Търси

Ненасилствена съпротива - метода на израелския професор Хаим Омер

Начало
02.07.2016 г. от: 09:00 ч.
Край
03.07.2016 г. от: 18:00 ч.
Организатор:Институт за интегрално развитие
Имейл:integral.institutebg@gmail.com
Институт за интегрално развитие представя за първи път в България: Метода на израелския професор Хаим Омер "Ненасилствена съпротива"


Какво е ННС?
==========
Просто казано „ННС“ означава НеНасилствена Съпротива. В контекста на психологическото функциониране, ННС се използва за обозначаване на прилаганите от психолога проф. Хаим Омер концепции, заимствани от сферата на политическата ненасилствена съпротива, в междуличностните взаимоотношения, независимо дали става дума за междуличностните взаимоотношения свързани с родителите, с приемните семейства, взаимоотношения в дома или за терапевтични или образователни взаимоотношения.

Преодоляване на насилствено, агресивно, вредно или саморазрушително поведение на деца или подрастващи с помощта на ННС

ННС е нов подход, който е специфично разработен, за да намери ефективно противодействие на агресивното, насилствено, саморазрушително и манипулативно поведение при деца, юноши и млади хора.

Понастоящем ННС се прилага успешно за работа с тревожни млади хора, чието обсесивно-компулсивно поведение контролира семейството или които се изолират социално, пристрастяват се към интернет или отказват да ходят на училище. Друга област, в която този подход се оказва изключително полезен, е работата със семейства, в които децата проявяват проблеми с привързаността или при такива, в които има деца или подрастващи със сериозни хронични психични проблеми.

Защо синът ми/дъщеря ми е агресивна? Защо той не изпълнява задълженията си и бяга от вкъщи? Защо тя се движи в лоша компания, излага себе си на риск от сексуална експлоатация и злоупотребява с наркотици? Защо…

Когато нуждите на детето са маскирани зад гневното му лице, тези нужди се забелязват много по-трудно. При ННС, родителите или обгрижващите лица, се учат как да придобият авторитет и да не се поддават на неразумни или вредни искания от страна на детето, да се защитават от агресия и насилие, като избягват излишни, безполезни и болезнени битки, свързани с миналото. "Засилването на родителското присъствие" се превръща в алтернатива на опитите да се контролира неконтролируемото дете. Когато се чувстват силни и авторитетни, родителите могат да използват "методите на помирение", за да добият по-ясна представа за нуждите на младия човек, и да покажат, че продължават да обичат и да се грижат за своето дете.

- Характер
- Занижено родителско присъствие
- Когато детето стане “експерт“ в контролирането на възрастния

ННС не изисква участието на агресивния млад човек. В интерес на истината, при много от случаите е по-продуктивно да се планират нови стъпки за справяне с контролиращото поведение, без те да бъдат саботирани от младия човек, който може да се опита да контролира терапевтичната сесия, а и усилията да се осъществи контакт с вашия син или дъщеря ще бъдат безплодни – вече сте опитвали това безброй пъти.

Ефективен ли е този подход?
======================
Как работи ННС?
=============

Има четири области, в които родителите, получавайки 
нужната подкрепа, стават активни:
=========================
Де-ескалиране
----------------------
Нарушаване на табутата
-------------------------------------
Предприемане на ненасилствени действия
-----------------------------------------------------------------
Жестове на помиряване
------------------------------------
Определени жестове показват на децата, че техните семейства са загрижени за тях. Те помагат на родителите и децата да намерят начин да общуват помежду си, начин, който изключва агресията. В помирителната работа, с основен фокус – детето, ние се опитваме надникнем отвъд завесата на гнева и да възстановим диалога между родителя и детето, за да може родителя да се погрижи за нуждите на младия човек.

Може ли този метод да бъде използван за решаване и на други проблеми?
===============================================

ННС като метод за противопоставяне
===========================

ННС като лично преживяване
====================== 

ННС като “Операционна система”
=========================

ННС като семейна терапия
=====================

Защо да участвам в този семинар?
==========================
Методът ННС може да бъде разглеждан като начин на живот – както за човека, който го практикува, така и за семейството. Участници, които вече са участвали в ННС семинари, и след усвояването на методологията за ненасилствена съпротива ни споделят, че са били изненадани от това, колко обогатяващо в лично отношение, е било това преживяване и какъв огромен прилив на енергия са усетили у себе си, вследствие на това, че са открили начина, да излязат от примиренческият модел на поведение на жертвата, често характерен за хората, въвлечени в подобни трудни взаимоотношения.

Водещ:
=======
Мишел Шапиро
------------------------
Мишел Шапиро е клиничен психолог със специализация в работата с деца и юноши и техните семейства. Тя е родена в ЮАР, но понастоящем живее и работи в Обединеното Кралство. Мишел Шапиро работи като психотерапевт вече няколко десетилетия и има богат терапевтичен опит, както в специализирано насочената работа с PTSD, така и с по-широкият спектър от психологически проблеми. Тя е преминала обучение и е сертифицирана в метода „Ненасилствена съпротива – ННС“, Травма-дебрифинг терапия, Когнитивно-поведенческа терапия, EMDR и Advanced Integrative Therapy. Мишел Шапиро провежда семинари по ННС във Великобритания, Германия, а сега и в България.

Повече информация за метода, както и за предстоящия семинар, можете да намерите, като кликнете върху следващите линкове:

http://integral-bg.eu/content/view/152/170/lang,bg/
http://integral-bg.eu/content/view/153/171/
http://integral-bg.eu/content/view/153/171/1/1/
http://integral-bg.eu/content/view/153/171/1/2/
http://integral-bg.eu/content/view/153/171/1/3/
http://integral-bg.eu/content/view/153/171/1/4/

Ако желаете да вземете участие в предстоящия семинар, можете да се свържете с нас за повече подробности относно такси, срокове, дати, отстъпки и т.н., като ни пишете на следният имейл адрес: integral.institutebg@gmail.com

Сърдечни поздрави,
Екипът на ИИР
http://www.integral-bg.eu/

Пълен текст на обявата:
http://www.videlina.org/?p=17866

Спонсори на Портал 12