Най-същественото качество за запазване на равновесието в Космическите везни е будността

11.08.2017 г.
3231
Добавена от: Портал12
Представяме ви акценти от книгата на Брат Михаил - Омраам, за Космическите везни и пътят на духовното развитие. Двата полюса изискват поддържането на баланс между тях. Какво обаче означава „баланс“? И дали упоритото търсене на заветния съвършен баланс дава решение на всички въпроси – или в това също трябва да има балансирана мярка, а не вманиачаване?

 „Малцина са способни да открият тайните взаимовръзки, съществуващи между всички елементи на Творението, и да видят, че тези елементи, наглед отделни един от друг, образуват всъщност едно Цяло. Единствено виждането на Цялото разкрива хармонията на Принципите – които, на пръв поглед, изглежда, че се противопоставят един на друг (мъжкото и женското, активното и пасивното, положителното и отрицателното, светлината и тъмнината, топлината и студът, доброто и злото) – както и хармонията на явленията, произтичащи от тях. За онзи, който вижда ясно това, има „равновесие на везните“, т.е. баланс. Самият той е вътре в баланса, не излиза от равновесието.

Равновесието обаче не означава край на люлеенето, не значи неподвижност. Отсъствието на люлеене води до застой. Съвършеното равновесие би означавало възвръщане към първоначалната недиференцираност отпреди Сътворението.

Когато Бог Се е поляризирал, за да започне да създава, Везните са били задвижени и започнали да се люлеят. Докато Сътворението не бъде завършено, Везните ще продължават да се люлеят. Абсолютното Равновесие е синоним на Съвършенството, а какво може да има отвъд Съвършенството? Нищо – всичко спира. Люлеенето на Везните е израз на това, че Сътворението е вечен процес: то се стреми към Абсолютното Равновесие и следователно – към неподвижността, без никога да ги постига. Деня, в който ги постигне, ще се завърне отново в Лоното на Вечния.

Развитието предполага постоянно колебание, постоянно люлеене на двете блюда на Везните. Ето още един урок на числото 2. Ако движението спре, това означава смърт, защото съвършеното равновесие спира обмена. Ала животът е изтъкан от процеси на обмен. Тези процеси на обмен са като нишки, втъкани между съществата, а също и между съществата и нещата. И все пак, това движение трябва да бъде съразмерно, защото, ако едно от блюдата на Везните се издигне твърде нагоре, другото слиза прекалено надолу – и ето го падението: в този случай отново люлеенето спира, животът – също.

Онова, което наричаме „равновесие“, в действителност е известно неравновесие. Това неравновесие обаче трябва да остава ограничено и краткотрайно: равновесието е прекъснато за момент, за да бъде незабавно възстановено. От това прекъсване отново избликват сили, които трябва бързо да бъдат впрегнати отново чрез едно противоположно движение, за да бъдат овладени. Следователно именно това люлеене на Везните поражда живота – и може да се каже, че животът е постоянно нарушаване на равновесието, което непрестанно се възстановява.
Самият процес на вървенето илюстрира идеално това явление. Ние вървим, крачейки напред последователно ту с единия крак, ту с другия. В момента, в който направим крачка напред с единия крак, тялото ни е в леко неравновесие, което възстановяваме, придвижвайки напред другия си крак.“

Най-същественото качество за запазване на равновесието е будността. Вижте акробатите: каква бдителност, каква концентрация! Секунда невнимание – и ето го падането. Същото е и в живота: колко грешки и падания се случват, защото хората не са усетили, че везните се наклоняват опасно към едната страна!

За да не губите равновесие, трябва да се концентрирате върху Високия Идеал и да го държите пред своя вътрешен взор. Тогава всичко, което правите, остава в линията на този Висок Идеал, който ви крепи здраво и не ви оставя да паднете.

Инцидентите в живота вече нямат толкова голяма власт върху вас, защото вие пазите равновесие, знаете как да реагирате, знаете в кой момент и по какъв начин да проявявате качествата на Мъжкия и на Женския Принцип.“

съставител: Калина Стойчева
Свързани публикации

04.08.2017 г.
5508

Тайната на числата 1 и 2 - Съществува само една Реалност, но Единицата се поляризира – и всичко останало произтича от това

Единицата е същност, затворена в себе си. За да излезе от себе си, тя трябва да стане двойка. В Науката на Посветените, числото 2 не е 1+1 като в аритметиката, а единица, която, за да твори, се е поляризирала на положително и отрицателно
13.08.2016 г.
9602

Топ 12 напътствия от Омраам Микаел Айванхов за приложението на сексуалната ни сила

Трябва да изпитвате удоволствие, но то трябва наистина да бъ­де толкова голямо и субтилно, че да ви разкрива цялата вселена и да ви прави озарени, красиви, изразителни, силни и полезни... Такова удоволствие, да! То си заслужава да бъде изживяно и природата няма да ви лиши от него.
19.06.2017 г.
3916

Истината е много лесна за намиране, Тя е навсякъде!

Истината е много лесна за намиране, Тя е навсякъде. Вие сте я виждали, чували, докосвали сте се до Нея, но никога не сте Я приемали, защото главата ви е пълнба с куп други неща. Вие търсите една "истина", която ви е удобна - и когато се изправите пред самата Истина, понеже не отговаря на вашите желания, и обръщате гръб.
04.06.2019 г.
5906

Брат Михаил - Омраам: Истинският Учител не е продавач на илюзии!

Хората са давали всевъзможни дефиниции за думата истина и с това са успели единствено да направят този въпрос много объркан и заплетен. Невъзможно е да се каже що е Истина, тъй като Истината е не-съществуваща - съществуват само Мъдростта и Любовта.
29.07.2020 г.
5881

Човек трябва да е непоклатим и устойчив в своя Идеал и вътрешна посока

Небето обича същества, които изправени пред изпитания, са способни да устояват в Истината и да продължават да се учат, да превъзмогват трудностите и да използват правилно всички условия на живота
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12