дамян Попхристов: Богомилите са носителите на свещения Граал, който не е материален (ИНТЕРВЮ)

12.04.2021 г.
Виж повече
Коментари 4
 • Цанка
  08.07.2016 г. 10:25
  Благодаря на организаторите на форума.Само глухите и слепите духом могат да отричат това Божествено учение с огромно въздействие върху цяла Европа.И то е пратено в България-повод за радост и гордост че сме избрани от Бога.
 • Райчин
  07.07.2016 г. 12:34
  С огромна благодарност към г-н Попхристов и всички допринесли и участвали във Форума. Предполагам много от Вас биха се включили онлайн в други събития, обсъждания и през цялата година. Не е нужно да чакаме следващия форум :)
 • Райчин
  07.07.2016 г. 12:32
  Г-н Салман отправи много сериозни твърдения за влиянието и въздействието на богомилството върху Ренесанса и поставянето на човека във фокус за т.нар. западна цивилизация
 • ая
  06.07.2016 г. 10:58
  ще "видим" ли изказванията на чуждестранните ни гости по темата?

Коментари:

Спонсори на Портал 12